Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Father - ”Vasaii” (demo)

Father - ”Vasaii” (demo)Father su jedan od ”najprofesionalnijih” riječkih demo bendova. Uvijek imaju najdužu tonsku probu, ali im se isplati, jer na nastupu stvore moćan zvučni zid. Oni su već dugo vrijeme na riječkoj demo sceni i priča se da će uskoro izdati album za jednu veću diskografsku kuću, što će ukinuti njihov demo status.

Nastali su iz benda ”Easy man” (pjevač Mihael i gitarista Davor Tomić), pa prema tome neke sličnosti s prijašnjim bendom ostaju, a to je prije svega pjevanje. Pjevanje pomalo podsjeća na Alice in Chains, vješto kombinira visoke i duboke frekvencije glasa, što mu je donijelo na jednom festivalu u BiH nagradu za najboljeg pjevača. Takav Alice in Chains pristup pjevanju najizrazitiji je u prvoj stvari na albumu ”Machina” koja ima poletan rif po uzoru na Dimebag Darella i himnični refren, ta stvar super otvara album. Uz navedenu pjesmu, ”moji favoriti” su pjesme ”Vasaii” i ”Mother (chiglas peglas)”. ”Vasaii” je pjesma koja počinje u toj Fatherovskoj kombinaciji grungea i power metala da bi se naglo prekinula sa jazz djelom.

Jazz dio je dobro doziran, jer taman kada pomislite: ”E, sada će udaviti”, oni se vrate na metal dio i vi sretni možete dalje mahati glavama. Pjesma ”Mother (chiglas peglas)” je sva iskontrirana i puna iznenađenja tako da ne znate gdje vam je glava, što je fora i zabavno. Album zatvara remiks uvodne pjesme i zove se ”D’atomic vor machina” gdje se pokazuje kako se zli metal rif može transformirati u dječju melodiju.
Instrumentalno, ”Fatheri” su maštoviti i virtuozi svatko na svome instrumentu. Jedino je šteta što nemaju brzih solaža, što imaju previše samoglasnika (aaaa, eee, ii, ooo, uuu) u pjevanju i kada bi im stvari bile malo kraće bili bi duplo žešći. Ali i ovako su dosta žestoki i snimili su jedan jako dobar album s odličnom modernom produkcijom gdje su koristili dosta semplova, električnih bubnjeva i mnoštvo gitarskih efekata (Flanger, Chorus, Telefonske distorzije itd...) koje su , osim na gitare, često stavljali na vokal da se dobije što demonskiji zvuk.

Marin Tomić

Objavljeno 01.03.2005.

Vremeplov

Ne osjećam da je ijedna glazbena forma iznad mene u smislu da je ne razumijem ili da mi se ne sviđa bar neki njen dio...
Elvis Costello