Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Fit u Rijeci - Obostrano oduševljenje povratničkim koncertom

Fit u Rijeci - Obostrano oduševljenje povratničkim koncertomZa dugoočekivani povratnički koncert grupe Fit u Rijeci se danima tražila karta više, a na samom ulazu redari su doživljavali pokušaje ulaska u Stereo dvoranu na razne načine - šarmiranjem, ”žicanjem” te čak uz krivotvorene ulaznice. No, bez uspjeha.

Fit je jednostavno rasprodao i nakrcao popularni riječki klub i onaj tko je u kišnu večer petka 3. listopada ušao u Stereo vjerujemo nije požalio.

Dva bisa, kolektivno pjevanje starih hitova grupe, ovacije i razdragana publika samo su krajnja potvrda da je originalni Fit u Rijeci dobrodošao i željen bend, a kako i ne bi kada su krajem osamdesetih dobrim dijelom stvorili poznati gradski power pop zvuk te iza sebe ostavili hrpu odličnih pjesama sa svoja dva albuma i nekoliko kompilacija, primjerice kultne ”Rijeka-Pariz-Texas”.

”Gladni” dobre svirke, uigrani kao da su tek jučer objavili novi album a ne posljednji prije skoro dva desetljeća, Davor, Miro, Zorko i Siniša su, kako i sami priznaju, odsvirali jedan od svojih najboljih nastupa a Rijeka je dobila najbolji ovosezonski koncert. Iako stariji i dijelom s nešto više kilograma od nekadašnjih ”frajera” koje pamtimo s omota ploče ”Daj mi ruku”, ”fitovci” su jednoipolsatnim energičnim izgaranjem na bini uspjeli stvoriti atmosferu koja je na trenutke doslovno ključala pozitivnim emocijama i euforijom publike u kojoj se našlo dosta starijih fanova i, zanimljivo, mladih - koji su dok je bend bio na vrhuncu slave doslovno nosili pelene.

Uz rockerskije i žešće izvedbe pjesama poput ”Rijeka”, ”Novi dan”, ”Daj mi ruku”, ”Uživaj”, ”Veliki grad”, ”Naša noć”, ”Zaboravit ću sve”, ”Neke žene”, ”Valovi”, ”Zvoni telefon”, ”Rock ’n’ roll je kriv za sve”, ”Makni kosu sa očiju”, ”Ritam promjene” i ”Mačku” u dvije verzije, akustičnu i električnu, raspjevana noć uz Fit zasigurno će mnogima ostati u dogom sjećanju. Nadajmo se ne predugom, obzirom da će Dallas objaviti live album s ovog koncerta i da su dečki potvrdili da će još koji put zasvirati pred svojom publikom.

Bio je to jedan od rijetkih koncerata na kojima bend i publika dožive nekoliko istovremenih zajedničkih klimaksa bilo da je u pitanju akustična izvedba najvećeg njihovog hita ”Mačka”, kolektivno pjevanje svevremenskog refrena ”Rock ’n’ roll je kriv za sve” ili pak stotine uzdignutih ruku kod na-na-na pjevnog dijela hit numere ”Daj mi ruku”.

I kao što je dalo naslutiti ”Vrijeme” - uvodna pjesma s koncerta koja je trebala biti objavljena na njihovom trećem albumu a naknadno se našla na Lukasovom istoimenom samostalnom albumu - Fit je uspješno prošao test zuba vremena na kome većina starih bendova u pravilu pada. Sviraju stvarno odlično, moderno i uigrano, značajno bolje nego li na studijskim snimkama, Davor Lukas je ”rođeni” frontmen kome su mikrofon i pozornica posve ugodno okuženje za svirku s bendom i izravnu komunikaciju s publikom, tako da objavljivanje živog albuma ”Live uz Rijeku” posve ima smisla. Bila je to jedinstvena koncertna noć u kojoj su i bend i posjetitelji podjednako i bez zadrške uživali.

Posebno je zadovoljstvo bilo vidjeti kako su ”fitovcima” došli dati podršku kolege glazbenici - iz publike su koncert pratili bračni par Čabrijan iz Parafa, Marina Perazić, Nina Rožanić iz Cacadou Looka, Zoran Štajdohar Zof iz Grča, Damir Urban, Neno Belan, bubnjar Parnog Valjka Dražen Šolc, članovi En Facea, Underground Skya, Fiumensa i Manofona, pa sve do onih koji su ih prvi puta čuli uživo, poput članova Fathera i Diskurza.

Teško je prognozirati kako bi Fit nakon 17 godina neaktivnosti prošao u drugim gradovima, primjerice u Novom Sadu, Beogradu i Sarajevu, gdje su nekoć s lakoćom punili klubove, no sigurno je da je ova, ustvari posve ”interna” riječka priča, dobila sjajan epilog. Ako ipak sve i ostane na jednoj večeri za pamćenje - vrijedilo je truda i volje SVID radija kao organizatora i Fita koji je barem na neko vrijeme zaživio na relaciji Amsterdam via Rijeka.

Robert Paulić

Pogledajte fotografije s koncerta

Objavljeno 05.10.2008.

Vremeplov

Ne možete vječno biti spasitelji rocka - dođe netko drugi i preuzme zastavu, barem u očima medija.
Mike Gibson (Godfathers)