Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Liburnia Jazz Festival 2006.

Liburnia Jazz Festival 2006.Udruga Liburnia Jazz i umjetnički ravnatelj Elvis Stanić i ove godine, već šesti put za redom, organizira Liburnia Jazz Festival u Opatiji, od 7.-9. srpnja. Svakog prvog vikenda u srpnju, poznate opatijske šetnice se pretvaraju u jazz promenadu. Tri dana jazza od ranih poslijepodnevnih do kasnih večernjih sati na najljepšim otvorenim pozornicama grada.

Dana 18. svibnja je u Opatiji održana press konferencija na kojoj su prisustvovali osim Elvisa Stanića i ravnatelj Festivala Opatija Bojan Šober, te predstavništvo Zagrebačke banke koja podržava ovaj značajan glazbeni projekt.

’Misija’ festivala je jednostavna, ali vrlo zahtjevna - približiti jazz publici i publici približiti jazz. I ove godine nastoje pozvati uistinu iznimne domaće i svjetske glazbenike koji svojom osobnošću i umjetničkim radom mogu pokazati što sve jazz jest i ono što će postati.

Nakon prošlogodišnjih koncerata jazz legende Joe Zawinula i futurističkog The Bad Plus, u petak, 7. srpnja, na Ljetnoj pozornici predstavit će sastav jednog od najboljih svjetskih gitarista - Mike Stern Band. Najnoviji Sternov tim čine: saksofonist Bob Franceschini, basist Chris Minh Doky i bubnjarica Kim Thompson. Mike Stern je bio gitarist kultnih bendova: Blood, Sweat & Tears, Milesa Daviesa, Steps Ahead, Jacoa Pastoriusa, Michael Breckera, a od ’80-tih ima vrlo uspješnu samostalnu karijeru.

Na Liburnia Jazz Festivalu će se predstaviti s najnovijim albumom - ”These Times” - koji su kritičari proglasili najboljim albumom njegove karijere.Čast da nastupi kao opening act prvog dana Festivala, pripala je mladoj i izuzetno talentiranoj pjevačici fada - Jeleni Radan i njezinom kvartetu.

U subotu, 8. srpnja, u 17h, započinju i off programi u Villi Angiolini, Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer i opatijskim terasama. Predstavit će se dubrovački pijanist Mateo Martinović, The Razz Quartet, Darko Jurković Trio, Valerija Nikolovska i lovranski big band - Puhaći orkestar Lovran.

Večernju pozornicu podijelit će Big Band HRT-a, Natali Dizdar, Elvis Stanić, skupina Rivers, blues pjevač Ray Frick u do sada neviđenom izdanju. Večer se nastavlja u blues ritmovima gitarističkog virtuoza Jimmy D. Lanea, sina čikaške blues legende Jimmy Rogersa, poznavateljima znanog kao nasljednika Stevea Ray Vaughana u kultnom texas blues bendu Double Trouble, i Blue Earth Blues Banda. Ovo je prava poslastica za sve obožavatelje Hendrixa i njegove gitarističke škole.

Nakon poslijepodnevnih koncerata Dubravka Voricha i njegove skupine New Tribe, promocije knjige ”Jazz Reflection” glazbenog kritičara Davora Hrvoja i šetnje opatijskom jazz promenadom uz off program, Liburnia Jazz Festival završava u nedjelju, 9. srpnja, uistinu velikim finalom na Ljetnoj pozornici. Nakon opening acta - dubrovačko-zagrebaačkog tria Magnolia Triangle, predstavit će nekad kamerunsko ’čudo od djeteta’, a danas zrela umjetnička osobnost - Richard Bona.

Publici već poznat kao član Pat Metheny Groupa, Joe Zawinul Syndicatea, najboljih postava Chick Coree, Herbie Hancocka, Michaela Breckera i Mikea Sterna, a na Liburnia Jazz Festivalu se predstavlja najnovijim autorskim materijalom. O Boni poznavatelji govore kao o jednom od najvećih glazbenih otkrića u posljednjih desetak godina.

On je apsolutni majstor svojeg umjetničkog djela, melodičar rijetke elegancije i senzibilnosti, uzbudljiv pjevač i član ekskluzivnog kluba ’najboljih basista svijeta’. Novinari ga opisuju samo jednom rečenicom: ”On je dragulj !”, a mi imamo sreću da ćemo taj dragulj moći vidjeti kao krunu našeg ovogodišnjeg Festivala.

Službene stranice festivala: www.liburniajazz.hr.

Ulaznice za Liburnia Jazz Festival kreću u prodaju od 1.6. putem sustava Eventim (www.eventim.hr).

