Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Hartera 3 festival - Kontroverza i euforija

Hartera 3 festival - Kontroverza i euforijaVrhunac ovogodišnjeg izdanja Hartera festivala definitivno je bio nastup legendarnih Laufera koji su u svom kratkom, no euforično prihvaćenom nastupu, doslovno ”pomeli” sve ostale izvođače koji su se popeli na pozornicu hale Marganovo. Prostor u kojem se održavao koncertni dio festivala jednostavno je bio pretijesan da bi mogao prihvatiti sve one koji su se željeli ugurati među ta četiri zubom vremena nagrižena zida da bi odgledali i odslušali ”uskrsnuće” svojih ljubimaca. Set lista praćena ovacijama više od 3.500 posjetitelja druge večeri započeta je novom pjesmom ”Jezik otkinutih ruža” da bi se pretočila u polu-akustičnu ”Moju vodu” te oduševljavala daljnjim nizom odabranih favorita ”Hej tata”, ”Ljubav kao heroin”, ”Jedini što zna”, ”Lopov Jack”, ”Mjesečev rog”, ”Funkomatic”, ”Govorim u snu” i, nažalost posljednju, rock himnu ”(Ovo nije) Svijet za nas” nakon koje je Laufer na zahtjev organizatora morao napustiti pozornicu - uz glasno negodovanje Urbana i začuđene publike.

Unatoč trvenjima na relaciji bend-oraganizator po pitanju skraćivanja nastupa zvijezdi večeri zbog kojih su mnogi Riječani i gosti pohrlili u Harteru, ostaje činjenica da je uskrsnuće Laufera snažno obilježilo Harteru 3. Dio publike ostao je ogorčen kratkoćom nastupa optužujući dijelom organizatore, a dijelom bend - što je u konačnici rezultiralo napuštanjem Hartere za početka nastupa gostiju iz Londona Dub Pistolsa koje je popratilo oko 1.000 posjetitelja eventa. Neslužbeno smo saznali da je nastup Laufera skraćen zbog toga što su Pistolsi netom nakon svirke morali žuriti na avionski let za Englesku gdje su u nedjelju imali već dogovorene nastupe. Organizatori su pak izjavili da nastup Laufera nije bitno skraćen u odnosu na druge izvođače. Damir Urban je rekao da je publika bila bolja no ikad, ali da od najavljenog live albuma nema ništa i da takav ”tretman” nisu nikada doživjeli.
No, kako god bilo, nakon neuspješnog, ali gromoglasnog skandiranja ”Hoćemo još!” čuli su se zaključci ”da bi bilo najpoštenije” da Laufer priredi samostalni koncert nakon kontroveznog nastupa na Harteri. Naš prijedlog? Riječki Korzo. U uspjeh ne treba sumnjati.

Naravno da ovogodišnji Hartera festival nije činio samo Laufer i prašina koja se digla oko njihovog nastupa. Dub Pistolsi su našavši se u nezavidnoj situaciji profesionalno odradili svoj hip-hop-dub-ska-reggae show uz ”Rapture” i druge numere s aktualnog albuma ”Speakers and Tweeters”. Bilo bi najblaže rečeno nepošteno ne osvrnuti se na odlično prihvaćen koncert Darka Rundeka sa svojim Cargo Orkestrom čiji su hitovi ”Ena”, ”Slick Senorita”, ”Apokalipso” i druge numere značajno oraspoložile brojne štovatelje gladne kvalitetnog world music izričaja ovog lucidnog kreativca čiji su nastup Riječani čekali punih pet godina. Darkwood Dub su svojim snažnim hipnotičkim analognim tech grooveom i vrsnim instrumentalnim dionicama natjerali okupljenu publiku da se u velikom broju ugura u bivšu tvorničku halu i potpuno se prepusti beogradskim dub znalcima čiji su kultni albumi ”Elektropionir” i ”Život počinje u 30-toj” česti gosti u fonotekama riječkih ljubitelja moderne glazbe s Balkana.

