Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Festival nove umjetnosti FONA 06

Festival nove umjetnosti FONA 06Multimedijalni centar Palach i Galerija O.K. najavili su program ovogodišnjeg Festivala nove umjetnosti, Fona 2006, koji će se tijekom ljeta održavati na različitim riječkim gradskim lokacijama. ”Anatomija slike” i propitivanje mogućnosti različitih shvaćanja samog pojma slike, tema je velike središnje i nekoliko manjih izložbi festivala.

Iako još uvijek nije definiran prostor u kojem će se odvijati središnja izložba, njezino je događanje predviđeno od 28. do 30. rujna, a natječaj za sudjelovanje otvoren do 1. srpnja. Već tradicionalan, neformalni dio Fone, pod nazivom ”Nova riječka scena”, tijekom ljeta u Galeriji O.K. okupit će autore koji su aktivno počeli stvarati poslije 2000. godine, što je logičan nastavak prošlogodišnjih predstavljanja riječkih autora 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Među značajnijim događanjima izdvojeno je skupno izlaganje četrdesetak likovnih umjetnika mlađe generacije u selekciji profesora Igora Rončevića i Ivice Župana, koje će se od 10. kolovoza do 15. rujna pod nazivom ”Nova slika” održati u Galeriji ”Kortil”. U istom prostoru najavljeno je izlaganje ”Nova skulptura” koju će selektirati Žarko Violić, profesor riječkog Filozofskog fakulteta.

U kolovozu su predviđena i samostalna izlaganja Jusufa Hadžifejzovića i Alana Matuke te izložba fotografija Žarka Vijatovića pod naslovom ”Knifer”. Ovogodišnja koncepcija festivala sadrži i niz popratnih programa. Među novitetima je projekt ”SMS kratka priča” Kreše Mustaća. Prema propozicijama natječaja, u obzir ulaze priče maksimalne duljine od 320 znakova poslane jedino putem vlastitog mobitela do 1. rujna, a o novčanim nagradama u vrijednosti od 5.000 i 15.000 kuna odlučivat će žiri književnika u sastavu Borivoj Radaković, Roman Simić i Ivica Prtenjača.

Fonu će popratiti i ”Modne novosti” Tajči Čekada te koncertna svirka ”Szilard Mezei tria” iz Mađarske, ”Trianguli zone” i ”Vroooma” iz Beograda.

SZILARD MEZEI TRIO (/Hungary/Slovakia)
Szilard Mezei - viola/viola
Robert Benko - kontrabas/doublebass
Tamas Geroly - bubnjevi/drums
Trio svira improvizovanu muziku i kompozicije Szilard.Mezei-a. Benko i Geroly su vodeci jazz muzicari Madjarske, dugogodišnji clanovi Dresch Quarteta, te sastava MAKUZ i Delalfoldi Saxofonegyuttes. Mezei (rodjen u Senti) je improvizator i kompozitor mladje generacije, student beogradske Muzicke Akademije, ucesnik brojnih festivala i autor muzike za veci broj pozorišnih predstava. (dobitnik je Sterijine nagrade za muziku).
Na Fona festivalu imati će multimedijalni live act uz pomoć plesača i video projekcija.

TRIANGULI ZONA
Ivan Kapec - gitara, looping
Andrej Jakuš - truba, krilnican
Vladimir Končar- video projekcije
Multimedijalni sastav Trianguli zona svojevrstan je projekt u kojem se propituju audio-vizualne strukture bazirane na minimalizmu, repetitivnosti i mikroprogresiji izraza. Sav materijal nastaje spontano interakcijom zvuka i slike u realnom vremenu. U tom smislu svaki njihov nastup je jedinsten i neponovljiv. Glazbeni sadržaj crpi se iz prepoznatljivih idioma jazza, funkyia, i post-rocka. Video uradci tematski i koloristički vežu se za unutarnji razvoj glazbenih motiva, kako bi zajednički stvarali jedno bogato imaginativno polje audiovizualnog ambijenta. Trianguli Zona nastoji premostiti uobičajene perceptivne žanrovske granice tehnikama instant composition i work in progress. Njihov rad nastao je iz zajedničke težnje za proizvodnjom vlastite paradigme audiovizualnog iskustva.Glavnu okosnicu njihove glazbe čini loop fraza koju oni proširuju i preoblikuju na najrazličitije načine.
U veljači 2005. objavljen je njihov prvi nosač zvuka ”Trianguli zona loop project” koji sadrži materijal snimljen na njihovu koncertu. Taj cd objavljen je pod licencom ”Creative Commons” i sadrži copyleft oznaku.
U ožujku 2006. objavljen je njihov DVD - Live in Kset.

