Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Le3 - Kronologija i diskografija

Le3 - Kronologija i diskografijaOgromna količina podataka za upoznavanje sa grupom, čak i za najokorjelije fanove...

O LETU

Kad se pokuša sumirati dosadašnji radni vijek grupe Let 3, bez sumnje moraju se koristiti sami superlativi. Višegodišnjim beskompromisnim djelovanjem grupa se uspjela nametnuti kao trademark grada Rijeke, cijele jedne regije te na koncu poklonika nadahnute različitosti u više država.

Bend je od početka djelovanja prije petnaestak godina pratila osobita pažnja onoga dijela rock poklonika koji su odmah bili očarani bitnim kvalitetama riječana. U nastavku karijere krug štovatelja stalno se širio, a općenito je popularno glazbena javnost postajala svjesna da LET 3 nisu samo bizarni, bučni čudaci nego prvorazredna rock atrakcija i zaista unikatna umjetnička pojava. Nakon početne fascinacija onime u čemu je LET 3 doista neponovljiv - fantastičan image i sceničnost - postajale su vidljivije i ostale kvalitete grupe: Izuzetni tekstovi, uvijek perfektan izvođački nivo - napose frontmana i vokalista Zorana Prodanovića Prlje, dramaturška i stilska dorađenost koncerata i javnih istupa općenito, glazbena specifičnost, iz osnova indie frenetičnosti razvijena do izuzetne rafiniranosti, uvijek praćene specifičnim humorom i osjećajem za bizarno. Pa iako bi se moglo usvtrditi da je barem u nekoliko od nabrojenih elemenata LET 3 ponajbolji na području puno širem od matične Hrvatske - ipak je ono što ih čini doista velikom glazbeno -scenskom pojavom ukupnost, zaokruženost, vjerodostojnost i uvjerljivost njihovoga umjetničkog postupka. LET 3 nikada nisu parodirali, komentirali ili negirali, bilo svoj glazbeni bilo socijalni ili politički okoliš, kao što mu nisu ni povlađivali. Oni su ustrajno gradili u gotovo svim svojim bitnim sastojcima ”paralelan” univerzum, čija se kvaliteta nikako nije iscrpljivala u pukoj različitosti, nego u unutrašnjoj logici i uvjerljivosti te različitosti.

O DISKOGRAFIJI

Govoreći o korijenima grupe, mora se krenuti i dalje u prošlost, prije 1986., godine oformljavanja Leta 2, točnije na sam kraj 70-tih kada je Damir Martinović Mrle svirao u legendarnoj riječkoj punk grupi Termiti čiji će hit ”Vjeran pas” band obraditi puno godina kasnije. Nakon raspada Termita Mrle nastavlja svoje djelovanje kroz multimedijalan projekt Strukturne ptice. Negdje u to vrijeme Zoran Prodanović Prlja, druga polovica kreativne jezgre Leta 3 skuplja svoja prva scenska iskustva u sastavu Umjetnici ulice. Oni zajedno sa odabranom ekipom riječkih glazbenika utemeljuju u veljači ’86. Let 2. Početkom slijedeće godine band mijenja ime u Let 3 i bilježi prvi diskografski izlaz sa dvije pjesme na kompilaciji ”Rijeka - Pariz - Texas”.

