Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Hartera - Okrugli stol o namjeni Marganova

Hartera - Okrugli stol o namjeni MarganovaU organizaciji Grada Rijeke u prostoru Marganova, u kompleksu bivše Tvornice papira, sinoć (19.6.2007.) je održan okrugli stol na temu namjene prostora Marganova na kojem su predstavnici riječkih udruga koje participiraju u kulturnom, urbanom, alternativnom i politički nezavisnom životu Rijeke mogli dati prijedloge kakve bi sadržaje trebao uključivati budući prostor namijenjen mladima, s radnim imenom Centar za mlade Hartera.

Naime, prostor Marganova Grad Rijeka kupio je s ciljem da se ondje oformi svojevrsni Centar za mlade, odnosno, da bi se ondje mogli realizirati programi urbane i alternativne kulture, glazbeni programi i mnoge druge djelatnosti namijenjene mladima ili realizirane u organizaciji i izvedbi mladih.

U uvodnom izlaganju gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel upoznao je sudionike okruglog stola s koracima koje je Grad do sada poduzeo u smislu investiranja u prostor, čije je osmišljavanje dio Smjernica Poglavarstva za razdoblje od 2005. do 2009. godine. Grad Rijeka je još u studenom 2002. godine kupio prostor bivše tvornice šibica, tzv. Parafinku površine 6 tisuća metara kvadratnih, u što je zajedno sa svojim Komunalnim društvom Vodovod i kanalizacija investirao 1,3 milijuna kuna. Nakon što je krajem 2004. godine Tvornica papira završila u stečaju, Grad je za 2,5 milijuna kuna kupio prostor Marganova, površine 17 tisuća metara kvadratnih. Pojasnio je kako je nakon toga trebalo riješiti vlasničke odnose s Tvornicom u stečaju, a kako su ostale dijelove ex Tvornice papira kupile privatne tvrtke, kupujući pri tom i ”idealni dio prometnice”, Grad Rijeka je godinu dana pregovarao s vlasnicima da se odreknu svog dijela prometnice u korist Grada. Zauzvrat, Grad se obvezao kako će financirati izgradnju odgovarajuće infrastrukture. Do sada za kupnju i rješavanje ugovornih odnosa uloženo 6 milijuna kuna.

U međuvremenu je usvojen Generalni urbanistički plan, čime su ostvareni uvjeti da se bivša industrijska zona može prenamijeniti u prostor mješovite namjene, a do kraja 2007. godine bi trebao biti izrađen i Detaljni plan uređenja za cijelo područje ex Tvornice papira. Njegovom izradom točno će se utvrditi potrebna komunalna infrastruktura, te će biti stvoreni uvjeti da se sljedeće godine krene u obnovom prostora ex Tvornice papira.

Organiziranjem okruglog stola predstavnici Grada htjeli su čuti upravo od mladih ili onih koji se u svom svakodnevnom radu bave upravo tom populacijom Riječana, kakve sadržaje bi trebalo osmisliti u budućem Centru. Sudionici su u gotovo dvosatnoj diskusiji otvorili nekoliko pitanja. Dok je dio sudionika smatrao kako budući centar mladih treba postati ustanova koju će financijski podupirati Grad Rijeka, sve kako bi se kultura mladih odvijala bez utjecaja interesa privatnog kapitala, drugi dio govornika je istaknuo potrebu da Grad osigura uvjete, odnosno postavi okvir za rad mladih, dok bi se financiranje moglo dijelom zasnivati i na drugim izvorima osim gradskog proračuna.

Promišljajući o sadržajnom (programskom) okviru, neki od sudionika rasprave nisu ponudili konkretne sadržaje, dok su drugi istaknuli kako Harteru vide kao multifunkcionalni centar koji će zadovoljiti više potreba mladih. Tako je predloženo da Hartera ima multifunkcionalnu dvoranu u kojoj se mogu održavati koncerti, ali i radionice i izložbe, da ima galerije, flazbeni stuidio, prostorije za djelovanje udruga, pa čak i savjetovalište, službu za posredovanje u zapošljavanju mladih, menzu i sportska igrališta.

Klub ljubitelja buke, u kojem se nalazi i arhitekt Idis Turato, predstavio je i svoju zamisao budućeg izgleda Centra, kojeg posljednje tri godine promoviraju organiziranjem festivala Hartera. Prema njihovim idejama, Centar bi mogao imati multifunkcionalnu dvoranu, prostore za djelovanje udruga,, glazbeni studio, prostore za održavanje radionica, a predviđen je i prostor za sport na krovu Marganova. Pjevač Damir Urban podsjetio je na primjer New Yorka, gdje je grad stara lučka skladišta pretvorio u prostor za stvaralački rad mladih.

Dajući završnu riječ, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako bi prema njegovoj viziji Marganovom trebao, na temelju partnerskih odnosa s Gradom, upravljati onaj koji ponudi najbolji program. Istaknuo je kako bi Centar mogao uključivati multifunkcionalni prostor, u kojem bi se mogle održavati koncerti, izložbe ili radionice, da bi trebao sadržavati prostor za rad udruga, te izrazio uvjerenje da će Centar profunkcionirati u roku od dvije godine.

”Planiramo uložiti sredstva u uređenje infrastrukture, ali i tražiti partnera s kojim bi krenuli u obnovu objekta Marganova,” kazao je Obersnel, dodajući kako se ne boji privatnog kapitala, podsjećajući pritom na uspješnu dokapitalizaciju Energa, trgovačkog društva u gradskom vlasništvu u čiju vlasničku strukturu je ušao privatni kapital.

Obersnel je istaknuo da Grad, kada krene u obnovu Hartere, očekuje pomoć nezavisne scene, dodajući kako to neće biti niti jednostavan niti brz postupak.

U raspravi su aktivno sudjelovale udruge Prostor +, Drugo more, Katapult, Klub ljubitelja buke, Ri Rock, potom Damir Urban kao predstavnik Hrvatske glazbene unije, Multimedijalni centar d.o.o, Udruga mladih Akcija i Klub Booka, a na okrugli stol bili su pozvani i Koncertna agencija GIS, Stereo dvorana, RiRock.com/Udruga za razvoj kulture Ritam, Svid radio i Udruga Spirit te predstavnici alternativnih glazbenih grupa My Buddy Moose, Father i Downfall. Moderator okruglog stola bio je Davor Mišković iz Udruge Drugo more, inače član Saveza udruga Molekula.

Ispred Grada Rijeke, osim gradonačelnika, bili su prisutni i član Poglavarstva Grada Rijeke zadužen za kulturu Bože Mimica, pročelnica Odjela gradske uprave za kulturu Ivanka Persić sa suradnicama te pročelnik Odjela gradske uprave za urbanizam Srđan Škunca.

Smiljana Radović - Rijeka.hr

Objavljeno 20.06.2007.

Vremeplov

Natječem se sam sa sobom i gubim…
Roger Waters (Pink Floyd)