VROOOM
Muzička grupa VROOOM osnovana je krajem 1997. godine i svoju aktivnost započinje koncertima po beogradskim klubovima objedinjujući specifičnim zvukom (dva vokala, gitara, harmonika, bas, fretless bas, elektronski i akustični bubanj) kabaretsku muziku, melodije Balkana i savremene ritmove zapada (techno, drum’n’bass, trip hop...).
Širu afirmaciju bend stiče kao muzički deo trupe TORPEDO u čijim predstavama svoje kompozicije izvodi uživo. Tokom 1998. i 1999. godine sa trupom TORPEDO ili samostalno, VROOOM svira u Švajcarskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Rumuniji, Bugarskoj i Jugoslaviji gde učestvuju na najznačajnijim muzičkim i pozorišnim festivalima (Infant, Belef, Bitef, Budva grad teatar i dr).
1999. godine u sopstvenoj produkciji izlazi album TORPEDO MUSIC kao skup kompozicija rađenih za predstave trupe TORPEDO i brojnih ’institucionalnih’ pozorišta. Deo muzike sa ovog CD-a iskorišćen je u filmu trupe TORPEDO - BELGRADE TOURIST GUIDE 2000, koji je nagrađen Zlatnom plaketom Beograda za najbolji jugoslovenski igrani kratkometražni film 2000. godine i Zlatnom pomorandžom na filmskom festivalu u Antaliji (Turska).
Ise godine u produkciji FELIX Records, VROOOM snima zbir pesama sa koncertnog repertoara pod nazivom VENTILACIJA, kao i živi album LIVE IN ZURICH potpomognut od strane Švajcarske ambasade u Beogradu i ciriškog Theater Spektackel-a.
2001. godine VENTILACIJA je u prodaji, a pesme ”Tamni vilajet”, ”Kao Adam u rano jutro” i obrada ”Heart of glass” grupe Blondie nalaze se na svim značajnim top listama u SRJ. VROOOM počinje promociju albuma mini koncertom na otvaranju beogradskog filmskog festivala FEST 2001, da bi naredne dve godine svirao u Srbiji i Crnoj gori, gostujući na gotovo svim najvećim festivalima u zemlji, ali i van nje (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Italija, Francuska, Švajcarska).
Uz stalan rad na primenjenoj muzici (predstave: ”Dantonova smrt”, ”Frenki Suzica”, ”Travellers”, ”Troje”, ”Karakteri”, ”Sigurna kuća”, Kome verujete”, ”Zubi”, ”Škola”; sportske manifestacije: internacionalni vaterpolo turniri “Fina kup” i ”Trofej Tašmajdan”, kosarkaski turnir ”Diamond Ball” I otvaranje BG arene; dokumentarni film: ”Zemlja bibera”), 2003. grupa započinje snimanje novog albuma, a kao najava izdata je obrada kompozicije ”Problem” Šarla Akrobate (kompilacija ”Kao da je bilo nekad”) i objavljeni su spotovi za pesme ”Undersense” i ”Buđenje”, koje su došle do prvih mesta gotovo svih značajnih radio i TV top lista u SCG.
Novi album, EVOLUCIJA, objavljen je 30. marta 2005. u produkciji Automatik/Mascom-a (Nika records za slovenacko trziste, Menart za hrvatsko), a koncerte vezane za promociju ovog albuma prati projekcija serije animiranih spotova sa temom Evolucija - proces svakosekundnih promena nesumnjive postojanosti, ali sumnjivih uzroka. Singl “Missreality” sa ovog albuma je najpustanija pesma iz Srbije na TV MTV Adria 2005. god., a spot “Malo vremena” je proveo preko deset nedelja na top 20 listi ove televizije (vise puta prvi po glasovima publike). U 2006. godinu Vrooom ulazi kao grupa godine (TV Metropolis) sa albumom godine (Kontramagazin) u vrhu gotovo svih muzickih top lista za 2005.

Glazbeni dio FONA 2006. u suorganizaciji s udrugom RiRock po raspisanom natječaju i pozivu. Voditelj programa je Damir Radović, kontakt telefon: 00385(0)915433305.

Ana Varljen

Objavljeno 26.05.2006.

Vremeplov

Ja san čovik koji želi dodavat dobru energiju, dobar beat, dobru zajebanciju...
Dino Dvornik