Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

EN FACE - Lako je ostati mlad

EN FACE - Lako je ostati mladU prodaji je novi album riječke skupine En Face ”Lako je ostati mlad”. Nakon trogodišnje pauze od posljednjeg ’best of’ albuma koji je označio i svojevrsnu prekretnicu u karijeri benda, sedmi po redu album donosi 9 sasvim novih pjesama i novu verziju ”Tvoje lice”.
Najavni singl je pjesma ”Sretan dan” za koji je u Rijeci već snimljen i video spot na zanimljivoj lokaciji - krovu stare trsatske vojarne. Kada ih pitate što im nakon svih ovih godina karijere donosi ovaj album momci će reći da ’rade pjesme, a ne karijeru’, a pod tim motom radili su i ovaj album. Pjesme su i dalje iskrene i pitke, a provjereni većinski autorski dvojac i dalje ostaju Sandro Bastiančić i Miro Vidović uz aranžersku pomoć Alena Tibljaša i Vedrana Križana koji je na ovom albumu ujedno predstavljen i kao stalni član benda.

Na albumu se pojavljuju zanimljivi gosti-suradnici, među kojima je ponovo Vava Simcich (Laufer), Ana Kabalin (Metrobolik), te Martina Pongrac - Štritof (Divas), koja gostuje na pjesmi ”Dan kao san”. Ostali gosti su Leo Rumora, Amira Hidić (prateći vokali), Daniel Srdoč (harmonika) i Darko Terlević (sax). Album je snimljen u studiju Garaža u Rijeci, a mix i produkciju potpisuje Zlaja (Loudstudio, Amsterdam).

– To je deset vedrih pripovijetki, deset lepršavih, optimističnih pričica, iako nismo naratori. U svojim pjesmama ne želimo progovarati o svakodnevnim problemima, već smo se okrenuli vedrijoj strani života i naše stvarnosti. Prvi rezultati govore da je to naš najzreliji album, no to je i logično jer ako ja starim i skupljam više iskustva to se negdje mora i osjetiti. Normalno je da se na ovom albumu osjeti da je najzreliji. Pitanje je samo je li to naš kreativni maksimum ili nije, a to mi daje snage nastaviti još bolje i još žešće. Sve u svemu, zadovoljni smo, ali uvijek puštamo vremenu i publici da iznesu svoj sud, kazao je Bastiančić.

Tko je autor skladbi na albumu?

– Ja sam autor većine pjesama, dok velikog suradnika imam u gitaristu Miri Vidoviću koji je također vrijedan autor brojnih naših pjesama. Tu i tamo se u skladanju okušavaju i ostali, ali smo mi autori većine pjesama. Nas dvojica činimo uigrani tim. Shvatili smo gdje živimo i radimo i što nam nosi svakodnevica. Nemamo prevelika očekivanja, stvaramo pjesme i bez opterećenja gledamo na aktualni trenutak i na našu budućnost.

Ovo vam je sedmi album?

– Da, iako se prvi album ”Barock ’n’ Roll” ponekad navodi kao nulti album, budući da je objavljen samo na vinilu i nije doživio nikakvu distribuciju. Taj je album doživio samo promotivno izdanje.

Nakon što ste albumom ”Best od 12+4”, uvjetno rečeno, zatvorili jedno poglavlje, otvarate li ovim nosačem zvuka neko novo?

– Ne. Priča se nastavlja, mogu najaviti i nekim tonovima iznenađenja, budući da imamo jasnu viziju kako će izgledati naš sljedeći album. Bit će promjena, vratit ćemo se iskonskim korijenima, zvukovima akustične gitare i višeglasju jer smo, nakon jednog ciklusa, shvatili da smo to ipak najviše mi. Na ovom albumu osjeti se stari En Face i naš tipični zvuk, ali ima i dosta koketiranja i eksperimentiranja s modernim zvukovima. Ne znam po čemu bi ovaj album najavljivao neko novo poglavlje, mi nemamo namjeru ništa posebno istraživati. Bolje je i poštenije okrenuti se svojim korijenima.

O zvuku...

– Može se reći da je to globalna slika našeg aktualnog trenutka. To je spoj svega onoga što bend ima u sebi i što je prošao. Prisutna je linija tradicije, ali i želja da se taj zvuk osuvremeni i malo prilagodi.

Gdje i kada ste snimali album?

– Snimanje albuma započeli smo prošle godine u studiju Nene Belana u Rijeci, a završili smo ga u studiju Loud u Amsterdamu s miksanjem i produkcijom. Na albumu imamo nekoliko standardnih gostiju koji su već dio obitelji. To su prateći vokali Ana Kabalin, Amira Hidić i Leo Rumora, a kao instrumentalist gost nam je bio naš vječiti pridruženi član Vava Simčić na gitari. Bilo je još nekoliko zanimljivih gostiju poput harmonikaša Danijela Srdoča, a imamo i jednog ekstra gosta – Martinu Pongrac Štritof, dojučerašnju Divasicu koja je s nama snimilia duet ”Dan kao san”. Ta će pjesma biti drugi singl s albuma, za koju također namjeravamo snimiti videospot.

Planirate li promotivnu turneju?

– Za sada ne planiramo tipičnu koncertnu turneju. Ne želimo raditi promocije na silu. Tamo gdje bude pokazan interes, tamo ćemo nastupiti i pokazati se u najboljem svjetlu. Sada definitivno sviramo bolje nego pred deset godina i puno više pažnje pridajemo tome. Nekad smo misili da je rock ’n’ roll doći bez pripreme na pozornicu i griješti kao ”Rolling Stonesi”. Mislili smo da je to dio imidža, ali smo shvatili da ne možeš ljudima prodavati rog za svijeću i da to nije pošteno ni prema njima ni prema samom sebi. Na koncu, puno je bolje slušati ozbiljan, dobro uvježban i izražen bend od onog koji se pojavljuje tek toliko da bi se samo slikao na pozornici.

Ri-rock.com - Novi list

Objavljeno 05.07.2005.

Vremeplov

Nikada se nisam osvrtala unatrag sa žaljenjem. Nikada nisam mislila zašto nisam postala glumica ili zašto sam samo veslala za Johnom? Uvijek sam hodala uz njega, a on je uvijek podržavao sve što sam radila.
June Carter Cash