Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Festival nove umjetnosti FONA 06

Festival nove umjetnosti FONA 06Multimedijalni centar Palach i Galerija O.K. najavili su program ovogodišnjeg Festivala nove umjetnosti, Fona 2006, koji će se tijekom ljeta održavati na različitim riječkim gradskim lokacijama. ”Anatomija slike” i propitivanje mogućnosti različitih shvaćanja samog pojma slike, tema je velike središnje i nekoliko manjih izložbi festivala.

Iako još uvijek nije definiran prostor u kojem će se odvijati središnja izložba, njezino je događanje predviđeno od 28. do 30. rujna, a natječaj za sudjelovanje otvoren do 1. srpnja. Već tradicionalan, neformalni dio Fone, pod nazivom ”Nova riječka scena”, tijekom ljeta u Galeriji O.K. okupit će autore koji su aktivno počeli stvarati poslije 2000. godine, što je logičan nastavak prošlogodišnjih predstavljanja riječkih autora 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Među značajnijim događanjima izdvojeno je skupno izlaganje četrdesetak likovnih umjetnika mlađe generacije u selekciji profesora Igora Rončevića i Ivice Župana, koje će se od 10. kolovoza do 15. rujna pod nazivom ”Nova slika” održati u Galeriji ”Kortil”. U istom prostoru najavljeno je izlaganje ”Nova skulptura” koju će selektirati Žarko Violić, profesor riječkog Filozofskog fakulteta.

U kolovozu su predviđena i samostalna izlaganja Jusufa Hadžifejzovića i Alana Matuke te izložba fotografija Žarka Vijatovića pod naslovom ”Knifer”. Ovogodišnja koncepcija festivala sadrži i niz popratnih programa. Među novitetima je projekt ”SMS kratka priča” Kreše Mustaća. Prema propozicijama natječaja, u obzir ulaze priče maksimalne duljine od 320 znakova poslane jedino putem vlastitog mobitela do 1. rujna, a o novčanim nagradama u vrijednosti od 5.000 i 15.000 kuna odlučivat će žiri književnika u sastavu Borivoj Radaković, Roman Simić i Ivica Prtenjača.

Fonu će popratiti i ”Modne novosti” Tajči Čekada te koncertna svirka ”Szilard Mezei tria” iz Mađarske, ”Trianguli zone” i ”Vroooma” iz Beograda.

SZILARD MEZEI TRIO (/Hungary/Slovakia)
Szilard Mezei - viola/viola
Robert Benko - kontrabas/doublebass
Tamas Geroly - bubnjevi/drums
Trio svira improvizovanu muziku i kompozicije Szilard.Mezei-a. Benko i Geroly su vodeci jazz muzicari Madjarske, dugogodišnji clanovi Dresch Quarteta, te sastava MAKUZ i Delalfoldi Saxofonegyuttes. Mezei (rodjen u Senti) je improvizator i kompozitor mladje generacije, student beogradske Muzicke Akademije, ucesnik brojnih festivala i autor muzike za veci broj pozorišnih predstava. (dobitnik je Sterijine nagrade za muziku).
Na Fona festivalu imati će multimedijalni live act uz pomoć plesača i video projekcija.

TRIANGULI ZONA
Ivan Kapec - gitara, looping
Andrej Jakuš - truba, krilnican
Vladimir Končar- video projekcije
Multimedijalni sastav Trianguli zona svojevrstan je projekt u kojem se propituju audio-vizualne strukture bazirane na minimalizmu, repetitivnosti i mikroprogresiji izraza. Sav materijal nastaje spontano interakcijom zvuka i slike u realnom vremenu. U tom smislu svaki njihov nastup je jedinsten i neponovljiv. Glazbeni sadržaj crpi se iz prepoznatljivih idioma jazza, funkyia, i post-rocka. Video uradci tematski i koloristički vežu se za unutarnji razvoj glazbenih motiva, kako bi zajednički stvarali jedno bogato imaginativno polje audiovizualnog ambijenta. Trianguli Zona nastoji premostiti uobičajene perceptivne žanrovske granice tehnikama instant composition i work in progress. Njihov rad nastao je iz zajedničke težnje za proizvodnjom vlastite paradigme audiovizualnog iskustva.Glavnu okosnicu njihove glazbe čini loop fraza koju oni proširuju i preoblikuju na najrazličitije načine.
U veljači 2005. objavljen je njihov prvi nosač zvuka ”Trianguli zona loop project” koji sadrži materijal snimljen na njihovu koncertu. Taj cd objavljen je pod licencom ”Creative Commons” i sadrži copyleft oznaku.
U ožujku 2006. objavljen je njihov DVD - Live in Kset.

