Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Godina u kojoj se događa renesansa riječkog rocka

Godina u kojoj se događa renesansa riječkog rockaPerjanice riječkog zvuka s kraja 80-ih godina, grupe Grad i Ogledala, održat će 7. studenoga u Stereo dvorani zajednički koncert u sklopu aktualnog serijala ”Rijeka zove!” - riječ je o projektu Svid radija realiziranom uz potporu Grada Rijeke započetim odličnim povratničkim koncertom Fita.

Serijal koji obuhvaća i koncerte grupa Belfast Food, Morso i Grč, na pozornicu popularnog riječkog kluba dovodi Grad i Ogledala s razlogom - obje grupe će odsvirati neke nove pjesme koje će biti objavljene iduće godine na zasebnim albumima - što reizdanjima, što novim nosačima zvuka.

Ove i iduće godine Grad Rijeka sufinancirat će Dallasov serijal ”Riječki novi val” u okviru kojega će biti objavljeno osam albuma, odnosno reizdanja albuma bendova Grč, Mrtvi kanal, Paraf, Let 3, Let 2, Strukturne ptice, Laufer i spomenuta Ogledala, a svjetlo dana napokon će ugledati i kultna kompilacija iz 1987. godine ”Rijeka-Pariz-Texas” u kompakt disk formatu. Istu je svojedobno skrojio Goran Lisica Fox, vlasnik Dallasa i nekadašnji promotor riječke scene, a ovaj, niz godina nenabavljiv album, spada u sam vrh antologije ex-YU glazbe.

Svidovci ne staju na serijalu živih nastupa po klubovima i izvlačenju starih bendova iz naftalina već će finale projekta održati na Korzu 5. prosinca, gdje će uz tradicionalno paljenja božićno-novogodišnje rasvjete Korzom ”grmjeti” nova jaka imena RiRock scene – Hesus Attor, My Buddy Moose, One Piece Puzzle i Mandrili, svi s novim pjesmama i novim albumima koji su upravo izdani ili su pred objavljivanjem.

U duhu cijele priče treba dodati da će, prema najavi gradonačelnika Vojka Obersnela, Grad Rijeka udrugama Rirock i Riječka alternativa predati na korištenje preuređena atomska skloništa na Kozali kako bi riječki demo bendovi ondje mogli stvarati pjesme i uvježbavati svirke.

Ako gore nevedenim informacijama pridodamo sve do listopada objavljene albume kao što je primjerice trostruka antologija ”Riječki novi val”, odličan elektronički album Markovskog ili minimalistički Vavin ”Soundtrack”, najavljeni live CD/DVD Leta3 za studeni mjesec, novi album Urbana & 4, live albumi Fita i Elvis Stanić Groupa, osmi album grupe En Face, prvijenac Manofona, nove Putokaze i još pokoje CD izdanje, 30 izdanje jubilarnog Rirock festivala, ponovno otvaranje kluba Palach, te RiRock vodič, još neimenovanu knjigu o riječkom rocku i gradskim lokacijama u kojima se isti dogodio, što je upravo dovršava riječki publicist Velid Đekić - možemo ustvrditi da je 2008. godina u kojoj se događa toliko dogo priželjkivana renesansa riječkog rocka. Ne zvuka, već rocka kao osebujnog riječkog načina života.

Robert Paulić

Objavljeno 17.10.2008.

Vremeplov

Ako me uistinu zanima to što stvaram, zanimat će i druge ljude.
John Cale