Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

GRAD - Biografija

GRAD - BiografijaPriča o grupi Grad priča je o riječkoj glazbenoj sceni i počinje u ”boljoj prošlosti” 1987. godine. Godina je to u kojoj direktno s riječkih dokova na koncertne podije cijele bivše države slijeću Let 3, Fit, Grč, Cacadou Look, Ogledala i, konačno, Grad.
I upravo su oni u svim napisima koji su pratili bilo skupne, bilo pojedinačne nastupe Ri-bendova isticani kao perjanice cijele scene.

Kada je krajem godine promovirana kompilacija ”Rijeka-Paris-Texas”, nova je riječka scena i definitivno bila ustoličena, a Grad su uz Let 3 bili na njezinom prijestolju.

Iako su uživali naklonost kritike i publike kao urbani rock bend, sklon artističkim izletima koji su se najbolje reflektirali kroz suradnju na video brojevima sa cijenjenim video umjetnikom Daliborom Martinisom, proći će još četiri godine do njihovog debi albuma. Objavljivanje ploče ”Ljudi” (1991.) ”Novi list” proglašava jednim od najvažnijih događaja u povijesti riječke scene, odajući priznanje dosadašnjem beskompromisnom i upornom radu benda. ”Ljudi” su poput best of albuma donijeli najbolje pjesme iz dotadašnjeg opusa Grada, kao što su Vodi me, Zid i klasik Ima li nešto.

Dvije godine kasnije izlazi ”Amerika”, drugi album, čija naslovna stvar tjednima drži vrh tada popularnog Hit Depoa. Priznajući značaj i utjecaj Grada na Ri-rock scenu, na albumu gostuju Prlja (Let 3), Damir Urban, Leo Rumora (ex-Ogledala), Neno Belan i Davor Tolja (Denis & Denis).

Iste će godine Grad izaći na kompilaciji ”The Best Of Indie Rock - Made In Croatia”, potvrđujući i time svoj status jednog od najjačih domaćih rock bendova.

No to će biti i njihov gotovo posljednji korak, bend ima veliki pauzu u radu sve do 1998., kada izlazi treći album ”Planet Majmuna 1999”, koji uz 11 novih pjesama donosi i podsjetnik na najbolje pjesme benda u obliku 6 bonus tema (radi se o ranijim demo verzijama koje mnogi smatraju boljim od kasnijih studijskih verzija. Uz singlove ’Cyber love’ i ’Biti normalan’, ploča dobiva solidne ocjene kritike, a bend to kapitalizira sjajnim svirkama unutar i izvan granica lijepe naše.

Album ”Nebo” iz 2001.godine prije svega donosi novu zvučnu sliku bojanu prepoznatljivim pastelama iskusnih glazbenika - vokalom Deana Škaljca i gitarama Igora Stevanovića i Orijena Modrušana uz odličnu produkciju, te povratnički singl «Nebo» koji je vratio Grad na pozicije koju zaslužuju – odličan rock band sa modernom produkcijom i sjajnim osjećajem za pjesmu. Možemo slobodno reći da je Grad gotovo stalna konstanta i trade mark riječke, hrvatske i ex-Jugoslavenske scene.

Novi album najavljen je za kraj 2004.godine...

N/A - Grad info, 2004.

Objavljeno 16.12.2004.

Vremeplov

Pjesnici se igraju riječima.
Paul McCartney