Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

IZDALI SMO METAL - Nova riječka glazbena izdavačka etiketa

IZDALI SMO METAL - Nova riječka glazbena izdavačka etiketaEvo još jedne vrlo vesele vijesti što se tiče današnje riječke glazbene scene. Dame i gospodo, svečano vam objavljujem da je u Rijeci osnovana nova nezavisna izdavačka kuća, vrlo znakovitog naziva IZDALI SMO METAL.
Ova kuća s radom je počela početkom 3. mjeseca 2005. i već je objavila albume tri riječka benda. Riječ je o PO’ METRA CRIJEVA, HESUS ATTOR i ONE PIECE PUZZLE.

Obavio sam jedan kratak interview s Hrvojem Karabajićem, jednim od djelatnika ove nove rock kompanije, te porazgovarao s njime o samom radu kuće, planovima i izdanjima koja će se realizirati u budućnosti.

Za početak mi reci od kuda vam uopće ideja da se odlučite za ovakav pothvat s obzirom da se u Rijeci rijetko tko do sada usudio napraviti nešto slično?

HRVOJE: Pa na to nas je jednostavno natjeralo sivilo riječke scene. Ne mislim na to da su bendovi loši, već je to ona stara priča o ”super riječkim bendovima”, koje boli k.... za mlađe kolege. Također i postoji dio mlađe scene koji jednostavno svira beskompromisno i to ih sputava da njihovo ime završi na polici nekog moćnijeg izdavača, pa sam skužio, ako sam nešto ne učiniš za sebe, neće nitko drugi. Također je veliku ulogu odigrala i naša prostorija u kojoj sviramo, jer tamo imaju probe i Hesusi, Puzzle i Crijeva i jednostavno sam skužio da treba nekako prezentirati rad ovih bendova, a opet da nije samo onaj sirovi preprženi cd.

Pretpostavljam da se nećete samo ograničiti na ekipu iz prostorije, već da su vam dobro došli i neki drugi bendovi koji svojom kvalitetom i ustrajnošću također zaslužuju makar jedno takvo izdanje kao što će biti i ova vaša.

HRVOJE: Pa naravno da smo otvoreni, ali ipak moram naglasiti neke stvari za koje mislim da su bitne. Nama je cilj da okupimo bendove koji skladno povezuju kako kvalitetu zvuka, tako i jednu žešću dozu ironije. Moram priznati da za sada i nema prevelik broj takvih bendova u Hrvatskoj, tako da se sama ideja oko pokretanja kuće dobrim dijelom odnosi i na potrebu da se stvori jedna takva scena. Naravno da se to ne odnosi samo na bendove koji sviraju isključivo metal, kao ni na bendove koji se isključivo zajebavaju, ali ajmo reći da su nekakvi kriteriji prije svega originalnost, kvalitetna i uigrana svirka, i na kraju jedan pristup koji nije isfuravanje sto put viđenog. Najbolje bih to opisao kao dobar žestok zvuk povezan sa montipajtonovskom zajebancijom i njihovom obradom teme o smislu života. Pa na kraju krajeva i nije toliko važno da bude žestoko...(?)

Već sam vidio da ste počeli sa reklamom, bilo je nekakvih plakata po gradu.

HRVOJE: Bilo je nekih tehničkih problema ali eto, sad je sve u redu. Naši cd-i prodavat će se u prostoru udruge Spirit kojima se ovom prilikom zahvaljujemo, napomenuo bih još i to da će svi izdani albumi imati kvalitetno otiskane naslovnice s logom kuće, a također izrađujemo i direktan tisak na sam cd, tako da će to biti prava izdanja, nema više šaranja flomasterima i sličnih sranja...

I za kraj reci nam još neke planove tipa promocije, koncerti...

HRVOJE: Pa kuća je pokrenuta, naravno da imamo u planu organizacije koncerata za bendove koji će izdati svoj materijal kod nas. S obzirom da djelujemo kao udruga, nadam se da ćemo nakon nekog vremena raspolagati i nekakvim financijama, tako da bi se mogle izrađivati i majice za bendove, tko zna možda i kakav spot. Ma sve vam je jasno. Ova kuća radi samo zato što postoje demo bendovi koji zapravo više nisu demo. Demo su samo iz razloga jer ih neki veliki izdavački giganti ne cijene jer nemaju dobre sise i narodnjački štih. Tome treba stati na kraj, a upravo je i ovo jedan od efikasnijih načina da to malo promijenimo. I naravno, želimo razbiti neke predrasude o metalu kao mističnoj i ozbiljnoj glazbi. Poanta rada svakog benda je dobra zajebancija i pozitiva. Naravno to klinci ne znaju sa 16 godina, ali što prije otkriju da je tako, prije će početi raditi dobru glazbu.

Eto ljudi, ja mislim da ovo zaslužuje svaku pohvalu i želim novoj kući mnogo uspjeha i mnogo kvalitetnih izdanja, a naravno i svima poručujem neka si kupe koji cd, jer kvalitete ovdje za sada sigurno ne manjka. Manjka možda malo veći broj bendova, ali ljudi su tek počeli.

Goran Grgurev, travanj 2005.

Objavljeno 26.04.2005.

Vremeplov

Spavat ću kad umrem.
Warren Zevon