Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Javna tribina ”Otvoreni Palach” (Rijeka, 24.1.2008.)

Javna tribina ”Otvoreni Palach” (Rijeka, 24.1.2008.)U četvrtak 24. siječnja se u Palachu održala javna tribina gdje su Forum mladih SDP-a i Akcija Mladih predstavili svoju inicijativu otvoreni Palach. Njome žele omogućiti veću neovisnost kluba od financijskih obveza, kako bi se što kvalitetnije mogao odvijati kulturni program.
O inicijativi više nam je rekao jedan od njenih začetnika Hrvoje Štefan.

Razlika u njihovom modelu od sadašnjeg je ta što se upravljanje klubom ne bi koncentriralo u rukama jedne osobe, već bi se osnovala udruga čiji bi suosnivač bio Grad, a u udrugu bi se mogao prijaviti tko hoće. Grad bi sufinancirao zakup prostora, davanja za spomeničku rentu i komunalnu naknadu, iz razloga što po sadašnjem modelu navedena davanja se pokrivaju prihodom od šanka, zato nekomercijalni dio programa ide u drugi plan. Po njihovom model šank bi bio u podzakupu udruge i udruzi bi davao novac za plaćanje režija.

Rekao je da se moguće zlouporabe takvog otvorenog ulaska u udrugu od strane nekih interesnih strana, koje bi tako zaposlile sve svoje prijatelje i širu rodbinu kako bi zavladale klubom, ne može spriječiti, međutim njihova inicijativa je krenula od dobre namjere. Naime, mišljenja su da bi se u udrugu javili oni koji zalaze u Palach i žele tamo djelovati, dok netko tko bi želio promijeniti klub u komercijalnijem pravcu ne bi imao interesa, no ako bi došlo do zlouporabe to bi pokazalo koliko je alternativna scena u Rijeci slaba.

Osvrnuo se na tvrdnju gradonačelnika da će novi natječaj biti vrlo liberalan i otvoren za sve. Štefan je pesimist i mišljenja je da će takve uvjete natječaja iskoristiti netko tko će nametnuti komercijalni program kroz masku alternativne muzike. Zaključio je da je priča o alternativnoj komercijali proturječje.

No, rasprava je započela neplodno pokušajem demistificiranjem pojma alternativne kulture. Davor Mišković iz udruge Drugo More i Aljoša Pužar su navedeni pojam demistificirali do takve granice da od njega nije ostalo ništa. Time su poništili smisao svojeg postojanja, te se postavlja pitanje zašto bi onda Grad sufinancirao programe o ničemu?

Ipak, situaciju je donekle izvuka povjesničar umjetnosti Branko Cerovac koji je rekao da je alternativna kultura, naprosto ona koja je suprotna dominantnoj kulturi i kao takvu je treba podržavati.

Vojko Obersnel je rekao da je Palach bitan za identitet grada, te kao takav treba ostati na istoj lokaciji u centru grada. Smatra da problem kluba nije ugovor o zakupu već program. O nemogućnosti održavanja koncerata rekao je da je tome razlog taj što su sanitarne inspekcije u više navrata izmjerile prekoračenje buke. Stoga se postavlja pitanje, koje je, čini se najvažnije, zašto Grad i zakupac ne ulože sredstva u konačnu izolaciju?

Zanimljiv odgovor na to pitanje je dao Ivan Lucić, vlasnik internet stranice Rirock.net koji je rekao da mu se čini da za to momentalno u Gradu ne postoji dovoljno volje, te je mišljenja da će se taj problem riješiti u trenutku kada Čarli i MMC izađu iz Palacha. Kao pozitivnu stvar djelovanja MMC-a u Palachu istaknuo je otvorenost prema bilo kome tko je imao nekakav program.
Damir Radović iz udruge Ri Rock rekao je da je problem Palacha u nemogućnosti organiziranja koncerata, zbog čestih zabrana od strane Grada i sanitarnih inspekcija. Smatra da je to loše jer Palach ima najbolje kapacitete u gradu za održavanje koncerata.

Ritoša iz udruge Galerije OK je istaknula činjenicu da je ta galerija od svog nastanka za vrijeme MMC-a postala jedna od samo pet riječkih galerija koja je umjetnički relevantna, tako da svatko tko izlaže u njoj dobiva bodove za status umjetnika i zdravstveno osiguranje. Primjerice Zagreb ima 38 relevantnih galerija, dok Labin ima četiri, što ukazuje na status likovne umjetnosti u Rijeci. Ipak, odlaskom MMC-a iz Palacha Gradu ne ostaje samo prostor, nego i jedna državno relevantna galerija, rekla je Ritoša. Ona i Matija Budimir i udruge ”Par nas” su predložili model vođenja kluba tako što bi se prostori podjelili nizu udruga koje bi onda tamo održavale svoj program.

Mićo Atolović iz Riječkog Ekološkog Pokreta je ponovio svoju ideju o natkrivanju kružne ulice u visini prvog kata kako bi se smanjila buka koja dolazi iz kluba, dok je Simon Dejhala iznio svoje viđenje kluba po načelima neoliberalnog kapitalizma.

Predstavnik splitskog kluba Kocka je istaknuo činjenicu da oni Gradu Splitu za potrebe korištenja prostora ne plaćaju najamninu, te takav model predložio Rijeci. s tim se nije složio gradonačelnik, jer smatra da je najamnina od 7000 kuna simbolična, a jedini način kako bi se izbjegla najamnina jest da klubom upravlja udruga, a ne trgovačko društvo, no u tom slučaju klub ne bi imao šank, za čije se micanje iz kluba gotovo nitko od prisutnih nije složio.

Pred kraj rasprave Vojko Obersnel je rekao da je Grad za programe MMC-a u zadnjih sedam godina uložio milijun i 500 tisuća kuna, na što je reagirao Damir Čargonja Čarli, koji je rekao da je to laž, te da će Obersnela tužiti sudu zbog klevete. Zatim je kao zakupac prostora prekinuo sastanak i zatvorio klub.

Marin Tomić

7 Nedvojbenih - Ivanka je radio amater

Objavljeno 25.01.2008.

Vremeplov

Ne plačite za Novim valom, danas je scena bogatija.
Ante Ljubičić (St!llness)