Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Fenomen zvan Liburnia Jazz Festival

Fenomen zvan Liburnia Jazz Festival7. srpnja u Opatiji se održala završna večer Liburnia Jazz Festivala. Svi koji su se tada zatekli u ovom gradu mogli su slušati različite besplatne koncerte po terasama kafića i restorana. Atrakcija je bio i Jazz Bout, „Jadera“, na kojem se moglo krstariti opatijskom rivijerom uz live nastup Spart Jazz Group. Svi opisani događaji vodili su ka jednome, završnici na ljetnoj pozornici. (foto: Ivica Odorčić)

Oko 21:00 na stage su se popeli The Players, bend predvođen basistom Goranom Rukavinom, koji se sastoji od hrvatskih, srpskih i slovenskih nagrađivanih mladih jazzista. Njihov nastup bio je dosta kratak, trajao je oko pola sata i bio je odlično zagrijavanje za slijedećeg izvođača- The Tower of Power.

Ova američka soul grupa nastupa više od četrdeset godina po svijetu, ali sinoć su po prvi puta svirali u Hrvatskoj. Zamolili su fotografe da završe sa slikanjem u prve tri pjesme, a zatim je uslijedio gotovo trosatni nastup u kojem su izvodili neke od svojih najvećih hitova, pa su se tu našle i pjesme: „Me and Mrs. Jones“, „As surely as I stand here“ i „Love land“. Kroz izvedbe miješali su se i stapali zvukovi gospela, bluesa i funky ritmova.

Najzaslužniji za fenomenalan koncert bili su Emilio Castillo, osnivač benda, i Larry Brags, pjevač. Njih dvojica komunicirala su s publikom uz šaljive dosjetke i ostavljali vrlo ugodnu atmosferu, dok je Brags izazivao snažne reakcije kod prisutnih svojim nevjerojatnim glasovnim mogućnostima, od kojih su se mnogi naježili. Ostatak benda izvodio je simpatičnu, jednostavnu i improviziranu koreografiju. Naime, sastojala se od gibanja naprijed-nazad i izmjenjivanja lijeve i desne noge.

Iako jazz i soul uglavnom nisu široko prihvaćeni žanrovi, već su namijenjeni onima s nešto rafiniranijim ukusom u glazbi, to se nije činilo točnim za vrijeme svirke Tower of Powera. Prepuna ljetna pozornica uživala je u vrhunskoj muzici.

Oko ponoći s bisom kalifornijskih veterana završio je još jedan Liburnia Jazz Festival.

Pored domaćih gostiju i brojni turisti bili su opčinjeni ovim fenomenom, a Opatija je dokazala da i ona i jazz glazba imaju mnogo toga za ponuditi ljudima svih generacija.


Ivana Prica

Objavljeno 06.07.2010.

Vremeplov

Joao Gilberto na gitari može ”čitati novine” i zvučat će odlično.
Miles Davis