Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

GRAD - ”Glad”

GRAD - ”Glad”Izdavač: Dallas Records
Datum izlaska: 30.5.2005.
Popis pjesama: Kreni :: Glad :: Savršen dan :: Putna :: Samo da te imam :: Eni :: Dim :: Rodeo :: Sretno dijete :: Tek kada sanjam :: Do sumraka - Underground sky remix.

Grad su: Dean Škaljac - glas; Orijen Modrušan - gitara; Igor Stevanović - gitara, glas; Slobodan Grujičić - bubanj, glas; Saša Đanić - bas, glas; Danijel Benčik - klavijature.

Grad je svoj vrhunac odavno ostvario kad je predvodnički jahao na riječkom i ex-YU Novom valu krajem ’80-tih i početkom’ 90-tih godina (albumi ’’Ljudi’’ i ’’Amerika’’) – rekli bi oni koji vole bezrazložno podijeliti riječke grupe na ’’stare’’ i ’’mlade’’. Mnogi su ih otpisali nakon višegodišnje pauze, nakon čega oni nošeni unutarnjim stvaralačko-sviračkim nemirom izdaju dva albuma (”Planet majmuna 1999” iz 1998. i ”Nebo” iz 2001.) koji medijski prolaze sasvim solidno i bez napuhane halabuke koju su u to vrijeme mnogi lošiji bendovi uspješno iskoristili. Unatoč prevladavanju odličnih skladbi na oba albuma i tek pokojom prosječnom Grad je, ruku na srce, grupa koja nikada nije kapitalizirala (osim trajnog kultnog statusa) neupitni stvaralački i svirački kvalitet, bilo medijskim, diskografskim ili financijskim scoreom. Nadalje, u riječkim kuloarima se godinama rado spominje katastrofalna pogreška tadašnjeg menagmenta i izdavača, otezanje s izdavanjem prvijenca, kao i traljavo odrađen marketing istog. I tako redom...

Jednostavno rečeno – puno gluposti, zavisti i sustavnog ignoriranja sasvim vidljive činjenice – Grad je vrhunska glazbena formacija uistinu iznikla na riječkom Novom valu, odrasla tijekom ratnih i poratnih ’90-tih, dok danas čine punokrvan rock sastav neupitne kvalitete. Argumenti za navedenu tezu su dostupni u svakom boljem CD shopu, svedeni su na jednostavan i višeznačan naziv novog Gradovog albuma nazvanog ’’Glad’’. Da, gradovci su još uvijek gladni dobre svirke bez obzira na domicilnu kulturnu (tako i glazbenu) bijedu. Višegodišnje srozavanje domaće glazbene scene i marginaliziranje kvalitetnih izvođača na uštrb raznih Škora, Magazina, Story Super Lova Talents bezveznjakovića, Nera Stipičević, Luka Nižetića i sličnih estradnih ’’jarana’’ postojanju grupe kao što je Grad nikako ne ide u korist, pogotovo u 2005.godini kada smo zaista dotakli dno hrvatske glazbene kulture.

Vidljivo je iz gotovo svih skladbi na ’’Gladi’’ da su dečki istrenirali svoje neurone na gitarski pop-rock izričaj u kojem ćete prepoznati Killlers, Franz Ferdinand ili pak The Strokes. Mala inverzija – Grad je dugovječniji od ’’novog MTV-ijevskog rocka’’ i ustvari, oni su Ferdinandi prije Ferdinanda i srodnih uspješnih skupina. Niste baš uvjereni? Poslušajte ’’Ameriku’’, njihov album s početka ’90-tih. Vratimo se ipak ’’Gladi’’. Magična riječ je radiofonija, hitoidnost skladbi je proporcionalna kvaliteti, a teme su raznolike (novi početak, strah od starenja, vjera u ’’njih dvoje’’, zadržavanje djeteta u sebi u 40-tima ...) i prezentirane neopterećeno, pozitivno s vješto odmjerenom dozom nezaobilaznog rockerskog adrenalina. Pjesme ’’Sretno dijete’’, ’’Glad’’ i ’’ Tek kada sanjam’’ su savršeni ’’ubodi’’ za DJ-eve rock klubova, dok su ’’Eni’’,’’Rodeo’’ i ’’Samo da te imam’’ favoriti za glazbene urednike radio stanica koje imalo drže do vlastitog kredibiliteta.

Svi koji su već čuli album slažu se da se radi o možda i autorski najboljem i najzrelijem izdanju u dosadašnjoj karijeri benda. ”Mislimo da je ovo izvrsna ploča. Ful je pozitivna vibra unutar benda, a to se najbolje osjeti na samim snimkama. Čuj, a što se tiče hitova to ćemo vidjeti kad ploča izađe van”, komentiraju oni u nedavnom razgovoru za Ri-rock.com.

Sve pjesme i ovoga puta potpisuju gitarista Orijen Modrušan i pjevač Dejan Škaljac. Posebno je upečatljiv čvrst i kristalno jasan zvuk iza koje stoji sam bend i koproducent Mario Junčić. Momci kažu: ”u odnosu na prijašnje albume i u trenutnim odnosima snaga, ovo je najbolji sound kojeg smo ikada imali na ploči”.

Još pokoja riječ o produkciji i tehničkoj strani snimljenog materijala. ’’Glad’’ je, ponajviše zahvaljujući znanju snimatelja/producenta, mlađahnog, ali iznimno talentiranog i radišnog Marija Junčića, snimio album na nivou recentne produkcije svjetskih bendova, ponajviše svojom čistoćom i širokom panoramom zvučne slike koja dokazuje da gitarski zvuk ne mora biti osuđen na riskantni odabir lo-fi pristupa (slučaj albuma ’’Retro <<’’ Urbana & 4). Čvrsti zid ’’masnih’’ distorziranih gitara (’’Savršen dan’’) nasuprot ’’mekše’’ pop produkcije koja izvrsno uključuje čak i harmoniku (’’ Samo da te imam’’) u savršenom su balansu, sve je podređeno potrebama pojedinih pjesama i intimnim pričama autora Dejana Škaljca.

Neovisno o spomenutoj neveseloj svakodnevici domaće glazbene scene, diskografskoj krizi uzrokovanoj dostupnošću novih digitalnih formata i svemogućeg interneta, te budućoj sinusoidi ovog 20-godišnjeg benda svakako možemo reći da je ’’Glad’’ album koji će se ove godine rado slušati, kupovati, poklanjati i ’’pržiti’’.

’’Eni’’ je prvi singl, sigurno ste ga već čuli i znate da govori o Rijeci, doušnici javljaju da se osim na Otvorenom, Radio Rijeci, SVID radiju i mnogim drugim urbanijim domaćim radio postajama vrti čak na ’’neprijateljskom’’ Narodnom radiju. Čeka se veliki riječki koncert povodom 20-tog rođendana – vrijeme je više nego pravo za dostojno obilježavanje dugotrajne karijere i pripremanje koncertnog ’’Best of’’ albuma Grada.

Robert Paulić

Objavljeno 23.06.2005.

Vremeplov

Umjetnik može imati terete za koje ”običan čovjek” ne zna, no ”običan čovjek” ima terete koji nisu ni dotakli mnoge umjetnike.
Patti Smith