Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Hartera - Suma Sumarum: Pogled u budućnost

Hartera - Suma Sumarum: Pogled u budućnostTransformacija festivala čiji je lokalni značaj polako ali sigurno poprimio nacionalne, pa i regionalne obrise, s čvrstom odrednicom ka rastu iz godine u godinu bez obzira na cijenu (ne)profita, glavna je značajka posljednjeg izdanja riječkog Hartera festivala - gledano iz bistrije post festum perspektive.

Ako imalo izdignemo glavu iznad gradskih kuloarskih naklapanja oko potrebitosti ovakvih događanja za Rijeku i nespretnih komunikacijskih strategija na liniji fronte mediji - promo aktivnosti, shvatit ćemo da je Hartera očit primjer pametnog i dugoročno perspektivnog poslovnog poteza u okružju gdje se isprepleću kultura (života, ne samo ona ”umjetnička”) i zabava. To je put koji vodi ka krajnjem ”višem” cilju. Kojem i kakvom?

Bez imalo potrebe za izdizanjem organizatora i eventa na pijadestal superiorne nedodirljivosti, jer ruku na srce - neke organizacijske ”stvari” mogu biti poboljšane, treba ustvrditi da je Hartera potpuno na tragu tipa festivala koji Rijeci treba. Prvenstveno zbog suvislog urbanog otpora spram naleta turbo-cajki koje harače diljem Lijepe naše - od centralizirane metropole do istarskih plaža (”go west!”) - Hartera svoje viđenje svijeta daje kroz doživljajno opipljivu kreaciju a ne samo kroz puko deklariranje dijametralno suprotnog garda. Zato treba reći, imati festival tek jednom godišnje je - premalo.

Dakako, problem rješavanja infrastrukture, prvenstveno vidljiv s ovogodišnjim opetovanim nestajanjem struje koji je opasno priprijetio održavanju festivala, jedan je od temeljnih problema koje treba riješiti da bi se stvorili povoljni uvjeti za češće realiziranje programa u kompleksu Hartere. Ta je pretpostavka vrlo važna i za kasniji život prostora. Ne treba zanemariti činjenice da privremeno on-demand enegetsko napajanje iz agregata odnosi značajna sredstva iz budžeta festivala, te da održavanje programa u drugim prostorima teško može imati smisla zbog nepovoljnog tržišnog aspekta za stvaranje ”urbane priče” koja ne mora nužno biti klasični profitabilan glazbeni program, prosto zbog toga što se tada radi o financiranju eventa uglavnom iz prodaje ulaznica.

”Viši cilj?”. Ako se još malo zagledamo u budućnost postaje jasno da je potreban kontinuitet koji se polako i nazire u rješenju stvaranja kulturnog centra Hartera. Tu prestaje potreba za festivalom koji može živjeti svoj razvojni put čak i na nekoj drugoj i većoj lokaciji, a počinje dublja, značajnija priča. Stvaranje kulturnog centra. Onog životnog, ne samo po izrijeku - umjetničkog. Otvaranjem novog ciklusa u povijesti bivše tvornice papira push-up posao Hartera festivala završava i od te točke Hartera može biti ”samo festival” s ovim ili onim headlinerima. No, ipak - zbog izrijeka iz prethodnog odlomka treba ustvrditi - malo posebniji ”naš” festival.

Da parafraziram Roisin Murphy, zvijezdu ovogodišnje Hartere. Iako je gotovo polusatni razgovor s njom nestao u bespuću digitalnih errora nesretnog hi-tech pomagala (moš’ mislit’ pomagala) koje je izerroriralo audio zapis našeg razgovora vođenog 13.6. u hotelu Bonavia, neki su neuroni ipak odradili svoj dio backupa. Spomenuta dama hladno je i ozbiljno izjavila da su oni (misleći na sebe i bend) rokeri. Ne po zvuku - jer ne koriste distorzije i ”maršale”, već po energiji koji prenose svojim nastupom, pjesmama i life styleom. Bili ste te večeri tamo pretpostavljam. Onda znate da nije trebala bolja potvrda ovih misli izrečenih tek dva-tri sata prije nastupa u riječkom tvorničkom kompleksu koji čeka svoje bolje dane kontinuiranje proizvodnje kulture i endemskog ”riječkog” life stylea.

RiRock.com nikada nije potcjenjivao moć rasuđivanja svojih čitatelja pa ćemo i na ovom mjestu tek blago naznačenu sugestiju povezivanja Roisinine izjave i ”pitanja Hartere” prepustiti bespuću kemijskih reakcija vaših neuronskih procesora.

Ako ste propustili blic osvrte na dva dana festivala tu je podsjetnik...

Petak 13, sretan dan za Harteru uz Roisin Murphy

Uprkos stalnoj prijetni kiše i teških oblaka koji su nadvili nad Rijekom ovogodišnje izdanje prvog dana Hartera festivala prošlo je u znaku dobre svirke, kako one rockerske tako i elektronske, kao i dobre zabave nešto više od 2.500 posjetitelja ovog najvećeg domaćeg festivala ako je suditi prema broju izvođača. Harteru je otvorila riječka mlada skupina Klaus nešto iza 20 sati, a cjelovečernji program potrajao je sve do ranih jutarnjih sati uz groovy zvukove i ”brijanje” raspoloženih DJ-a.

