Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Kraj veljače u Art-kinu

Kraj veljače u Art-kinuDeset savjeta zašto doći u Art-kino Croatia, a svi iberoamerički...

Kraj mjeseca donosi Ciklus iberoameričkog filma s 10 recentnih naslova s prostora južnoameričkog kontinenta i Pirinejskog poluotoka.

U samo 5 dana, od 25. do 29. veljače, u kinu se prikazuje po dva španjolska, portugalska, čileanska, argentinska i brazilska dugometražna filmska ostvarenja.

Prvi od deset savjeta svakako jest film 199 savjeta kako biti sretan koji donosi priču o mladom čileanskom paru koji živi u Baceloni. Oboje, prezauzeti karijerama, primorani su promijeniti život zbog nestanaka brata protagonistice.

Metoda, film s 10 nagrada međunarodnih festivala i kritika, prati sedmero izabranika za radno mjesto na izvršnoj poziciji jedne kompanije, dok se na ulicama Madrida odvijaju antiglobalistički prosvjedi. Sedmero ljudi pozvano je na posljednje, psihološko, testiranje prema misterioznoj Grönholm metodi gdje je jedan od njih ’krtica’.

Lokas, obiteljska komedija o Charlyju, 35-godišnjem sitnom prevarantu i homofobu koji, nakon godina razdvojenosti, biva prisiljen otići iz Meksika i preseliti se ocu u Čile. Po dolasku saznaje da mu je otac homoseksualac i da živi s dečkom. Charlyjev devetogodišnji sin Pedro brzo se sprijateljuje s djedom, dok će Charlyju trebati znatno više vremena da bi se suočio s vlastitim predrasudama.

Sasvim slučajno radnju smješta u osamdesete godine prošloga stoljeća. Četrnaestogodišnja Filipa ljetne praznike provodi na moru s obitelji, roditelji iako naizgled sretni, nešto nije uredu s njihovim brakom. U očevu pisaćem stolu Filipa pronađe fotografiju na kojoj se nalazi druga žena te shvati da otac ima aferu sa strankinjom koja živi u blizini. Istovremeno, Filipa polako otkriva i vlastitu seksualnost. Ovaj vizualno dojmljiv naslov, uz brojne nominacije, nagrađen je s čak pet nagrada za najbolju filmsku fotografiju.

Neobičan odnos Brata i sestre možete pogledati u komediji nagrađivanog redatelja Daniela Brumana. Susana, manipulativna karijeristica, nakon majčine smrti prodaje stan u kojem je živio i Marcos, njezin brat, te ga šalje iz Argentine u Urugvaj. Marcos, u novom okruženju, spoznaje da nije prekasno slijediti snove za koje je godinama bio uskraćen.

Godišnje u Argentini u prometnim nesrećama pogine više od osam tisuća osoba. U tragedijama za većinu, neki vide priliku za zaradu. Jedna od takvih osoba je Sosa, pravnik koji vrijeme provodi u bolnicama tražeći nove klijente za slučajeve isplate osiguranja. Jednog dana upoznaje Luján, doktoricu tek pristiglu iz provincije u Buenos Aires. Iako mlada, idealistična i posvećena spašavanju života, zaljubljuje se u Sosu. Carancho, krimić i drama u jednom, nagrađen je s četiri nagrade argentinskih filmskih kritičara u kategorijama najbolje režije, montaže, zvuka, ali i najboljeg dugometražnog filma 2011. godine.

Tajna Sintre, datirana u ljeto 1870. godine, prati nekolicinu mladih pisaca koji počinju za dnevne novine pisati misterij u nastavcima. Kada se njihove priče počinju ostvarivati, pisci dolaze u međusobni sukob, a u slučaj se uključuje i policija.

Radnja brazilskog filma, Vrijeme mira, odvija se tijekom travnja 1945. godine. Iako tada borbe u Europi već polako prestaju, u Brazilu se odvija osobni rat jednog emigranta. Nekadašnji glumac iz Poljske koji je preživio užase rata stiže brodom u Brazil. Na ulazu u zemlju biva optužen da je odbjegli nacist te ga ispituje carinski službenik koji je sam mučio ljude kao pripadnik policije predsjednika Vargasa.

Jedan je od savjeta za dolazak u kino svakako i Fado, dokumentarni film, posvećen portugalskom glazbenom izričaju, nastalom početkom 19. stoljeća u siromašnim četvrtima Lisabona. Film je sačinjen od izvedbi dvadesetak pjesama (i koreografija) raznih poznatih glazbenika poput Amálije Rodrigues, Marize i Caetana Velosa te je više posveta fadu, nego li priča o njegovu nastanku i povijesti.

Posljednji smo film Ciklusa, Mlijeko tuge, imali već prilike pogledati u Art-kinu Croatia, ali je zaslužio i posebno mjesto u sklopu ovog programa. Mlijeko tuge, uz nominaciju za nagradu Oscar 2010. godine, nagrađen je i Zlatnim medvjedom te nagradom FIPRESCI na Berlinaleu 2009. godine. Fausta boluje od sindroma ’mlijeka tuge’, bolesti od koje obolijevaju oni koje su dojile žene silovane tijekom vladavine terorističke skupine Sendero Luminoso. Rat je završio, ali Fausta živi kao podsjetnik, jer joj je ’bolest straha’ oduzela dušu.

Objavljeno 25.02.2012.

Vremeplov

Internet je mač s dvije oštrice. S jedne strane pruža šansu da plasiraš svoju muziku ali oduzima šansu da zaradiš na svojoj muzici.
Vladimir Janković Džet, intervju za RiRock.com