”Two Dogs Fucking”, žestoki i u za njihove poklonike već mitski debut Leta 3, objavljen u travnju ’89. i sadržavao je pjesme kao što su himna ˝Izgubljeni˝, ekstatična ˝Sam u vodi˝, frenetične ˝Ne trebam te˝ i ”U rupi od smole”, koncertne favorite i dan danas. Drugi album, ˝El Desperado˝, objavljen je u prosincu 1991. te dočekan ovacijama kao i njegov prethodnik. Na ploči je niz iznimnih skladbi, napr. obrada ˝Vjernog psa˝, urnebesne ˝Fuck Famiglia˝ i ˝Ha ha ha˝, šarmantna ˝Pokvarena žena˝ i slojevita tema ˝Mona˝. Vrijeme između dva albuma i nakon ”El Desperada” Let 3 su popunili gotovo neprekidnim turnejama koje su, osim Hrvatske, uključivale i nastupe po Sloveniji, Austriji, Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Španjolskoj, Grčkoj i Alžiru. U proljeće ’94. grupa se seli na imanje Blue Moon kraj gradića Huma u srcu Istre gdje u pastoralnom ugođaju stvaraju album ˝Peace˝ koji je svoje objavljivanje dočekao u studenom iste godine. ˝Peace˝ je donio nove himne ˝Kontinentio˝, ˝Nafta˝, ˝Droga˝ i ˝Elefante Elettrico˝, i također inaugurirao osobit način rada na hrvatskoj sceni: suradnju sa, za žestoki rock izraz posve netipičnim naturščicima, istarskim glazbenicima starije generacije, te uspješno miksanje tradicionalnih glazbenih oblika sa modernim rockom.

Na turnejama koje su uslijedile, konkretnije na nastupima u Zagrebu, Rijeci i Ljubljani snima se materijal za koncertnu ploču tipičnog naziva ˝Živi kurac˝(ima naljepnicu na kojoj piše odlijepi pa kad odlijepite dobijete Živi…) koja je objavljena u ljeto 1996. godine. Perfektno snimljen, odsviran i upakiran, ovaj dvostruki album jedan je od najkvalitetnijih live dokumenata domaće popularne glazbe i svakako prvoklasni dokumenat koncertne magičnosti Leta 3.

O ˝FEDRI˝

Grupa je u travnju 1996. započela rad na predstavi ”Fedra” Ivice Buljana, da bi u lipnju održali premijeru. Angažman domaćih rockera u teatru nije ništa novo, ali do ˝Fedre˝ niti jedan band nije bio toliko eksponiran u izvedbi jedne predstave u kojoj je bio praktično centralna pojava. Slobodno se može reći da je ˝Fedra˝ jedna od najuspješnijih hrvatskih predstava zadnjih godina, što potvrđuju njena brojna gostovanja u Španjolskoj, Italiji, Sloveniji, Grčkoj, Makedoniji i Venecueli i njen već kultan status. Angažman Leta 3 nagrađen je nagradom Hrvatskog glumišta te ˝Porinom˝ za najbolju kazališnu glazbu (˝Pipi˝). Ono što se je pritom pokazalo, a kasniji angažman Prlje u predstavi ˝Pilad˝ potvrdio, jest ”prirodna” bliskost Leta 3 sa kazalištem u kojem njihova izrazita sceničnost funkcionira gotovo jednako dobro kao na koncertima.

O ˝NEČUVENO”

Nešto više od godinu dana nakon koncertnog albuma ˝Živi kurac˝, u rujnu 1997., izašao je i dotad najdrastičniji koncept sastava, album ˝Nečuveno˝. Svojevrsnoj provokaciji moglo se pronaći slične prethodnike u povijesti glazbe dvadesetog stoljeća no to je vjerovatno jedini glazbeni proizvod na kojemu nema baš ničega (ni snimljene tišine), a kojega je kupilo 350 štovatelja. Ili, preciznije, proizvod je sadržavao umjetničku viziju grupe koja je komade plastike označila serijskim brojevima, opremila omotom i prekrstila ih u album ”Nečuveno” sastava Let 3.

Projekt je bio praćen video spotom ”Neviđeno” (plavim praznim ekranom) i spektakularnom promocijom na centralnom riječkom trgu.