Edo Maajka, iako je koncertno predstavljao ”Stig’o ćumur” pred nešto manjim brojem ljudi (nastupao je u ranijem terminu), dao je svoj maksimum uz podršku nabrijanih ”beastieboysovskih” Leksaurina. Inače, Edi je policija uoči nastupa oduzela nekoliko tableta ”pravih” leksaurina sumnjajući na nedozvoljeno korištenje ovih tableta koje u kombinaciji s alkoholom mogu djelovati halucinogeno - ispalo je, čini se, da britki reper već neko vrijeme ima problema sa čirom te da mu je doktor prepisao leksaurine - za smirenje.
Riječki Morso, tj. nekadašnji Tha B Inside u čijoj postavi sviraju i neki članovi popularnog Leta3 i pratećeg benda E.N.I.-ca korektno su otvorili subotnje ”live” izdanje ovogodišnje Hartere predstavljajući svoj novi materijal koji će uskoro objaviti za Dallas records.

Prva večer bila je pak potpuno posvećena elektronskoj glazbi ponajviše zaslugom agilnog DJ kolektiva Bodyjack. Oko 2.500 posjetitelja uživalo je u partijanju uz uz Jimija Tenora i Kabu Kabu, te DJ-e Linusa, Stevea Lawlera i Darrena Emersona koji su drmali ”main stageom”. Pohvalno je to da je festival toliko narastao da je razdvojen na dvije samostalne večeri - ”elektro” i ”live”. Petak je nažalost obilježio i jedan nesretni slučaj - pad mladog 23-godišnjeg slovenskog državljanina zbog spuštanja po rukohvatu metalnog stepeništa na samom ulazu u glavnu halu, navodno pod utjecajem alkohola. Slovenac je hitno prevežen u Jedinicu intenzivnog liječenja pri riječkom KBC-u gdje mu je pružena potrebna njega i liječenje od po život ozbiljnih zadobivenih ozljeda. Nadajmo se sretnom epilogu za zdravlje mladića.
Elektro večer Hartera 3 festivala ipak je euforično finalizirana dvosatnim setom Darrena Emersona, a upravo zadnja pjesma ”Born Slippy” hit iz filma ”Trainspotting” potvrdila je njegovo zadovoljstvo - kako publikom tako i manifestacijom, jer, kažu poznavatelji njegova rada, Emerson taj hit pušta samo u rijetkim prigodama, točnije kada se dogodi ”ono nešto”.

Na kraju rezimea reverzibilnog vremenskog slijeda odvijanja festivala ostaje da zaključimo - dobro je da Rijeka ima Hartera festival. Možda i nije sve bilo baš svakom namjerniku po ukusu, možda su policajci i redari mogli biti nešto više uviđavni, možda je Laufer trebao otprašiti do kraja ili zamijeniti vrijeme nastupa s gostima iz Engleske, možda je stepenište trebalo biti zatvoreno ili bolje osigurano od mogućih nesretnih slučajeva, možda je trebalo vidljivo istaknuti shemu prolaza i dozvola za novinare i fotografe prema stageu i backstageu - možda ovo, možda ono, svatko bi mogao sastaviti svoju listu prijedloga za unaprijeđenje festivala... Nepravedno bi bilo ne istaknuti fakte kao što su respektabilna brojka posjetitelja i pristojna cijena ulaznica, daleko bolji zvuk negoli prijašnjih godina, dobra organizacija šankova i sanitarnih čvorova te kvalitetom ”nabildan” line-up izvođača. Imamo hvalevrijedan urbani glazbeni festival itekako potreban Rijeci za čije poboljšanje uvijek ima mjesta - i volje.

Prostor Hartere nedvojbeno nosi velik potencijal, kako u smislu samog festivala, tako i po pitanju kontinuiranog alternativno-kulturnog života. Nadajmo se da će uskoro početi realizacija većine zamisli vezanih uz kompleks na Rječini, posebice zgrade Marganova koju je Grad Rijeka kupio s namjerom stvaranja mjesta za realizaciju raznih programa urbane i alternativne kulture, glazbe i drugih vezanih djelatnosti. Do tada, a nakon jubilarnog slavljeničkog koncerta Leta 3 u četvrtak 14. lipnja, derutna ljepotica Hartera ponovo se povlači u svoju monolitnu post-industrijsku tišinu.
Ako si na trenutak dozvolimo maštati na simboličkoj razini, možemo reći da kvalitetnog papira (odnosi se na potencijal prostora) za umatanje dobrog duhana (čitati: raznih kontinuiranih programa) - ima u obilju.

Robert Paulić

Objavljeno 11.06.2007.

Vremeplov

Kažu da živim brzim životom. Možda mi se samo sviđa brz način života. Ne bih ga se odrekao za ništa na svijetu. Neće trajati zauvijek, ali uspomene hoće.
Dennis Wilson (The Beach Boys)