Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Elvis Stanić - Multitalentirani instrumentalist bez granica

Elvis Stanić - Multitalentirani instrumentalist bez granicaElvis Stanić je jedan od najboljih hrvatskih suvremenih jazz fusion gitarista, multiinstrumentalist i najnagrađivaniji jazz skladatelj novije generacije.
Vođa je ”Elvis Stanić Groupa”, jazz fusion skupine koja spaja mediteransku melodioznost s ritmovima latino glazbe i suvremenim jazz tendencijama. Skupina izvodi originalni moderni jazz, prelazeći granice tradicionalne, latino i New Age glazbe.

Elvis Stanić je rođen u Rijeci gdje je i započela njegova glazbena karijera. Započinje svirati sa šest godina. Nakon završetka klasične glazbene edukacije (instument harmonika), posvećuje se jazz, blues i rock gitari. U 70-ima i 80-ima sklada i vodi nekoliko rock i pop bandova, djeluje kao studijski glazbenik i glazbeni producent na mnogim pop projektima nekih zvijezda hrvatske glazbene scene. Radio je i na albumima Šajete, Urbana & 4 i drugih riječana.

1994. osvaja naslov najtalentiranijeg novog studenta (Best Entering Student Talent) i potpunu stipendiju prestižnog američkog Berklee College of Music iz Bostona gdje studira jazz kompoziciju i jazz gitaru. Tijekom bostonskih dana surađuje s mnogim američkim jazz glazbenicima ( Jim Kelly, Dennis Montgomery, John Thomas, Bob Harrigan, Frank Williams,...)

Nakon povratka u Hrvatsku, osniva jazz fusion skupinu ”Elvis Stanić Group” koja postaje jedna od najboljih jazz skupina u Hrvatskoj. Zajedno snimaju tri albuma s originalnim skladbama koje osvajaju gotovo sve nacionalne glazbene i diskografske nagrade. 2004. izlazi album ”Introspection”, rijetki hrvatski jazz ”Best of” album na kojem su zastupljene skladbe s prethodnih albuma.

Elvis Stanić je samostalno ili s ”Elvis Stanić Group” nastupao na mnogim jazz festivalima u zemlji i inozemstvu (U.S.A., Italija, Slovenija, Turska, Njemačka, Norveška, Grčka i Francuska), a posebno se ponosi činjenicom da je dva puta (1998. i 2003.) nastupio kao jedini hrvatski predstavnik na najvećem svjetskom jazz festivalu u Montreauxu.

Kao free-lance gitarist i producent surađivao je s najznačajnijim jazz glazbenicima u Hrvatskoj (Boško Petrović, Big Band HRT-a, Neven Frangeš, Mario Mavrin, Tamara Obrovac, Matija Dedić,..) i svijetu (Gilberto Gil, Django Bates, Martin Drew, Alwin Queen, Furio di Castri, Enzo Favata, Tony Osanah, Marc Abrams, George Makinto, Scott Latzky, John Thomas).

Novi CD ”Elvis Stanić Groupa” - ”Bolja strana svijeta / La Meilleure Partie du Monde” - izlazi u rujnu 2005. Album je promoviran u srpnju 2005. na 5. Liburnia Jazz Festivalu u Opatiji pred gotovo 2000 oduševljenih posjetilaca. Tom prigodom predstavljen je i promotivni CD s tri skladbe.
”Bolja strana svijeta” predstavlja sastav u potpuno novom glazbenom izričaju, u stilu fado i tango glazbe, vrlo bliske mediteranskim korijenima i autohtonom utjecaju. Potpuno neočekivano, Elvis Stanić se, iako prvenstveno poznat kao vrsni gitarist, na novom CD-u vraća i svome prvotnom instrumentu – musette harmonici – koju svira na vrlo neuobičajen način. Posvećujući svoju glazbu ne samo geografskoj i moralnoj ”boljoj strani svijeta”, već i ”ženskoj strani” - Elvis Stanić sklada za najbolje hrvatske vokalne solistice (Josipa Lisac, Tamara Obrovac, Meri Trošelj, Valerija Nikolovska) koje nastupaju kao gošće albuma.

Saznajte više o Elvisu Staniću, grupi i albumu na www.elvis-stanic.hr.

Robert Paulić / Artist info

Objavljeno 05.03.2006.

Vremeplov

Uštekao sam se u pojačalo i sve potenciometre odvrtio do kraja. Ma, bolio me đon za zvuk. Samo da to zvuči glasno, moćno i iskreno...
Valter Kocijančić (Paraf), intervju za RiRock.com