Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Let3 - Narodu treba ogledalo u kojem će se gledati

Let3 - Narodu treba ogledalo u kojem će se gledatiU nedavnom razgovoru s Lanom Čulig za Večernji list Damir Martinović Mrle, spiritus movens grupe objašnjava rad Leta3, i osvrće se na reakcije na posljednji album ”Bombardiranje Srbije i Čačka”.

- Prije više od tri godine odlučili smo se baviti svojom širom mentalnom, emocionalnom i muzičkom okolinom i odredili smo sirovinski fond: to je selektivno pamćenje, kolektivne romanse i iritacije naroda koji žive u državama nekadašnje Jugoslavije kaže Mrle. Sve ovo što smo zabilježili ne može na dušu naroda pasti kao tiha rosa! Ovdje svi intuitivno razumijemo što znači bombardiranje osjećamo ga, to je za sve nas kao de lux pošta preko koje stižu najžešće poruke. A Let 3 nije tu da mazi, nego da jebe u guzicu. Naziv albuma je, stoga, plod naše potrage za estetskim skladom. Najburnije reakcije došle su naravno iz susjedne nam zemlje. I dok su neke bile izrazito pozitivne, druge su, one brojnije, bile izrazito negativne.

Naš je rad cjelina, spoj duhovnog i tjelesnog. Kao da dođeš u najbolji restoran u kojem te na stolu čeka veliki izbor specijaliteta od mesa, ribe, povrća, voća, slatkiša, salata. Od svega možeš, npr. konzumirati samo salatu i reći da je restoran prosječan. Umjetnost je uživati u svemu ovome, na kraju kao desert pojesti i čokoladu i zaplakati od emocija koje je uzrokovala harmonija okusa njihove umjetniče izričaje objasnio je Mrle. Svom albumu nadjenuli su ime koje je od samog početka izazvalo burne reakcije, a mnoge od njih nisu bile sasvim pozitivne.

- Pozitivne nam reakcije gode kaže Mrle ali negativne su jednako vrijedne, one su iskaz istoga svijeta. Trudimo se svojim radom dovesti potrošača informacija do radikalnog opredjeljenja bilo ono umno ili emocionalno, uključivo ili netolerantno. Kada Let 3 kaže da je pička onaj Srbin koji rado ide u vojnike onda je red da se nakon te izjave na jednu stranu svrstaju pičke, a na drugu kurci. Zato to i kažemo! U domovini su reakcije bile začuđujuće pozitivne, a neki od glazbenih kritičara otišli su tako daleko da su ”Bombardiranje” nazvali albumom godine. Drugi pak smatraju da su takvim cušpajzom od citata i sampleova na albumu Let 3, kao nekakvim velikim konceptom, zapravo prikrili nedostatak stvarnoga autorskoga nadahnuća. Reakcije uopće nisu tako pozitivne smatra Mrle.

– Nije neophodno da se do širokih masa dođe samo pjesmama – rekao je Mrle. – Kako Let 3 djeluje na različitim područjima rada, jedno od područja jest komunikacija s najširim slojevima naroda, ne samo s glazbenim potrošačima kao takvima. Očito smo došli do ljudi, ako ne do puno mozgova, onda svakako do puno živaca.

- Doduše, dobili smo najveći broj superlativnih recenzija od kada radimo kao grupa, ali su se istovremeno mnogi uznemirili zbog srpskih narodnih nošnji, drkanja u videospotu itd. Eto, i to smo dočekali, i to je ispalo po planu, Bogu hvala. Narodu treba ogledalo u kojem se voli pogledati, vidjeti se kako voli, mrzi, kako se zgraža, u kojem definira što je moralno, a što nije. U Americi bismo daleko više zarađivali za ovako uspješno i dugotrajno vrijeđanje i iritiranje. Kako se na omotu nalaze nošnje iz svih krajeva bivše Jugoslavije, mnogi se pitaju zašto je Let 3 inspiraciju pronašao upravo u bivšoj državi.

U užem glazbenom smislu nismo uopće htjeli napraviti jugo-album ili nešto slično, niti je to tako na kraju ispalo kaže Mrle. Mi smo u stvari kreirali novi izraz doduše koristili smo elemente narodne i zabavne glazbe, ali jednako tako i trash-rocka, techna, electra. Rezultat nije ni jedan od tih sastojaka, nego nešto čega prije nije bilo kako na narodnozabavnoj sceni tako ni na rock ili electro sceni. Ako rezultat jest nešto što podsjeća na Jugoslaviju onda je to zadnji jugoslavenski album, nastavak nekadašnje stvarnosti umjetničkim sredstvima. On ne miriše na državu i prostor nego više miriše na spol i genitalije, na znoj čiji je miris ostao u zraku, a mi smo ga nahvatali šajkačama.

- Kod nas je sve dio cjeline, kako čokolade tako i strijeljanje na Trgu Bana Jelačića. U skoroj budućnosti željeli bismo se baviti s još nekoliko projekata koji mogu biti i promocija albuma, ali su, na prvom mjestu, oblici našega izražavanja. Riječ je o performansima, o čemu više kada sazriju uvjeti tajanstveno najavljuje Mrle.

Obrada: Ri-rock.com

Objavljeno 26.12.2005.

Vremeplov

Kada bi samo nekoliko kompanija u svijetu bilo malo manje pohlepno ljudi na dnu bi imali mnogo više.
Chris Martin (Coldplay)