Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Intervju: Putokazi – Glazba za slušatelja otvorenih misli i novog zraka

Intervju: Putokazi – Glazba za slušatelja otvorenih misli i novog zrakaRiječka vokalna skupina Putokazi koja djeluje već 25 godina i iza sebe ima bogat opus čudesnih albuma kojima svojom glazbom pomiču granice, eksperimentiraju i igraju se objavila je svoj 12. album naziva ”Mjesec”.

RiRock.com: Znamo da su kroz Putokaze prošli mnogi koji su s vremenom krenuli u solističke vode ili se počeli baviti drugim stvarima. Tko se danas skriva iza imena Putokazi?
Miranda Đaković: Deveta pjevačka generacija Putokaza stoji iza našeg glazbenog projekta ”Mjesec”. To su redom, Jasmina Sokoli, Mia Egredžija, Tamara i Dunja Dorčić, Branka Antić, Magda Martedić, Gorana Gašpić i Ivana Blaškan. Dakako, i iza ovog devetog puteljka, postoji ogromna cesta i energija svih pjevačkih generacija koje su stvarale u 25 godina trajanja.

RiRock.com: Koliko dugo ste radili na materijalu za novi album? Jeli sve išlo po planu?
Miranda Đaković: Zapravo smo se igrali, uživali u stvaranju pjesama, nitko nije inzistirao na ičem, a s potpunim uvažavanjem sve je ”ispadalo” baš kako treba.. I tako pjesma po pjesma tijekom 2007., potom njihovo odijevanje u instrumentalno ruho i miksanje u 2008. Izlazak albuma u 2009. Kao što vidite, polako i bez rokova…

RiRock.com: Najavni singl ”Output” čuli smo još u 2008. , a za njega ste napravili i animirani video spot koji su napravili Multimedijalni studio i japanski umjetnici Hitoshi Akajama i Katsuyuki Kamei. Kako je došlo do te suradnje?
Miranda Đaković: Ljudi sličnih senzibiliteta i ukusa prepoznaju se na svakom djelu Planete, a u vrijeme interneta i sveopćeg povezivanja, to zaista nije bilo teško. Japanski animatori čuli su MP3 skladbe i dali suglasnost za korištenje njihove svjetski nagrađene 3D animacije za izradu našeg spota i tako cijelom projektu dali globalni karakter i kompliment našoj glazbi.

RiRock.com: S kime ste surađivali na albumu ”Mjesec”? Tko je odgovoran za tekstove, glazbu?
Miranda Đaković: Anoniman autor i Iztok Turk skladatelji su pjesama. Gost skladatelj na pjesmi PUTnik/Voyager jest Saša Markovski, a pjesma se nalazi i na njegovom nastupnom CD-u Diskonekted LP. Anonimni autor potpisuje i tekstove, dok su gošće tekstopisci u pjesmi ”Tu sam” Ines Prajo i Arjana Kunštek. Srečko Kosovel, slovenski pjesnik s početka 20. stoljeća autor je teksta skladbe The Laughter of King Dada” , koju su devedesetih izvodili Videosex, a zanimljivost je da su dvije pjesme, ”Sreću” te ”Grad, s druge strane stakla” već krajem osamdesetih izvodili i Putokazi.
Gosti instrumentalisti su Rudolf Gas na trubi, Peter Mihelič na glasoviru te Mario Marolt na klarinetu. Glasove smo snimali u studiju Marija Juničića, a Velid Đekić dao je ime albumu, ”Mjesec”. Autor je teksta o Mjesecu u knjižici albuma, a likovno ju je oblikovao Ivan Mišković. To je ekipa s ”Mjeseca”.

RiRock.com: Zašto naziv ”Mjesec”?
Miranda Đaković : Mjesec prati putnike, a što li je ljudski život do putovanje. Novi album istražuje ono nesvjesno u nama, onaj sjenovit i nepristupačan prostor crnog mjeseca, kojeg ne možemo potisnuti. Ono što nam je očima nevidljivo i riječima neizrecivo. Album priča o čovjekovom intimnom putovanju, prepoznavanju i disanju iznutra.

RiRock.com: Tko je Anonim? Ili još nije došao pravi trenutak da nam otkrijete?
Miranda Đaković: Kao što Mjesec ima svoju tamnu i svijetlu stranu, tako je sjajan slovenski producent Iztok Turk (Videosex, Laibach, Rotor…) njegova svjetla strana, dok Anonim želi ostati u sjeni, tamnoj strani Mjeseca. Poštujemo njegovu želju za samozatajnošću…A čini se, njegovo ime nećemo ni otkrivati.

