Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Dvadeset i pet šokantnih trenutaka hrvatske glazbe (14/25)

Dvadeset i pet šokantnih trenutaka hrvatske glazbe (14/25)Nažalost, nismo uspjeli skupiti tim stručnjaka poput američkoga glazbenog kanala VH1, koji je proizveo poznati dokumentarac “100 najšokantnijih trenutaka rock’n’rolla”, ali smo se probali ukratko podsjetiti na samo nekolicinu šokantnih trenutaka iz povijesti domaćega popa i rocka.

I dok su neki rokeri samom svojom pojavom i svakim sljedećim nastupom izazivali šok, kao što je to radio pokojni Satan Panonski ili još radi Let 3 kojem je šokiranje publike i javnosti imidž, neki su hrvatski rokeri i estradni protagonisti prosvojim postupcima ili, pak, neobičnim potezima, kao i nesrećama, šokirali domaću javnost. Slijedi popis šokantnih događaja iz hrvatske povijesti popularne glazbe, prenosimo prvih 14 od ukupne liste od 25 ’šokova’.

Dakako, riječki rokeri su brojčano najnadmoćniji…

1 Na internetu objavljena privatna pornografska snimka Severine.

2 Ivica Kečer, poznatiji kao Satan Panonski, na jednom je nastupu s grupom Pogreb svoje tijelo izrezao komadićima stakla boce koju je razbio o vlastitu glavu, pa je sve bilo puno krvi (Kečer je dobar dio života prije pogibije proveo na psihijatriji).

3 Na koncertu grupe Laufer u Jabuci već nakon druge pjesme Urban je u žaru pjevanja razbio flašu o glavu, nakon čega je odvezen na hitnu pomoć; koncert nije održan.

4 Pjevač grupe Termiti Predrag Kraljević Kralj na prvom se većem koncertu benda u Rijeci potpuno izrezao žiletom po tijelu.

5 Tijekom nastupa KUD Idijota u SKUC-u pjevač grupe Tusta naprasno prekida koncert kako bi opomenuo redara da ne dira publiku koja želi izvoditi stage diving te postaje heroj publike.

6 Siniša Vuco osnovao je band Klanje ljudi, s kojim je pokušao nastupiti na kaštelanskom groblju.

7 Let 3 uglavnom stalno šokira svojim nastupima (perje na publiku, javno strijeljanje na Trgu bana Jelačića, podizanje spomenika Babin kurac), što su napravili i na ovogodišnjoj proslavi 25. Ri rocka, kada je uz višetjednu najavu senzacionalnog ispaljivanja frontmana iz topa Prlja stvarno ispaljen iz topa ravno u publiku. No u pitanju je bila krpena lutka.

8 Davor Gobac ošamario je rock kritičara Ilka Čulića zbog loše recenzije posljednjeg albuma grupe Psihomodo Pop. Čulić je odmah podigao tužbu.

9 Usred nastupa grupe Hard Time u SKUC-u, iznerviran stalnim pljuvanjem nekog rokera iz publike, frontmen grupe Pišta baca sa sebe gitaru i naglavačke se strmoglavljuje na nesretnika u publici.

10 Za svoj prvi nastup u Zagrebu Page i Plant poželjeli da im predgrupa budu Gazde. Završili su kao predgrupa koju se nije čulo od zvižduka i negodovanja publike.

11 Reper El Bahattee na pozornicu Porina u izravnom televizijskom prijenosu izlazi s američkom zastavom preko koje velikim crnim slovima piše “Jedite kurac”, ne bi li na taj način izrazio svoje neslaganje s američkim napadom na Irak. El Bahatteeju i ostatku benda do kraja života zabranjen je ulazak u SAD (toliko o poznatoj američkoj demokraciji i slobodi govora).

12 Potkraj 70-ih, u prvim godinama novog vala i svakodnevnog tulumarenja, tadašnji pjevač Prljavog kazališta Davorin Bogović zaspao je za mikrofonom na pozornici na samom početku koncerta.

13 Pjevač grupe Parni valjak Aki Rahimovski u prometnoj nesreći pregazio neopreznog pješaka. Aki se nekoliko tjedana liječio od šoka.

14 Riječka grupa Grč (poznata po pjevaču Zoffu koji uvijek nastupa s golemom dželatskom sjekirom gol do pasa i razmazan krvlju) u Kulušiću nastupa s odrubljenom telećom glavom koju postavlja nasred pozornice. Zof je navodno popio dva decilitra vlastite krvi...

Dubravko Jagatić, 2004.

Objavljeno 25.09.2004.

Vremeplov

Nakon tišine, ono što najbolje izražava neizrecivo je - glazba.
Aldous Huxley