Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

EN FACE - Da li je lako ostati mlad?

EN FACE - Da li je lako ostati mlad?Postojanost je u svijetu glazbe, pogotovo u maćehinskim uvjetima tzv. ”hrvatske glazbene scene” oduvijek bila cijenjena vrlina rijetkih mainstream srednjostrujaša, bez predznaka seljaštva, folka i podilaženja općehrvatskom poimanju pop izričaja. Demonizacija dobrano posrnule scene (vidi pod Luka Nižetić & bratija), medijska ignorancija i refleksno diskografsko ”zatezanje kaiša” po pitanju financiranja ”križnog puta” stvaranja albuma u domicilnim uvjetima izrodilo je sušno i neplodno tlo za grupe kao što je En Face. Radio, kao jedini medij koji objeručke prihvaća ovakve projekte, je posljednji bastion u obrani razasutih komadića dostojanstva hrvatskog popa.

Na tu su kartu još jednom zaigrali i En Face, kao netom prije njih sestrinski bend Meritas, vođeni instinktima agilnih public relation managera Dalllas recordsa.
Nema sumnje da su Sando Bastiančić i Miro Vidović, jedina stalna postava grupe, ujedno većinski autori, dobro osluhnuli aktualne retro trendove britanaca Keane ili Jamesa Blunta i usmjerili kompas albuma ”Lako je ostati mlad” prema željenom cilju. Naravno, duh Kinksa, Byrdsa i otočne sixties scene je prisutan u njihovom radu od samih početaka, pa tako i na recentnom izdanju, sedmom po redu.

Tragom ove dvije temeljne postavke mogli smo očekivati radiofoničnu, easy listening zbirku ”zicera”, malo podebljanu produkcijskim zahvatima Sarajlije u egzilu Zlaje (ex-SCH) u njegovom Loud studiju u Amsterdamu. Međutim, put od želje, preko realizacije u oskudnim uvjetima (za potrebe žanra definiranog svjetskom produkcijom giganata ala Robbie Williams) i postignutog cilja je dugačak, trnovit i koliko god to zvučalo stereotipno, pun zamki. Čini se da su se u nekima od njih En Face donekle zapleli.

Česta boljka grupe, očita u gotovo trećini numera na albumu, su tekstovi pjesama. Nelogičnosti i upitna gramatička fraziranja pažljivijeg slušatelja mogu vrlo lako dovesti do opravdanje sumnje u uvjerljivost autora i njegovu sposobnost iskazivanja ideje u svom završnom obliku, a to je u ovom slučaju jednostavna, pamtljiva pop pjesma. Slijedom logike o trajnosti grupe i sedmom objavljenom albumu (sic!), očito je da nije riječ o neiskustvu već o stalnoj boljki na koju se se možda i sami navikli. Ostaje otvoreno pitanje da li namjerno zanemaruju tekstove nauštrb melodija ili je njihov limit postavljen na dugogodišnjem jakom potencijalu koji nikako da sazrije.

Neostvareni potencijali razvidni su i iz samih pjesama, album ”Lako je ostati mlad” mogao bi daleko bolje ostvariti namjenjenu mu misiju u formatu CD maxy singla, u koji bi svakako trebalo uključiti obradu skladbe ”Stara kuća na prodaju” zaboravljenih Delfina koji su pak istu prepjevali prema originalu Raya Daviesa (vidi pod The Byrds). Za tracklisting još svakako kandidiraju ”Tvoje lice”, suradnja s Anom Kabalin iz grupe Metrobolik, te ”Dan kao san” gostovanje Divasice Martine Pongrac - Štritof, što dadatno potkrepljuje tezu da En Face puno bolje ”dišu” u suradnjama i duetima (sjetimo se Urbana, ENI i Prlje iz Leta3).

Nepravedno bi bili zanemariti izvrsne, no na albumu pretihe i ”ispeglane”, gitarske dionice Mira Vidovića. Vidović je, mada po vlastitom izboru postrani i u sjeni, zasigurno među boljim gitaristima sveukupne riječke scene. Istančan ukus, umjerenost, pronalaženje naoko jednostavnih a pamtljivih riffova i melodija govore o inteligentnom pristupu gitari kao bazičnom bedovskom instrumentu. S primjerenom dozom dobrog ukusa pri odavanju počasti uzorima (prvenstveno The Byrds i The Smiths) samozatajni Vidović je glavna karika koja čvrsto drži kada one nešto slabije u En Face lancu počinju popuštati.

Svakako treba pohvaliti nekolicinu dotjeranih numera poput potencijalnog hita ”Lako je ostati mlad”, pjesme koja se uspješno poigrava s motivima gažerskih ”terasa bendova” s obala nekadašnje socijalističke Jugoslavije prije pojave današnjih, sve češćih ”one man band show” hotelskih plaćenika.

Da ne zaglavimo u tmurnim tonovima, recimo da En Face imaju sasvim solidan album za radijske slušatelje i svoje stalne poklonike - što u konačnici ovom 40-minutnom izdanju daje prolaznu ocjenu održavajući ih mladima u njihovim kasnim tridesetim i ranim četrdesetim godinama, no ne baš ”tako lako” kako su naumili.

Tracklisting: En Face - ”Lako je ostati mlad”
1. Sretan dan, 2. Dan kao san, 3. Baby goodbye, 4. Odrasti maleni, 5. Stara kuća na prodaju, 6. Tvoje lice, 7. Mali princ, 8. Lako je ostati mlad, 9. Dođi ljubavi, 10. Ljubav je...

Robert Paulić

Objavljeno 14.07.2005.

Vremeplov

Osobno sam napravio sve suprotno od očekivanja roditelja, a bio sam tako lijepo „usmjeravan“, mažen i pažen. Teško je uopće razmišljati o zanimanju kojim će se moje dijete baviti jer najvjerojatnije takvo zanimanje danas ni ne postoji.
Dubravko Ivaniš (Pips, Chips & Videoclips), intervju za RiRock.com