˝JEDINA˝ - O DANAS I SUTRA

Početkom 1998. u grupi se događa reorganizacija članstva, i nakon višemjesečnih traženja i audicija, formirana je sadašnja postava: Damir Martinović - Mrle (bas), Zoran Prodanović - Prlja (vokal), Ivan Šarar (elektronika), Dražen Baljak - Baljak (gitara), Matej Zec - Knki (gitara) i Branko Kovačić - Hudor (bubnjevi). Osim manjih nastupa u Sloveniji na kojima se isprobavao novi materijal prvi pravi javni dokaz snage nove ekipe glazbenika bio je spektakularni novogodišnji koncert na riječkom Korzu pred desecima tisuća poklonika. Tada je grupa već finiširala materijal za svoj novi album, praćena entuzijazmom i oduševljenjem svih sudionika, gostiju, ”tehničkog osoblja”, ljudi iz medija i slučajnih namjernika. Oduševljenje je proizilazilo iz općega mišljenja da je riječ o njihovom najkvalitetnijem uradku na kojem su najfinije izbrušene sve njihove kvalitete.

Album ”Jedina” sa datumom izlaska 15. svibnja 2000. šesti je diskografski uradak Leta 3, projekt koji još izrazitije nego prijašnji, fokusira i potencira sve ključne elemente estetike grupe. Album je pripreman dvije godine a u konačnom snimanju i oblikovanju učestvovao je cijeli niz gostiju i suradnika: stalni pratilac grupe, iznimno cijenjeni producent Janez Križaj, vrhunski slovenski designer Ajax, fotograf Rino Gropuzzo, odličan riječki vokalni kvartet ENI, ciganski band Crni dijamanti izvučen iz sluma na riječkom predjelu Pehlin, klapa Silba, tenorist Voljen Grbac, puhači Jakša Kriletić i Igor Pavlica iz Jinxa, te Marko Anić i Toni Železnik, I još mnogo drugih glazbenika, bubnjara, rappera, gitarista, banjoista…..

Svojevrstan uvod u ovaj diskografski projekt, single PNNK, kolikogod bio drastičan egzemplar onoga što bi se od Leta 3 načelno moglo očekivati, nije ukazivao na unikatnu umjetničku gestu za koju se grupa odlučila. Materijalu koji je dugo i ustrajno pripreman, uobličen u čak 17 skladbi, višekratno provjeravan demo snimanjima i serijom nenajavljenih, anonimnih nastupa u Sloveniji, te naposlijetku sniman, miksan i opremljen vizualnim identitetom prema za LET 3 uobičajeno visokim standardima.

Letovci u 2004.godini najavljuju novi album o kojem se zna samo to da je radni naslov «Bombardiranje Srbije i Čačka», živi bili pa vidjeli, jer ovo opasno smrdi na narodnjake kakve još niste čuli u cijeloj galaksiji.


1986.
veljača
oformljena grupa Let 2


svibanj
finale YURMA

1987.
siječanj
promjena postave i naziva u Let 3


svibanj
Omladinski festival - Subotica


studeni
pojavljivanje na kompilaciji ”Rijeka - Pariz - Texas”

1988.
travanj
Salzburg, Austrija - prvi nastup u inozemstvu


rujan
alter festival ”Novi rock 88”, Ljubljana


lip.-pros.
snimanje prvog albuma, studio ”Tivoli”, Ljubljana

1989.
ožujak
”Hungaro Carrot Festival”, Budimpešta, Mađarska


travanj
izlazak debut albuma ”Two Dogs Fuckin’” (Helidon)u godišnjim izborima najčešće proglašavani yu rock album godine


svib.-lip.
Koncerti u Italiji, Milano, Bologna, Udine

1990.
lipanj
”Anteprima Rock Festival”, Torino, Italija


srpanj
”Rotta Mediterranea Festival”, Alžir


kolovoz
”Arena Festival”, Pula (uz E.Neubauten, Alien Sex Fiend, Pankow, Borghesia, Disciplina Kičme, Miladojka Youneed…)


rujan
Biennale mediteranskih država, Marseille, Francuska


rujan
turneja - Francuska, Španjolska, Austrija


listopad
predgrupa grupi The Mission u Zagrebu i Ljubljani

1991.
siječanj
turneja - Austrija, Mađarska


velj.-svib.
snimanje drugog albuma, studio ”Tivoli”, Ljubljana


lipanj
”Carrefor Festival”, Solun, Grčka


rujan
”Novi rock - Network Festival”, Ljubljana


listopad
predgrupa Siouxsie And The Banshees, Ljubljana


studeni
”Legalise Croatia Tour” - Austrija (Beč, Salzburg, Wells, Linz)


prosinac
izlazak albuma ”El Desperado” (Helidon, prvi riječki CD) najčešće proglašavan alter album godine u Hrvatskoj

