Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

EN FACE - Lako je ostati mlad

EN FACE - Lako je ostati mladU prodaji je novi album riječke skupine En Face ”Lako je ostati mlad”. Nakon trogodišnje pauze od posljednjeg ’best of’ albuma koji je označio i svojevrsnu prekretnicu u karijeri benda, sedmi po redu album donosi 9 sasvim novih pjesama i novu verziju ”Tvoje lice”.
Najavni singl je pjesma ”Sretan dan” za koji je u Rijeci već snimljen i video spot na zanimljivoj lokaciji - krovu stare trsatske vojarne. Kada ih pitate što im nakon svih ovih godina karijere donosi ovaj album momci će reći da ’rade pjesme, a ne karijeru’, a pod tim motom radili su i ovaj album. Pjesme su i dalje iskrene i pitke, a provjereni većinski autorski dvojac i dalje ostaju Sandro Bastiančić i Miro Vidović uz aranžersku pomoć Alena Tibljaša i Vedrana Križana koji je na ovom albumu ujedno predstavljen i kao stalni član benda.

Na albumu se pojavljuju zanimljivi gosti-suradnici, među kojima je ponovo Vava Simcich (Laufer), Ana Kabalin (Metrobolik), te Martina Pongrac - Štritof (Divas), koja gostuje na pjesmi ”Dan kao san”. Ostali gosti su Leo Rumora, Amira Hidić (prateći vokali), Daniel Srdoč (harmonika) i Darko Terlević (sax). Album je snimljen u studiju Garaža u Rijeci, a mix i produkciju potpisuje Zlaja (Loudstudio, Amsterdam).

– To je deset vedrih pripovijetki, deset lepršavih, optimističnih pričica, iako nismo naratori. U svojim pjesmama ne želimo progovarati o svakodnevnim problemima, već smo se okrenuli vedrijoj strani života i naše stvarnosti. Prvi rezultati govore da je to naš najzreliji album, no to je i logično jer ako ja starim i skupljam više iskustva to se negdje mora i osjetiti. Normalno je da se na ovom albumu osjeti da je najzreliji. Pitanje je samo je li to naš kreativni maksimum ili nije, a to mi daje snage nastaviti još bolje i još žešće. Sve u svemu, zadovoljni smo, ali uvijek puštamo vremenu i publici da iznesu svoj sud, kazao je Bastiančić.

Tko je autor skladbi na albumu?

– Ja sam autor većine pjesama, dok velikog suradnika imam u gitaristu Miri Vidoviću koji je također vrijedan autor brojnih naših pjesama. Tu i tamo se u skladanju okušavaju i ostali, ali smo mi autori većine pjesama. Nas dvojica činimo uigrani tim. Shvatili smo gdje živimo i radimo i što nam nosi svakodnevica. Nemamo prevelika očekivanja, stvaramo pjesme i bez opterećenja gledamo na aktualni trenutak i na našu budućnost.

Ovo vam je sedmi album?

– Da, iako se prvi album ”Barock ’n’ Roll” ponekad navodi kao nulti album, budući da je objavljen samo na vinilu i nije doživio nikakvu distribuciju. Taj je album doživio samo promotivno izdanje.

Nakon što ste albumom ”Best od 12+4”, uvjetno rečeno, zatvorili jedno poglavlje, otvarate li ovim nosačem zvuka neko novo?

– Ne. Priča se nastavlja, mogu najaviti i nekim tonovima iznenađenja, budući da imamo jasnu viziju kako će izgledati naš sljedeći album. Bit će promjena, vratit ćemo se iskonskim korijenima, zvukovima akustične gitare i višeglasju jer smo, nakon jednog ciklusa, shvatili da smo to ipak najviše mi. Na ovom albumu osjeti se stari En Face i naš tipični zvuk, ali ima i dosta koketiranja i eksperimentiranja s modernim zvukovima. Ne znam po čemu bi ovaj album najavljivao neko novo poglavlje, mi nemamo namjeru ništa posebno istraživati. Bolje je i poštenije okrenuti se svojim korijenima.

O zvuku...

– Može se reći da je to globalna slika našeg aktualnog trenutka. To je spoj svega onoga što bend ima u sebi i što je prošao. Prisutna je linija tradicije, ali i želja da se taj zvuk osuvremeni i malo prilagodi.

Gdje i kada ste snimali album?

– Snimanje albuma započeli smo prošle godine u studiju Nene Belana u Rijeci, a završili smo ga u studiju Loud u Amsterdamu s miksanjem i produkcijom. Na albumu imamo nekoliko standardnih gostiju koji su već dio obitelji. To su prateći vokali Ana Kabalin, Amira Hidić i Leo Rumora, a kao instrumentalist gost nam je bio naš vječiti pridruženi član Vava Simčić na gitari. Bilo je još nekoliko zanimljivih gostiju poput harmonikaša Danijela Srdoča, a imamo i jednog ekstra gosta – Martinu Pongrac Štritof, dojučerašnju Divasicu koja je s nama snimilia duet ”Dan kao san”. Ta će pjesma biti drugi singl s albuma, za koju također namjeravamo snimiti videospot.

Planirate li promotivnu turneju?

– Za sada ne planiramo tipičnu koncertnu turneju. Ne želimo raditi promocije na silu. Tamo gdje bude pokazan interes, tamo ćemo nastupiti i pokazati se u najboljem svjetlu. Sada definitivno sviramo bolje nego pred deset godina i puno više pažnje pridajemo tome. Nekad smo misili da je rock ’n’ roll doći bez pripreme na pozornicu i griješti kao ”Rolling Stonesi”. Mislili smo da je to dio imidža, ali smo shvatili da ne možeš ljudima prodavati rog za svijeću i da to nije pošteno ni prema njima ni prema samom sebi. Na koncu, puno je bolje slušati ozbiljan, dobro uvježban i izražen bend od onog koji se pojavljuje tek toliko da bi se samo slikao na pozornici.

Ri-rock.com - Novi list

Objavljeno 05.07.2005.

Vremeplov

Izvođač treba poštivati svoju publiku. Bez njih, u osnovi stojiš sam, pjevajući sam sebi.
K.D. Lang