Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

GRAD - 20 godina uživo; Palach, Rijeka 29.12.2005.

GRAD - 20 godina uživo; Palach, Rijeka 29.12.2005.Jedan od najdugovječnijih riječkih bendova svoju je karijeru rastegao na puna dva desetljeća, tek u zreloj fazi ostvarivši zapažena diskografska ostvarenja.

Grad se na sceni pojavio 1985. godine, kao dio velikog rock vala koji je tih godina stizao iz Rijeke i 1987. potpisao legendarni kompilacijski album ”Rijeka-Paris-Texas” uz Grč, Fit, Idejne Nemire, Let2 i Strukturne ptice. Pjevač Dean Škaljac te gitaristi Orijen Modrušan i Igor Stevanović Stiv, ostali su glavna okosnica Grada od samih početaka glazbenog rada.

Iako su, po objavljivanju kompilacije ”Rijeka-Paris-Texas”, u bivšoj Jugoslaviji prepoznati kao izrazito perspektivan bend, Grad je diskografski debi dočekao tek 1991., upravo u najnezgodnije vrijeme za glazbu, uoči početka Domovinskog rata. To je bio osnovni razlog što ”Ljudi” nisu ostavili značajnijeg traga izvan riječkog područja. Sličnu sudbinu doživio je i drugi album ”Amerika” (1993.), Grad je ostao kultni bend, relativno nepoznat široj publici.

Nakon pauze od pet godina Grad 1998. potpisuje ugovor s Dallas Records, što im konačno osigurava nacionalnu promociju i distribuciju. Album ”Planet majmuna 1999.” izvlači ih iz riječkog geta i otvara vrata za novu mladost benda. ”Nebo” iz 2001. najviše se pamti po naslovnoj pjesmi, koja je uspjela pokoriti radijski eter diljem Hrvatske.

U godini kada obilježava 20 godina rada, Grad objavljuje odličan peti studijski album, ”Glad” koji nudi sasvim pristojnu količinu vrsnih pjesama. Bend sačinjavaju Dean Škaljac (vokal), Orijen Modrušan (gitara), Igor Stevanović (gitara), Slobodan Grujičić Bobo (bubnjevi), Saša Đanić (bas) i Danijel Benčik (klavijature).
Prava je prilika da ih u četvrtak 29.12.2005. točno u 21 h doživite u ponovo koncertno aktivnom legendarnom klubu Palach, iz kojeg je dobrim dijelom iznjedrila Ri-rock scena na čijem čelu, a uvijek samozatajno i sa strane, Grad stoji već neko vrijeme.

Robert Paulić

Objavljeno 30.11.2005.

Vremeplov

Kada pričamo o tome tko je najviše utjecao na moj glazbeni ukus moram ti reći da su to... pa, moji roditelji. Oni su razgovarali pjevajući. Stvarno. Stalno su pjevali... ujutro, navečer, stalno. Pogotovo moj otac. On je Irac, znaš? Nakon par pinti piva samo bi pjevao na sav glas. U takvoj atmosferi sam odrasla do 14-te godine mada se tada uopće nisam planirala baviti pjevanjem...
Roisin Murphy, intervju za RiRock.com