Očekivano, najveće hvalospjeve i odobravanje okupljenih svojim profesionalnim nastupom polučila je atraktivna pjevačka zvijezda Roisin Murphy s raspoloženim pratećim bendom, koja je na Harteri predstavila svoj aktualni album ”Overpowered”. Njenim nastupom na festivalu Hartera je definitivno ”skočila” par stepenica više u smislu boljeg rejtinga manifestacije, što je okupljena publika znala nagraditi. Da je angažman Roisin Murphy pun bio pogodak najbolja je potvrda stigla u obliku gromoglasnog poziva na bis koji u Roisinom rasporedu uopće nije bio predviđen.

Ne treba zanemariti niti odlične gigove Elementala i iznenađujuće zanimljivih ”hladnih” engleskinja iz grupe Client, te hrpu odličnih mini-koncerata na ”veseloj pozornici” koje su bez imalo zaostajanja za onima na velikoj pozornici upriličili Grč, Ashes You Leave, Marinada, Hesus Attor i Diskurz uz mnoge DJ setove.

Večeras oko 20 sati kreće druga večer Hartere na kojoj će nastupiti norveški ”luđaci” Turbonegro, TBF, Disciplin A Kitchme, Svadbas, Father i mnogi drugi.

Uspjeh Hartera festivala - Odlična zabava uz Turbonegro i Disciplin A Kitschme

Norveški nihilistični hard rock egzibicionisti Turbonegro svojom su bjesomučnom distrziranom tutnjavom označili drugu večer Hartera festivala kao mjesto jednogodišnjeg okupljanja raznih glazbenih ”freakova” svjetskog i regionalnog značaja. Od eminentnih DJ-a kao što je James Zabiela, preko lucidne kanađanke Peaches također u ulozi DJ-a, pa sve do standardno dobrih veseljaka iz grupe TBF i ”naše” Disciplin A Kitschme koja je prema dobrom dijelu okupljenih održala najbolji nastup viđen tijekom druge večeri festivala.

Cirkus zvan Turbonegro opravdali su angažman za headlinere druge večeri i posve raspametili svoje obožavatelje (do Rijeke su čak stigli njihovi zagriženi fanovi iz Istre, Slovenije i Srbije) i zabavili ostatak posjetitelja uz hitove ”Get It On”, ”All My Friends Are Dead”, ”I Got Erection” i ”Fuck The World”. No ipak, Turbonegro su ostali u sjeni vrhunskog nastupa Roisin Murphy iz bivšeg pop dragulja, grupe Moloko, koja je večer prije uz pomoć odličnog benda jednostavno stvorila ”ono nešto” - posebno ozračje po komu ćemo najviše pamtiti ovogodišnju Harteru.

Zanimljiva koncertna događanja privukla su uz ”veselu pozornicu” također mnoštvo posjetitelja. Za vrijeme trajanja nastupa grupe Svadbas jednostavno je bilo nemoguće probiti se do prostora u kome su nekoliko stotina posjetitelja rasplesalo uz hitove ”Trči, Trči”, ”Pričaj mi o ljubavi” i jedan od najvećih hrvatskih pop hitova - visokokalibarsku rasturačinu ”Treblebass”.

Riječki su Fatheri nakon povratka s britanske mini-turneje predstavili vrlo zanimljiv novi materijal za njihov drugi album, dok su Ante Perković, Erotic Biljan&His Heretics, Goribor, Gatuzo i Lollobrigida na drugom katu Marganova polako podizali temperaturu do treblebassovskog usijanja i niza DJ setova koji su netom uslijedili.

Jedini veći organizacijski problem bio je nestanak struje oko 5 sati ujutro za vrijeme trajanja DJ seta Jamesa Zabiele koji je zbog toga svoj nastup nastavio na after-paryju u disco klubo Tesla na Srdočima. Sa strujom iz agregata koju je osiguravala tvrtka Lamal bilo je problema i za vrijeme trajanja tonskih proba u petak zbog čeka se kasnilo s puštanjem publike na ulazu. Organizatori će vjerojatno tužiti Lamal, a oni će prema svemu sudeći izgubiti buduće support poslove, barem kada je Hartera u pitanju.

Tridesetak izvođača različitih profila, razrađena organizacija, dobro ozvučenje, solidna prateća ponuda, preko 5.000 posjetitelja u dvije večeri i dovođenje jakih imena kao što je Roisin potvrđuju da je Hartera festival nešto što je Rijeci uistinu potrebno.

Nadajmo se da će i dalje rasti prema još većem festivalu kojeg prvenstveno krasi glazbena raznolikost i značajni pomaci u kvaliteti iz godine u godinu.

Foto: Hartera 2008. - Prva večer, petak 13.6.
Foto: Hartera 2008. - Druga večer, subota 14.6.

Robert Paulić

Objavljeno 29.06.2008.

Vremeplov

Dopuštanje pozitivnog iskazivanja mladenačke, često buntovne i nerazborite energije koja dolazi iz ovakvih prostora može u jednom trenutku dati najljepše trenutke tim mladim ljudima, a u isto vrijeme usmjeriti i sam tijek njihovih života. O istim tim ljudima u nekoj mjeri ovisi i budućnost ovog grada.
Damir Čargonja Čarli, intervju za RiRock.com