Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

LET 3 - Zaboravite sve što ste dosad čuli, imaju novi album

LET 3 - Zaboravite sve što ste dosad čuli, imaju novi albumMišljenje o Letu 3 je poput guzice – svatko ima barem po jedno.

Prenosimo članak sa T-portala čiji je novinar Velimir Grgić (sjećate li se NoMada?) ’iskoristio’ jednu slušalačku seansu za novinare u zagrebačkom studiju. Ako je singl ’Rado ide Srbin u vojnike (pička)’ šokirao vaše predvidljive slušalačke paterne, što će tek biti kada se na njih obruši ostatak albuma ’Bombardiranje Srbije i Čačka’? Velimir Grgić je poslušao novi album grupe Let 3 i zaključio čega se trebate ’bojati’.

Ako ih gledate i slušate s pozicije pravovjernog Hrvata-katolika, Let 3 su razvratno poslanje samog Sotone koje je trebalo strijeljati (pravim mecima) na gradskom trgu još kada su na Porinu nastupili u uniformama JNA.

Ako ste liberalni, kozmopolitski intelektualac-umjetnik, faking-artist koji jedva čeka poštenu glazbenu provokaciju sustava u kojem je prisiljen djelovati, Let 3 su jedino iskonsko utjelovljenje dionizijskog rock and roll teatra te materijal za višestruke esejističke orgazme.

A ako ste glazbeni kritičar...

E onda morate zamrznuti svoje mišljenje i čekati na formiranje novog, jer svaki novi album povod je za definiranje friškog. To znači da sve što smo dosad ’naučili’ o Letu 3 odlazi u dim – presice na kojima golim šupkom odgovaraju na pitanja novinara, singlovi s tišinom, albumi u jednom primjerku, suicid na gradskom trgu, JNA uniforme na Porinu... All gone.

Novi album ’Bombardiranje Srbije i Čačka’ trebao bi stići u dućane negdje u studenom. Još jedan singl, nakon odličnog ’Rado ide Srbin u vojnike (pička)’, s još ’odličnijim’ spotom, izaći će na CD-u 18. listopada pod nazivom ’Kurcem u čelo’, s dvije bonus pjesme koje neće biti na albumu.

A sâm album... Imali smo ga prilike poslušati na ekskluzivnoj novinarskoj seansi u jednom od zagrebačkih glazbenih studija. Naslovi pjesama koje ćete ovdje pročitati još su radni. Megamiks koji bi se trebao naći na albumu, a u kojem anonimci daju svoje vizije popularnih hitova Leta 3 u jednom velikom medleyju još nismo čuli, kao ni ’Kurcem u čelo’. ’Rado ide Srbin u vojnike (pička)’ svi znate, pa smo ga skipali na CD-u, koji ionako ne predstavlja finalan poredak stvari, jer se o eventualnom konceptu
još razmišlja.

U svakom slučaju, poslušali smo album u itekako naprednoj embrionalnoj fazi – dijete je razvijeno i nakon svega još nekoliko intervencija spremno za porod. Pitanje je koliko ste vi spremni na njega...

Sve što ćete pročitati u nastavku ovog teksta jesu čiste impresije – ništa se drugo ni ne može napisati nakon samo jednog ’letećeg’ preslušavanja materijala. ’Ozbiljne’ raspre, recenzije, analize i filozofije o metafizici još jednog (ah, kako volimo tu riječ) provokativnog projekta iz kuhinje inteligentno opaljenih Riječana morat će pričekati opipljivi medij na repeatu, a zasad donosimo tek zabilješke prepisane od riječi do riječi iz rokovnika, crtice koje je nižepotpisani hvatao tijekom slušanja. Ako vam se one i učine pomalo šizofrenima – zahvalite to Letu 3 (kao i onima koji su im internetom slali kreativne prijedloge i ideje), a tek onda njemu.

BEOGRADE
Elektronika, 4-to-the-floor... Himna Beograda. Odličan solo. Groove za popizdit... Čačak. Iron Maiden. IDM. Ako ovo budu svirali na hrvatskim koncertima, morat će nositi pancirke.

FOXY LADY
Opet 4-to-the-floor. New York, LCD Soundsystem u Opatiji. Obrada Miše Kovača. Odvest ću te na vjenčanje. Rokenrol nije mrtav, nego pokopan, kremiran! Electro bomba!

MAMNE BANETA
Aka Nemam Tabane. Violinsko-gitaristički narodnjak na 150 BPM-a. Bjesomučni breakbeat. Havaji. Let 3 su Rokeri s Moravu za 22. stoljeće, zapakirani u konzervu s hrvatskim barkodom.

IZAĐI MALA
Razbijanje čaša. Ajmo rokeri, pizdavammaterina! Klupski hit. Veš mašina efekt... Goran Bregović se živ okreće u grobu. David Lynch i Doorsi na pruzi Brčko - Banovići.

CHILD IN TIME 2
Vjetar s Dinare i košava s Dunava. Plavi orkestar u Teksasu. Pejotl. YU rock balada koja to nije, ali je. Obrada Šabana Šaulića. Maloljetne Švabice, možda nepotrebne, ali neka ih.

SOKOL
Synth gudači, ravno sa svadbe, ali raskošno u tri p.m. House, vokoder, NY-folk-pop-rock-Gospić. Pjevaj mi sokoleeee. Kamenjar na MTV-ju.

CIKLAMA
I opet Ciklama. Zbor. Rifovi. Novo, epskije viđenje klasika, s Fatherom na gitarama.

ZURLE
Zakon 4-to-the-floor s odličnom pasuljarom. Hit. Folk rock elektronika. Turbo frolk! Djeca se kupaju u potoku, a žene peru veš na ruke. Jedna od njih pjeva vokale na izmišljenom jeziku.

JAHORINA
Miami Vice na Jahorini. Kiša. Svi Bosanci dobre konje sedlaju. Bajka. Divne harmice. Pička, slanina i gitaristički krešendo.

MALA SOBA
Trubači. Folktronika u Šumadiji. Gabba folk! Mala soba tri sa tri / a u sobi ja i ti / soba vrela, glave lude / što će biti, neka bude. Amin.

ERO
S onoga svijeta. Breakbeat rock s brkovima. Headbenging... Puno instrumentala. Metal opera, ali ne u žanrovskom, već u doslovnom smislu.

RIJEČKE PIČKE
Panonija, Slavonija, pelargonija / Šumadija, Dalmacija, Istra, Kosovo... Himna Rijeke koju će voljeti frajeri. Bakljada. Hit, ako ga itko bude vrtio na lokalnom radiju.
Velimir Grgić - T-portal, rujan 2005.

Ste zbunjeni jel’da? Nije to ništa, tek je počelo...

Obrada: Ri-rock.com

Objavljeno 30.09.2005.

Vremeplov

Stvarno je mnogo pojava u glazbi i u prošlosti i danas kojima se divimo.
Nenad Borgudan (Detour)