Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Elvis Stanić - Multitalentirani instrumentalist bez granica

Elvis Stanić - Multitalentirani instrumentalist bez granicaElvis Stanić je jedan od najboljih hrvatskih suvremenih jazz fusion gitarista, multiinstrumentalist i najnagrađivaniji jazz skladatelj novije generacije.
Vođa je ”Elvis Stanić Groupa”, jazz fusion skupine koja spaja mediteransku melodioznost s ritmovima latino glazbe i suvremenim jazz tendencijama. Skupina izvodi originalni moderni jazz, prelazeći granice tradicionalne, latino i New Age glazbe.

Elvis Stanić je rođen u Rijeci gdje je i započela njegova glazbena karijera. Započinje svirati sa šest godina. Nakon završetka klasične glazbene edukacije (instument harmonika), posvećuje se jazz, blues i rock gitari. U 70-ima i 80-ima sklada i vodi nekoliko rock i pop bandova, djeluje kao studijski glazbenik i glazbeni producent na mnogim pop projektima nekih zvijezda hrvatske glazbene scene. Radio je i na albumima Šajete, Urbana & 4 i drugih riječana.

1994. osvaja naslov najtalentiranijeg novog studenta (Best Entering Student Talent) i potpunu stipendiju prestižnog američkog Berklee College of Music iz Bostona gdje studira jazz kompoziciju i jazz gitaru. Tijekom bostonskih dana surađuje s mnogim američkim jazz glazbenicima ( Jim Kelly, Dennis Montgomery, John Thomas, Bob Harrigan, Frank Williams,...)

Nakon povratka u Hrvatsku, osniva jazz fusion skupinu ”Elvis Stanić Group” koja postaje jedna od najboljih jazz skupina u Hrvatskoj. Zajedno snimaju tri albuma s originalnim skladbama koje osvajaju gotovo sve nacionalne glazbene i diskografske nagrade. 2004. izlazi album ”Introspection”, rijetki hrvatski jazz ”Best of” album na kojem su zastupljene skladbe s prethodnih albuma.

Elvis Stanić je samostalno ili s ”Elvis Stanić Group” nastupao na mnogim jazz festivalima u zemlji i inozemstvu (U.S.A., Italija, Slovenija, Turska, Njemačka, Norveška, Grčka i Francuska), a posebno se ponosi činjenicom da je dva puta (1998. i 2003.) nastupio kao jedini hrvatski predstavnik na najvećem svjetskom jazz festivalu u Montreauxu.

Kao free-lance gitarist i producent surađivao je s najznačajnijim jazz glazbenicima u Hrvatskoj (Boško Petrović, Big Band HRT-a, Neven Frangeš, Mario Mavrin, Tamara Obrovac, Matija Dedić,..) i svijetu (Gilberto Gil, Django Bates, Martin Drew, Alwin Queen, Furio di Castri, Enzo Favata, Tony Osanah, Marc Abrams, George Makinto, Scott Latzky, John Thomas).

Novi CD ”Elvis Stanić Groupa” - ”Bolja strana svijeta / La Meilleure Partie du Monde” - izlazi u rujnu 2005. Album je promoviran u srpnju 2005. na 5. Liburnia Jazz Festivalu u Opatiji pred gotovo 2000 oduševljenih posjetilaca. Tom prigodom predstavljen je i promotivni CD s tri skladbe.
”Bolja strana svijeta” predstavlja sastav u potpuno novom glazbenom izričaju, u stilu fado i tango glazbe, vrlo bliske mediteranskim korijenima i autohtonom utjecaju. Potpuno neočekivano, Elvis Stanić se, iako prvenstveno poznat kao vrsni gitarist, na novom CD-u vraća i svome prvotnom instrumentu – musette harmonici – koju svira na vrlo neuobičajen način. Posvećujući svoju glazbu ne samo geografskoj i moralnoj ”boljoj strani svijeta”, već i ”ženskoj strani” - Elvis Stanić sklada za najbolje hrvatske vokalne solistice (Josipa Lisac, Tamara Obrovac, Meri Trošelj, Valerija Nikolovska) koje nastupaju kao gošće albuma.

Saznajte više o Elvisu Staniću, grupi i albumu na www.elvis-stanic.hr.

Robert Paulić / Artist info

Objavljeno 05.03.2006.

Vremeplov

Ovdje je sve u raspadu, a mediji rade sve protiv ove zemlje stvarajući kriterije koji za rezultat imaju da premalo naše glazbe izlazi izvan granica ove zemlje, premda imamo izuzetno talentiranih glazbenika koji ni po čemu ne zaostaju za svjetskim. Što se mene tiče, o meni nitko ništa ne mora pisati u Hrvatskoj.
Damir Halilić Hal