VROOOM
Muzička grupa VROOOM osnovana je krajem 1997. godine i svoju aktivnost započinje koncertima po beogradskim klubovima objedinjujući specifičnim zvukom (dva vokala, gitara, harmonika, bas, fretless bas, elektronski i akustični bubanj) kabaretsku muziku, melodije Balkana i savremene ritmove zapada (techno, drum’n’bass, trip hop...).
Širu afirmaciju bend stiče kao muzički deo trupe TORPEDO u čijim predstavama svoje kompozicije izvodi uživo. Tokom 1998. i 1999. godine sa trupom TORPEDO ili samostalno, VROOOM svira u Švajcarskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Rumuniji, Bugarskoj i Jugoslaviji gde učestvuju na najznačajnijim muzičkim i pozorišnim festivalima (Infant, Belef, Bitef, Budva grad teatar i dr).
1999. godine u sopstvenoj produkciji izlazi album TORPEDO MUSIC kao skup kompozicija rađenih za predstave trupe TORPEDO i brojnih ’institucionalnih’ pozorišta. Deo muzike sa ovog CD-a iskorišćen je u filmu trupe TORPEDO - BELGRADE TOURIST GUIDE 2000, koji je nagrađen Zlatnom plaketom Beograda za najbolji jugoslovenski igrani kratkometražni film 2000. godine i Zlatnom pomorandžom na filmskom festivalu u Antaliji (Turska).
Ise godine u produkciji FELIX Records, VROOOM snima zbir pesama sa koncertnog repertoara pod nazivom VENTILACIJA, kao i živi album LIVE IN ZURICH potpomognut od strane Švajcarske ambasade u Beogradu i ciriškog Theater Spektackel-a.
2001. godine VENTILACIJA je u prodaji, a pesme ”Tamni vilajet”, ”Kao Adam u rano jutro” i obrada ”Heart of glass” grupe Blondie nalaze se na svim značajnim top listama u SRJ. VROOOM počinje promociju albuma mini koncertom na otvaranju beogradskog filmskog festivala FEST 2001, da bi naredne dve godine svirao u Srbiji i Crnoj gori, gostujući na gotovo svim najvećim festivalima u zemlji, ali i van nje (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Italija, Francuska, Švajcarska).
Uz stalan rad na primenjenoj muzici (predstave: ”Dantonova smrt”, ”Frenki Suzica”, ”Travellers”, ”Troje”, ”Karakteri”, ”Sigurna kuća”, Kome verujete”, ”Zubi”, ”Škola”; sportske manifestacije: internacionalni vaterpolo turniri “Fina kup” i ”Trofej Tašmajdan”, kosarkaski turnir ”Diamond Ball” I otvaranje BG arene; dokumentarni film: ”Zemlja bibera”), 2003. grupa započinje snimanje novog albuma, a kao najava izdata je obrada kompozicije ”Problem” Šarla Akrobate (kompilacija ”Kao da je bilo nekad”) i objavljeni su spotovi za pesme ”Undersense” i ”Buđenje”, koje su došle do prvih mesta gotovo svih značajnih radio i TV top lista u SCG.
Novi album, EVOLUCIJA, objavljen je 30. marta 2005. u produkciji Automatik/Mascom-a (Nika records za slovenacko trziste, Menart za hrvatsko), a koncerte vezane za promociju ovog albuma prati projekcija serije animiranih spotova sa temom Evolucija - proces svakosekundnih promena nesumnjive postojanosti, ali sumnjivih uzroka. Singl “Missreality” sa ovog albuma je najpustanija pesma iz Srbije na TV MTV Adria 2005. god., a spot “Malo vremena” je proveo preko deset nedelja na top 20 listi ove televizije (vise puta prvi po glasovima publike). U 2006. godinu Vrooom ulazi kao grupa godine (TV Metropolis) sa albumom godine (Kontramagazin) u vrhu gotovo svih muzickih top lista za 2005.

Glazbeni dio FONA 2006. u suorganizaciji s udrugom RiRock po raspisanom natječaju i pozivu. Voditelj programa je Damir Radović, kontakt telefon: 00385(0)915433305.

Ana Varljen

Objavljeno 26.05.2006.

Vremeplov

Grci uopšte ne priznaju da postojimo, Bugari kažu da smo Bugari, Srbi ne priznaju crkvu... Čuvanje tradicionalne glazbe je čuvanje našeg makedonskog identiteta. Na primer, najpopularniji Makedonac zadnjih 50 godina je Toše Proeski, opet muzičar.
Gorazd Čapovski (Mizar)