Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Grč - Mračni, krvavi i odlični

Grč - Mračni, krvavi i odličniU punom klubu Stereo u sklopu serijala ”Rijeka zove” Svid radija, grupa Grč je jučer proslavila svoj 26 rođendan i predstavila prvi službeni album nazvan ”Još ima krvi”.
Svirka je započela u pol noći, odnosno u prvim sekundama 29. studenog, koji je osim rođendana bivše države rođendan i grupe Grč, te je trajala kojih sat i dvadeset minuta. Nastup je bio koncipiran kao ”Grč’s Greatest Hits”.

Dakle, jedan po jedan član sastava se popeo na pozornicu, a sve su to pratili pulsirajući zvuci klavijaturiste koji se za ovu priliku priključio bendu i dodatno im obogatio i zamračio zvučnu sliku.Posljednji je izašao Zoff, obučen kao smrt, u crnoj kabanici, te je krenuo s recitalom ”Gospoda satanska”. Cijeli nastup su pratile i video projekcije na platnu, koje su njihovoj već samoj po sebi mračnoj muzici dale još tamniju i prijeteću vizualnu kulisu. Tako da smo dobili pravi gothic rock spektakl. Nakon ”Gospode satanske”, kreče precizna svirka skupine, iako je gitarista Orijen zbog bolesti morao cijeli nastup prosjediti.

Svakako jedan od vrhunaca večeri je izvedba pjesme ”Životinja”, koju je Zof otpjevao s zvončarskom maskom na glavi, dok je meni osobno bila najbolja izvedba pjesme ”Teške čizme na nogama slobode” s odličnom dsitorziranom bas linijom, ludim Zofovim smijehom i upozoravajućim zvonom što zvuči upravo kao odlazak na smaknuće.

Kao i uvijek, nastup grupe Grč je bio obogaćen rezanjem mesa za vrijeme pjesme ”Noćas se Beograd pali”. Nije na odmet spomenuti niti pirotehniku, koja je ipak bila manje raskošna nego što sam očekivao.

Kao gost, Grču se pridružio i Predrag Sikimić, riječki glumac, koji je sa Zofom izveo pjesmu ”Krv je moje svjetlo i moja tama”, na vrlo ekspresivan način, pa mogu reći da je ta izvedba utjelovila Zofovu želju da svojom muzikom pokaže represivnom sustavu kako ima onih koji su na nasilje spremni uzvratiti istom mjerom. Sve u svemu, skupina Grč s novom postavom doživljava drugu mladost, što se vidi i po uvježbanosti i kvaliteti benda, ali i po velikom broju mlade publike, od kojih neki nisu niti bili rođeni kada je Grč nastao.

Posebno vrijedi istaknuti kako je Grč jedan od rijetkih bendova kojeg vole i punkeri i metalci i rockeri, što može diskografima ukazati i na komercijalni potencijal grupe koji se na prvi pogled ne vidi zbog sloja teške i mračne muzike. No, nije jedini uvjet da bi se bend prodavao, odnosno bio široko prihvaćen, lijepa melodija. To je i u ozbiljnoj (akademskoj) glazbi, još od Schonberga i njegove atonalne muzike prevaziđeno, a pogotovo je prevaziđeno u rock and rollu gdje su neki od najprodavanijih bendova Marilyn Mansona i Black Sabbath, koji kao Grč, imaju tešku i mračnu muziku, a ipak su zaradili milijune dolara. Osim toga ljudi vole horore, a dokaz za to su Steven King, filmovi o Draculi, Jason i Fredy Kruger i to da je zbog nastupa skupine Grč klub Stereo bio skoro pa rasprodnan.
Stoga se nadamo kako će uskoro nova postava Grča snimiti nove pjesme i predstaviti ih na drugom albumu, na radost fanova, ali i bankovnih računa članova benda, menađera, diskografa...

Marin Tomić

Objavljeno 29.11.2008.

Vremeplov

U Rijeci ima sve više bendova i glazbenika koji se otvaraju prema nekim novim žanrovima, izlaze iz okvira bazičnog rocka, koji će naravno uvijek imati svoje posebno mjesto. Bogatsvo riječke scene leži upravo u činjenici da se svašta ”kuha”.
Vedran Križan (Manofon)