Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Fenomen zvan Liburnia Jazz Festival

Fenomen zvan Liburnia Jazz Festival7. srpnja u Opatiji se održala završna večer Liburnia Jazz Festivala. Svi koji su se tada zatekli u ovom gradu mogli su slušati različite besplatne koncerte po terasama kafića i restorana. Atrakcija je bio i Jazz Bout, „Jadera“, na kojem se moglo krstariti opatijskom rivijerom uz live nastup Spart Jazz Group. Svi opisani događaji vodili su ka jednome, završnici na ljetnoj pozornici. (foto: Ivica Odorčić)

Oko 21:00 na stage su se popeli The Players, bend predvođen basistom Goranom Rukavinom, koji se sastoji od hrvatskih, srpskih i slovenskih nagrađivanih mladih jazzista. Njihov nastup bio je dosta kratak, trajao je oko pola sata i bio je odlično zagrijavanje za slijedećeg izvođača- The Tower of Power.

Ova američka soul grupa nastupa više od četrdeset godina po svijetu, ali sinoć su po prvi puta svirali u Hrvatskoj. Zamolili su fotografe da završe sa slikanjem u prve tri pjesme, a zatim je uslijedio gotovo trosatni nastup u kojem su izvodili neke od svojih najvećih hitova, pa su se tu našle i pjesme: „Me and Mrs. Jones“, „As surely as I stand here“ i „Love land“. Kroz izvedbe miješali su se i stapali zvukovi gospela, bluesa i funky ritmova.

Najzaslužniji za fenomenalan koncert bili su Emilio Castillo, osnivač benda, i Larry Brags, pjevač. Njih dvojica komunicirala su s publikom uz šaljive dosjetke i ostavljali vrlo ugodnu atmosferu, dok je Brags izazivao snažne reakcije kod prisutnih svojim nevjerojatnim glasovnim mogućnostima, od kojih su se mnogi naježili. Ostatak benda izvodio je simpatičnu, jednostavnu i improviziranu koreografiju. Naime, sastojala se od gibanja naprijed-nazad i izmjenjivanja lijeve i desne noge.

Iako jazz i soul uglavnom nisu široko prihvaćeni žanrovi, već su namijenjeni onima s nešto rafiniranijim ukusom u glazbi, to se nije činilo točnim za vrijeme svirke Tower of Powera. Prepuna ljetna pozornica uživala je u vrhunskoj muzici.

Oko ponoći s bisom kalifornijskih veterana završio je još jedan Liburnia Jazz Festival.

Pored domaćih gostiju i brojni turisti bili su opčinjeni ovim fenomenom, a Opatija je dokazala da i ona i jazz glazba imaju mnogo toga za ponuditi ljudima svih generacija.


Ivana Prica

Objavljeno 06.07.2010.

Vremeplov

Čovjek mora znati svoje granice. Ja ne znam koje su vaše granice. Sa dvanaest godina sam shvatio koje su moje. Shvatio sam da nema previše granica ako radim po svom.
Johnny Cash