Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

HGU - Glazbenicima pružena mogućnost služenja ”civilke”

HGU - Glazbenicima pružena mogućnost služenja ”civilke”Iako je Pravilnik o određivanju pravnih osoba i tijela u kojima se može obavljati civilna služba u Republici Hrvatskoj donesen još 2003. godine, tek se sada glazbenicima pružila mogućnost da civilnu vojnu službu obavljaju u svim podružnicima Hrvatske glazbene unije, saznajemo od tajnice HGU-a podružnice Rijeka Jadranke Čubrić.

Nesporazum je ležao u različitom tumačenju Pravilnika, ali i činjenici što se ova strukovna udruga nije nalazila na listi onih tijela gdje se može obaviti civilni vojni rok. No, dogovor između spomenutog udruženja i Ministarstva rada i socijalne skrbi napokon je postignut.

– Sada kada su svi nesporazumi, nastali zbog Pravilnika, raščišćeni, glazbenici imaju razloga za veselje, kazala je Čubrić. Dodajući da je upravo iz riječke podružnice prije dvije godine krenula inicijativa prema krovnoj organizaciji HGU-a u Zagrebu da cijelu stvar oko služenja vojne službe u podružnicama u Ministarstvu malo »progura«.

– Glazbenicima je teško služiti civilnu službu. Oni su uvijek ili na turnejama ili su dio nekih projekata. Vjerujem da su mnogi zbog »civilke« morali »zamrznuti« neke ideje. A sada, upravo zbog ove novosti, to više neće biti potrebno jer će im HGU-a u potpunosti izaći u susret, veli naša sugovornica, naglašavajući da će se mnogi muzičari pomažući udruzi ujedno i usavršavati.

Civilnu službu u Uniji mogu obavljati svi njezini članovi, ali i osobe koje su na bilo koji način povezane s glazbom. Budući ročnici uglavnom će raditi na glazbenim projektima i na rješavanju pitanja članstva. Trenutačno podružnica nema budućih kandidata, ali je zato prošle godine bilo čak četiri upita. Među njima bio je gitarist Leta 3 Dražen Baljak.

– Mislim da je to super stvar. Općenito podržavam služenje civilnog roka, a kada ti se pruži prilika da ga odslužiš još u okviru svoje struke – onda je to najidealnija kombinacija od koje i društvo i država, a i sam glazbenik ima, na kraju, neku korist, kazao je Baljak.

Glazbenik Olja Dešić tu je novost prokomentirao riječima da će to »omogućiti muzičarima da dadu svoj maksimum u glazbenim projektima na kojima radi HGU-a«.

Ljiljana Hlača - Novi list

Objavljeno 02.06.2005.

Vremeplov

Danas svatko piše, novinari su priglupi, nemaju podloge, nisu educirani, mediji zatupljuju ljude. Let 3 je tu da lupanjem kurca po čelu krijepi i osvješćuje napaćeni narod. To nam uspijeva i zato se tome veselimo.
Damir Martinović Mrle (Let3)