1992.
veljača
koncerti na ličkom frontu


ožujak
turneja - Austrija (Steyr, Beč, Salzburg)


travanj
snimanje video spota ”Vjeran pas”


kolovoz
”Melody Festival”, Pula

1993.
veljača
turneja - Austrija (Beč, Kanal, Wiener Neustadt)


svibanj
snimanje video spota ”Disneyland” u Istri


studeni
sudjelovanje u danima mode ”Fashion News”, Opatija

1994.
proljeće
pripreme i snimanje albuma ”Peace”, Hum, Istra


kolovoz
”Art & Music Festival”, Pula


28.11.
izlazak albuma ”Peace” (Dallas)


prosinac
nastup na festivalu ”Fiju Briju 1”, Zagreb

1995.
ožu.-trav.
snimanje video spota ”Kontinentio”


ljeto/jesen
turneja ”Peace” - Hrvatska, Slovenija, Austrija


listopad
snimanje video spota ”Nafta”


prosinac
”Peace” album godine po izboru čitatelja i kritike ”Heroine Nove”


prosinac
nastup na festivalu ”Fiju briju 2”, Zagreb


zima 95./96.
snimanje koncertnog albuma ”Živi kurac” na koncertima u Zagrebu, Rijeci I Ljubljani

1996.
ožujak
”Porin” - nominacija albuma ”Peace” za alternativan album godine


travanj
početak rada na predstavi ”Fedra”, Teatar &TD, Zagreb


proljeće
snimanje video spota ”Pipi”


lipanj
premijera predstave ”Fedra”


kolovoz
”Art & Music Festival, Pula


6.8.
izlazak dvostrukog live albuma ”Živi kurac” (Dallas)


rujan
videospot ”Nafta” nagrađen ”Oktavijanom” na Danima hrvatskog filma


studeni
gostovanje ”Fedre” u Madridu, Španjolska


studeni
nastup na prosvjednom koncertu za Radio 101, Zagreb


studeni
nagrada Hrvatskog glumišta za kazališnu glazbu u ”Fedri”


prosinac
nastup na festivalu ”Fiju Briju 3”, Zagreb


prosinac
novogodišnji koncert na trgu u Rijeci (-7°C, bura 100 km/h).

1997.
ožujak
”Porin” za kazališnu glazbu u predstavi ”Fedra”


ožujak
nastup s ”Fedrom” u Torinu i Milanu


lipanj
gostovanje ”Fedre” u Venecueli


kolovoz
”Art & Music Festival”, Pula


listopad
gostovanje ”Fedre” u Solunu, Grčka i Skopju, Makedonija


25.9.
izlazak albuma ”Nečuveno” (Dallas)


list.-stud.
koncertna promocija albuma

1998.
ožujak
dva ”Crna mačka” - za najinovativniji album i najbolji image reorganizacija banda i početak rada na albumu Jedina

1999.
proljeće
prva demo snimanja


proljeće/ljeto
probni koncerti, testiranje novoga materijala


prosinac
nastup na koncertu podrške opoziciji, Dom sportova, Zagreb


31.12.
novogodišnji koncert na Korzu, Rijeka, 40.000 ljudi

2000.
ožu.-trav.
snimanje albuma ”Jedina”

2001-2004.
sij./pros.
koncertna turneja (2001/4.) i snimanje novog albuma «Bombardiranje Srbije i Čačka»

Ri-rock.com, rujan 2004.

Objavljeno 27.08.2004.

Vremeplov

Ne vidim smisla u kopiranju tuđih ideja.
Boris Štok (Quasarr)