RiRock.com: Pošteno, slažem se... Gotovo logično je bilo da promocija albuma ”Mjesec” bude u planetariju Astronomskog centra Rijeka, jeste li zadovoljni kako je proteklo predstavljanje albuma?
Miranda Đaković: Bilo je čudesno, u smiraj dana, u 21 sat i 21 minutu pred nama su se našla dva Mjeseca. Najprije sferičnim druženjem s nebom putem projekcije Astronomskog centra Rijeka, a potom i prekrasnim pogledom sa Zvjezdarnice na tamom omotanu Rijeku. S Mjesecom pred sobom, te nam trenutke predstoji podijeliti i gostima, novinarima u Zagrebu, u njihovom Planetariju, 25. rujna.

RiRock.com: Svojim ”svemirskim” imenom, a ne mislim pri tome na znanstvenu fantastiku već na asocijaciju koju izaziva ime albuma, album se naslanja na prethodnika, to vam je bila namjera ili...?
Miranda Đaković : Ako će nekom naša glazba ili imena albuma djelovati kao znanstvena fantastika, to je slušateljevo pravo. No, za nas, naši projekti ”Zemlja”, ”Nova Zemlja”, ”Androida”, sad ”Mjesec”, nisu nebeska tijela, već emotivna stanja. Ne vodi nas racionalni pristup u glazbi već slijedimo svoje instinkte. Premda smo se inicijalno vodili idejom sjedinjavanja ”Nove Zemlje” i ”Androide”, skladbe s ”Mjeseca” razvile su se u zasebnom smjeru pričajući jednu posve novu priču, a rezultat toga je gotovo konceptualni album. Uostalom, uvijek radimo na način da glazba i koncept naših albuma, pa tako i posljednjeg, nemaju nikakvih vremenskih i prostornih ograničenja.

RiRock.com: Kako biste vi svojim riječima predstavili ”Mjesec”?
Miranda Đaković : Mjesec je, poput svih naših albuma, glazbeno putovanje u smjeru koji vodi korak dalje. Izvan je okvira i utabanih glazbenih putova, na njemu još dublje istražujemo suvremenu pop glazbu, u ovom slučaju, u okviru eksperimentalne elektronike. Album je bogate glasovne izvedbe i sjajnih elektroničkih rješenja producenta Iztoka Turka. ”Mjesec” je izniman album i traži slušatelja otvorenih misli i novog zraka.

RiRock.com: Za pjesmu ”Tu sam” snimljen je i spot, tko je odgovoran za uprizorenje?
Miranda Đaković: Tomislav Rukavina kao redatelj spota, koreografkinja Kate Foley i Uroš Raguž, autor stylinga Putokaza. ”Tu sam” je bez sumnje odlično pripremio teren za „Mjesec“, pjesma pokazuje inovativnost, hrabrost i viziju, tako rijetke na domaćoj sceni.

RiRock.com: Na albumu se nalazi i pjesma koju ste poklonili svome gradu, Rijeci. Što nam možete reći o njoj?
Miranda Đaković: ”Grad, s druge strane stakla” lepršava je fanky pjesma, tetovirana u kožu Putokaza poodavno, još od 1988. godine. Prepjevana je na talijanskom i svojim dvojezičnim ugođajem prepoznatljiva je za kolorit grada u kojem djelujemo već 25 godina. U pjesmi je Rijeka svoja, a tako drukčija.

RiRock.com: Kako će izgledati promocija albuma ”Mjesec”?
Miranda Đaković: Koncert je glazbeno-scenski happening s video projekcijama. Nastojat ćemo probuditi sva ljudska osjetila. I zato uz tekst i glazbu promišljamo priču i koncept koncerta, video projekcije, izgled i styling, pokret i koreografiju. Svi su ti elementi za nas jednakovrijedni i dio su nas. Pozivamo vas, 11.listopada, Rijeka, Hrvatski kulturni dom.

RiRock.com: Kakvi su vam daljnji planovi?
Miranda Đaković: U svojih 12 albuma, nastojali smo pokazati da postoji glazbena alternativa. Nismo radili glazbu za sviđanje već izlazili s materijalima u koje smo vjerovali! Ni sada se ne opterećujemo s očekivanjima, ”Mjesec” je album iza kojeg stojimo i ne dvojimo kako će naša glazbena iskrenost biti i ovog puta prepoznata.
A predanost i posvećenost glazbenoj ideji i kvaliteti uvijek griju dušu i potiču na stvaranje... I zato, zapravo ništa ne moramo planirati i dostići. Tu smo. I djelujemo.


Putokazi - Tu samAnamarija Simčić Paulić

Objavljeno 04.08.2009.

Vremeplov

Za mene je jedino prihvatljivo da je moja glazba živa i da evoluira. Umjetnik će radije prodavati proces nego produkt.
Peter Gabriel