Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Jaka gitaristička imena na Hal’s All Star Guitar Festivalu 2008.

Jaka gitaristička imena na Hal’s All Star Guitar Festivalu 2008.Krajem listopada Rijeka će po četvrti puta postati gitaristička metropola i ugostiti vrhunske svjetske glazbenike, koji sudjeluju na ovogodišnjem „Hal’s All Star Guitar Festivalu“ što se održava 25. i 26. listopada u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Tijekom dvije koncertne večeri, koje započinju u 20 sati, eminentni glazbenici Dominic Miller, Bernie Marsden, Michael Messer & Ed Genis iz Engleske, Sandor Szabo iz Mađarske, Walter Lupi iz Italije, John Standefer iz SAD-a, Boris Dujmović iz Francuske i Damir Halilić Hal iz Hrvatske, ponudit će vrlo atraktivan i žanrovski raznolik program.

Po prvi puta u Rijeci će nastupiti priznati britanski glazbenik Dominic Miller (www.dominicmiller.com), koji posljednjih petnaestak godina svira sa Stingom, koautor je brojnih njegovih hitova, ali isto tako vrlo uspješan gitarist i producent, koji je ostvario suradnje sa zvijezdama kao što su Peter Gabriel, Pat Metheny, Tina Turner, Phil Collins, Luciano Pavarotti, Bryan Adams, „The Pretenders“, „Level 42“, Pino Palladino, Manu Katche, Rod Stewart, Steve Winwood, Paul Young...

Bernie Marsden, Engleska (www.berniemarsden.co.uk), nekadašnji član skupine „Whitesnake“, danas je cijenjeni blues-rock gitarist, koji je surađivao sa slavnim glazbenicima kao što su Ringo Starr, Robert Plant, B. B. King, Elkie Brooks, Paul Rodgers, grupama „Wings“, „Roxy Music“, „Deep Purple“, „Iron Maiden“... Surađivao je na nekoliko dokumentarnih filmova BBC-ja o bluesu, glumio u njemačkim serijama i radio glazbu za američke filmove kao što je „Tequila Sunrise“ s Mel Gibsonom. Ukupan broj prodanih nosača zvuka na kojima se može čuti Berniejeva gitara premašuje dvadeset i pet milijuna primjeraka.

Sandor Szabo, Mađarska (www.sandorszabo.com) najpoznatiji je mađarski gitarist. Svatko tko čuje Szaba prvi puta ima dojam da ponovno otkriva gitaru kao novi instrument. Njegova glazba mješavina je klasičnih formi kroz koje se provlače meditativni ugođaji istočne i mađarske tradicionalne glazbe, a sve je prožeto improvizacijskim pristupom proizašlim iz jazza. Sandor Szabo dugo se bavi potragom za savršenom gitarom što je rezultiralo njegovom suradnjom sa znanstvenicima i graditeljima instrumenata, koji su zajedno sa Sandorom razvili neke od najoriginalnijih i najzanimljivijih instrumenata kao što je to primjerice 16-žičana gitara, 8-žičana gitara bez pragova (tzv. fretless gitara) ili 6-žičana bariton gitara. Na „Hal’s All Star Festivalu“ neke od kompozicija Szabo će izvesti na nevjerojatnoj gitari s dva vrata. Od 2002. godine organizira „International Acoustic Guitar Festival“, koji se sastoji od dvanaestak koncerata u raznim mađarskim gradovima. Zadnjih nekoliko albuma snimio je za najveću i najprestižniju izdavačku kuću u domeni glazbe za gitaru, njemačku „Acoustic Music Records“.

John Standefer, SAD (www.johnstandefer.com), pobjednik je prestižnog natjecanja „2002 National Fingerstyle Guitar Contest“, a može se pohvaliti i prvim mjestom na „2004 International Home of the Legends“. Profesionalnu karijeru počeo je već sa šesnaest godina. Osim što pripada najužem krugu američkih fingerstyle gitarista, John Standefer je poznat i kao autor brojnih knjiga i edukacijskih video materijala. Kolumnist je najznačajnijeg magazina u svijetu fingerstyle gitare „Fingerstyle Guitar Magazine“, a piše i za „Christian Musician Magazine“.

Michael Messer, Engleska (www.michaelmesser.co.uk) među najcjenjenijim je britanskim slide gitaristima i jedan je od najvećih svjetskih eksperata za tzv. „resonator“ gitare, koje najčešće koristi na nastupima. Renomirani proizvođač „resonator“ gitara i žica „National“ u svojoj paleti proizvoda ima i žice s Messerovim potpisom. O njegovu glazbenom izričaju dovoljno govore izvrsne recenzije u stručnom tisku kao i pohvale zvijezda kao što je to primjerice Johnny Cash. Michael Messer će se na „Hal’s All Star Festivalu“ predstaviti u duetu s Ed Genisom za kojeg „Sign Out Magazine“ tvrdi da se radi o jednom od najboljih svjetskih dueta u domeni tradicionalnog bluesa.

Boris Dujmović, Francuska (www.borisdujmovic.com), gitarist je hrvatskih korijena, rođen u Francuskoj gdje živi i radi. U dobi od četiri godine, zahvaljujući svome djedu, počinje svirati brač, sa šest godina počinje učiti svirati gitaru dok se sa četrnaest godina „zaljubljuje“ u bluegrass, jazz i blues glazbu, što određuje njegov stil do danas. Boris je dijelio binu s imenima poput Tommyja Emmanuela, Richarda Smitha, Antonija Forcionea...

Walter Lupi, Italija (www.walterlupi.net), jedan je od vodećih talijanskih fingerstyle gitarista. Njeguje izuzetno inventivan pristup instrumentu eksperimentirajući s novim tehnologijama, od gitarističkih sintesajzera preko tretiranja instrumenta kao perkusivnog glazbala, do tehnika nasnimavanja zvuka. Surađivao je i dijelio binu s brojnim velikim imenima poput Donovana, Alexa de Grassija, Johna Rembourna, Tommyja Emmanuela, Marcela Dadija, Tima Sparksa... Snima za prestižnu izdavačku kuću „Acoustic Music Records“. Lupijeva istraživačka narav dovodi ga do proučavanja terapeutskog djelovanja glazbe i skladanja za potrebe terapeuta i liječnika koji se bave relaksacijom, meditacijom i drugim tehnikama.

Damir Halilić Hal, umjetnički ravnatelj Festivala, objavio je četiri od kritike u zemlji i inozemstvu hvaljena albuma. Koncertira u Hrvatskoj i inozemstvu, a surađivao je s najvećim svjetskim imenima fingerstyle gitare kao što su Tommy Emmanuel, Muriel Anderson, Woody Mann, Peter Finger, Franco Morone, Clive Carroll...

Pokrovitelj „Hal’s All Star Guitar Festivala“, jednog od najvećih i najznačajnijih međunarodnih festivala gitare na kojem nastupaju gitaristički virtuozi iz cijelog svijeta je Grad Rijeka.

Link: www.halmusicland.com

Karmen Bosnić

Sting feat. Dominic MIller - Shape of My Heart (Live @ BBC)

Objavljeno 16.09.2008.

Vremeplov

Od nastupa na matricu bježimo ko vrag od tamjana, ne samo zbog sterilnosti takve izvedbe, nego zato jer se svaki naš put kombijem s dečkima pretvori u višesatni koncert mješovitog zbora koji višeglasno reve, a ponekad i pjeva sve od Miše pa do Arcade Firea.
Ivona Maračić (E.N.I.)