Program festivala:

7. srpnja / Opatija, Ljetna pozornica, 21h
Mike Stern Band
Opening act: Jelena Radan

8. srpnja / Opatija, Ljetna pozornica, 21h
Jimmy D. Lane & Blue Earth Blues Band
Big Band HRT + gosti (Natali Dizdar, Rivers, Elvis Stanić, Ray Frick, Jimmy D. Lane + gosti iznenađenja)

+ tri poslijepodnevna jazz koncerta u Off programu
Villa Angiolina, 17h - Teo Martinović Solo Piano
Umjetnički paviljon Juraj Šporer, 18h - Puhaći orkestar Lovran
Terasa Hotela Millenium, 17h - off program
Terasa Hotela Palace - Bellevue, 19h - off program
Terasa Hotela Imperial, 20h - off program

9. srpnja / Opatija, Ljetna pozornica, 21h
Richard Bona Group
Opening act: Magnolia Triangle

+ tri poslijepodnevna jazz koncerta u Off programu
Villa Angiolina, 17h - Davor Hrvoj: ”Jazz Reflections”, promocija knjige
Umjetnički paviljon Juraj Šporer, 18h - Dubravko Vorich & New Tribe
Terasa Hotela Millenium, 17h - off program
Terasa Hotela Palace - Bellevue, 19h - off program
Terasa Hotela Imperial, 20h - off program

Off program:
Darko Jurković Trio
Denis Razz Quartet
Valerija Nikolovska + Viktor Lipić Duo.

Cijene ulaznica na dan koncerta:

07.07.2006 - 100,00 kn
07.07.2006. - 120,00 kn
08.07.2006 - 80,00 kn
08.07.2006. - 100,00
09.07.2006.-100,00 kn
09.07.2006.-120,00 kn

Komplet ulaznica za sve tri večeri: 250,00 kn.

Biografije i info o izvođačima:

MIKE STERN BAND, 7. srpnja 2007. – Ljetna pozornica Opatija


Mike Stern - guitar, Bob Franceschini – sax, Chris Minh Doky – bass, Kim Thompson - drums.

Jedan od vodećih gitarista srednje generacije, rođen je u Bostonu 1953. gdje je i pohađao Berklee College of Music. Početak njegove glazbene karijere vezan je uz kultni band ”Blood, Sweat & Tears” Billy Cobhama. U New Yorku ga otkriva Miles Davis i angažira kao vodećeg gitaristu za svoj proslavljeni band iz 1981. u kojem nastupa uz Marcus Millera, Al Fostera, Mino Cinelua i Bill Evansa. S Miles Davisom nastupa i na albumima ”Man With The Horn”, ”Star People” i ”We Want Miles”. U 80-tima svira u bandu Jaca Pastoriusa, Davida Sanborna, te u ”Steps Ahead” s Mikeom Mainierijem, Michaelom Breckerom, Darryl Jonesom i Steveom Smithom, te surađuje s John Patituccijem, Jack DeJohnetteom i mnogima drugima.
Prvi samostalni album ”Upside Downside” snima 1986. Na albumu gostuju:
David Sanborn, Jaco Pastorius, Bob Berg, Mark Egan, Jeff Andrews, Mitch Forman, Dave Weckl i Steve Jordan.
1993. vodeći gitaristički magazin ”Guitar Player”, proglašava Sterna Gitaristom godine. Tri puta je nominiran za Grammy Awards. 1997. osvaja prestižnu Orville W. Gibson Award for Best Jazz Guitarist.
Na devetom albumu ”Play”, izašlom za Atlantic, svira zajedno s Billom Fisellom i Johnom Scofieldom, a 2001. s albumom ”Voices”, prvi puta zalazi u područje vokalne glazbe i dobija treću Grammy nominaciju. Najnoviji album - ”These Times” (2004.) - proglašen je najboljim albumom njegove karijere.

JIMMY D. LANE & THE BLUE EARTH BLUES BAND, 8. srpnja 2007. – Ljetna pozornica Opatija

Jimmy D. Lane – guitar, Shawn Kail – bass, Keith McGhee – drums.

Sin blues legende Jimmy Rogersa, Jimmy D. Lane od 1989. vodi svoj blues trio – The Blue Earth. Od 1988.-1997. nastupa kao vodeći gitarist u bandu svog oca – Jimmy Rogers Band.
Odrastajući uz očeve prijatelje Muddy Watersa, Sonny Boy Williamsona, Alberta Kinga i mnoge druge, Jimmy D. Lane je stekao veliko poštovanje prema starijoj generaciji ”bluesera”. ”Osjećam se blagoslovljenim i veoma sretnim što sam poznavao sve te stare mačke i stoga ih ne uzimam olako”.
U svojoj 37. godini života, Jimmy D. Lane se može pohvaliti da je surađivao s uistinu, vrhunskim glazbenicima: Eric Clapton, Mick Jagger, Jim Keltner, Keith Richards, Double Trouble, Taj Mahal, Stephen Stilles, Jeff Healy, Jimmie Lee Robinson, Lowell Fulson i Snooky Pryor.
The Blue Earth je žestoki blues trio u kojem nastupaju Jimmy D. Lane - gitara, Shawn Kail- bas i Keith McGhee- bubnjevi. Band svira impresivni repertoar čistokrvnog Chicago Bluesa i blues rocka. Glazba koju izvode su uglavnom originalne skladbe uz nekoliko općepoznatih standarada.

