Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Koncert za Svid

Koncert za SvidPrije četrnaest godina s radom je počeo Svid radio, prva privatna radijska postaja u Rijeci. U tih četrnaest godina Svid je svojom glazbenom koncepcijom i načinom rada stekao naslov kultne postaje.

Na 98.4 megaherza uvijek se slušala urbana i alternativna glazba, a naglasak je bio na riječkim bendovima. Podrška koju je Svid davao demo bendovima odigrala je bitnu ulogu u njihom razvoju i izlasku iz lokalnih krugova. Općenito je Svid bio jedna od ključnih figura u očuvanju glazbenog identiteta Rijeke i njenog statusa rockerskog grada. Zbog svega toga u gradskim je krugovima jako odjeknula nedavna najava promjena vlasnika, a samim time i glazbene koncepcije koja više ne bi bila orijentirana na alternativnu glazbu.

Kako se ta loša vijest širila tako je rasla i podrška sadašnjoj ekipi na radiju, a za centralni događaj ove podrške, odnosno prosvjeda, organiziran je veliki koncert na Korzu, koji je održan jučer. Pozivu da nastupe na koncertu i tako daju svoju podršku odazvali su se gotovo svi bitni riječki bendovi, oni su ujedno odrastali i stasali uz Svid, te tako stvorili fascinanatan line up predvođen Letom 3, Urbanom i Diskurzom.

Prvi su se na pozornicu popeli math rockeri ’’Hesus Attor’’, a poslije njih uvijek zanimljivi ’’Disco’n’Action’’, koji je rasplesao okupljenu publiku. Nakon dugo vremena smo imali priliku u našim krajevima vidjeti i čuti ’’Pase’’. Društveno angažirani punkeri svoj su nastup završili pjesmom ’’Oda’’, inaće popularnom na Svidu. Dokaz da Svid nije isklučivo rock stanica je nastup hip-hop trojca ’’Fanatiks’’. Kako je koncert odmicao tako se skupljalo sve više ljudi što je podizalo vrlo dobru i pozitivnu atmosferu.

Svoju podršku su dali i ’’Mandrili’, za koje se može reć da su sa konkurentskog ’’radio Trsata’’, ali to jučer nije bilo nimalo bitno. Pjesmama ’’Eleanor Rigby’’ i ’’Machina’’ riječki metalci ’’Father’’ su dobro razdrmali mnogobrojnu publiku, dok je ’’Quasarr’’ svoj nastup iskoristio za malu promociju novih projekata. Nakon njih uslijedio je nastup kultnog ’’Grča’’ predvođenog Zoffom koji zbog zgusnutog rasporeda nije izveo svoj standardni scenski performans. Nešto mirniji i pjevniji nastup pružio nam je najaktualniji riječki bend ’’Morso’’.

Posebno upečatljiv bio je, dosad neviđeni, nastup Urbana,Vave i Elvisa Stanića. Trojac je odsvirao par stvari legendarnog ’’Laufera’’, a pjesme ’’Moja voda’’ i ’’Svijet za nas’’ otpjevala je oduševljena publika.

Nakon njih na pozornicu se se popele atraktivne ’’Enice’’ koje su svojim setom, a posebno pjesmom ’’Mara Pogibejčić’’ raspjevale i zabavile publiku. Uslijedio je nastup mladih, ali već jako cijenjenih punkera ’’Diskurz’’. Dečki su, svirajuću stvari sa svojeg prvijenca, još jednom pokazali da su budućnost riječke glazbene scene.

Finale ovog glazbenog spektakla priredio je trenutno vrlo zaposlen ’’Let 3’’. Nastup su otvorili mračnom ’’Sam u vodi’’, a nastavili s ’’El Desperado’’ i ’’Fuck Familia’’. Iako su najavili da će svirati samo stvari s prva dva albuma odsvirali su i pjesmu ’’Riječke pičke’’ s njihovog poslijednjeg albuma. Svoj nastup, ali i čitav koncert zatvorili su pjesmom ’’Izgubljeni’’.

Odličnim koncertom i još boljim odazivom publike na najbolji mogući način obilježeno je četrnaest godina rada, a ujedno i poslana poruka odgovornima za ovu sramotu. Sad nam ostaje samo se nadat da će se Svid preselit na internet i da nećemo ostati bez omiljene radijske postaje.

Miran Milić

Objavljeno 04.12.2009.

Vremeplov

Možete svirati s takozvanim ”pravim glazbenicima”, no prava glazba dolazi kada dođe do interacije među stvarnim ljudima.
John Fogerty