BIG BAND HRT + gosti, 8. srpnja 2007. – Ljetna pozornica Opatija

Dirigent: Silvije Glojnarić, gosti: Natali Dizdar, Rivers, Elvis Stanić, Ray Frick, Jimmy D. Lane.

BIG BAND HRT-a, to jest Plesni orkestar Radio Zagreba, postoji i radi kontinuirano već više od 50 godina, što je u povijesti big bandova prava rijetkost. Plesni orkestar RTZ-a, preteča Big banda HRT-a, osnovan je u sezoni 1946/47 za potrebe Radija od najboljih glazbenika iz nekoliko ansambala, okupljenih pod vodstvom Zlatka Černjula.
Mnogi glazbenici svjetskoga ugleda nastupali su kao solisti s orkestrom : trubači: Art Farmer, Clark Terry i Ted Curson,saksofonisti: Johnny Grifin, Sal Nistico, Ernie Wilkins , trombonist Kai Winding, pijanist John Lewis,bubnjar Art Taylor,...
Posljednjih desetak godina Big band uspješno vodi Silvije Glojnarić. On postupno u Band uključuje najbolje glazbenike mlađega naraštaja(Sašu Nestorovića,Davora Križića,...) kako bi zadržao najvišu umjetničku razinu.U posljednjih pet godina Big band, u suradnji s Hrvatskim radijem, ima redovitu koncertnu sezonu u Kazalištu „Kerempuh“ i u „Lisinskom“,a dva puta je nastupio i na koncertima za EBU.Više članova Banda nastupilo je u internacionalnim big bandovima i u EBU projektima.

RICHARD BONA GROUP, 9. srpnja 2007. – Ljetna pozornica Opatija

Richard Bona - Bass, Aaron Heick - Sax, Etienne Stadwijk - Keys, Gregg Fine - guitar, Samuel Torres - Percs, Ernesto Simpson - Drums.

O Richardu Boni poznavatelji govore kao o jednom od najvećih glazbenih otkrića u posljednjih desetak godina. On je apsolutni majstor svojeg umjetničkog djela, melodičar rijetke elegancije i senzibilnosti, uzbudljiv pjevač i član ekskluzivnog kluba ”najboljih basista svijeta”. Novinari ga opisuju samo jednom rečenicom: ”On je dragulj !”
Rođen je u Kamerunu 1967. i glazbom se bavi od najranijeg djetinjstva. U dobi od pet godina, počinje javno nastupati svirajući balafon koji je sam izradio i na kojem je dnevno vježbao 8-10 sati. Vrlo rano je počeo koristiti svoju nevjerojatnu, zapanjujuću i prirodnu sposobnost da nauči svirati bilo koji instrument samo promatrajući nekoga kako ga svira. Glavni problem bio je kako u svom selu nabaviti instrument. Zbog toga, Richard nije samo naučio kako treba svirati instrument, već i kako ga napraviti. Izrađivao je sve, od frula do udaraljki. Kada je napravio prvu gitaru, susreo se s problemom. Gdje u malom afričkom selu nabaviti žice za gitaru? Ukrao je nekoliko sajli za bicikle i ugradio ih na gitaru. I eto kako je Richard Bona postao jedan od najboljih glazbenika današnjice.
S jedanaest godina počinje profesionalno nastupati zamjenivši svoju originalnu gitaru – profesionalnom. 1980. počinje svirati jazz koji je također naučio upornim slušanjem, istina - nekoliko stotina LP-ja. Slučajno se dogodilo da je prva skladba koju je slušao bila ’Portrait of Tracy’ Jacoa Pastoriusa. Tada odlučuje početi svirati bas gitaru, premda ga ona do tada nije uopće zanimala.
1988. dolazi u Paris i uskoro počinje surađivati s vodećim francuskim glazbenicima kao što su violinist Didier Lockwood i basist Marc Ducret, kao i sa afričkom zvijezdom Manu Dibangom i Salif Keitom. Došavši u New York 1995. Richard Bona postaje jedan od najtraženijih basista. Svirao je u skupinama Larry Coryella, Mike Sterna, Pat Methenya, Joe Zawinula, Herbie Hancocka, Chick Corea, Jacky Terrassona, Bob Jamesa, Sadao Watanabea, Branforda Marsalisa, David Sanborna, Bobby McFerrina i Randy Breckera. 1999. izdaje prvi autorski album ”Scenes from My Life”, gdje se već pokazuje kao vrsan pripovjedač, iznenađujući glazbenik i očaravajući pjevač. Njegova glazba je fuzija jazza, bossa nove, popa, afro-beata, tradicionalnih pjesama i funka. Do sada je izdao četiri autorska albuma, a skladbe s posljednjeg CD-a ”Tiki”, čut ćemo i na ovogodišnjem Liburnia Jazz Festivalu.

Nikola Cvjetović / Media Info

Objavljeno 21.05.2006.

Vremeplov

Čitav život su mi drugi govorili što da radim. Sada ja govorim njima…
John Lee Hooker