Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Liburnicon 2009. - 24. i 25. srpnja, Opatija

Liburnicon 2009. - 24. i 25. srpnja, Opatija4. Konvencija znanstvene fantastike i fantastike - Liburnicon 2009. održat će se ovaj vikend (24. i 25. srpnja) u Opatiji. Na ovogodišnjem Liburniconu sudjeluju: voditelj Krešimir Mišak, fizičar akademik Vladimir Paar, genetičarka dr. sc. Đurđica Ugarković, dr. sc. Ivan Šimatović, etičar dr. sc. Elvio Baccarini, dr. sc. Marijan Vejvoda.

U zabavnom djelu održat će se: Žonglerske predstave te vatreni performansi, Plažakon – igre na plaži, Liburniconska viteška olimpijada, prezentacije meteo balona, borba robota te brojne igre i kvizovi. U glazbenom djelu programa održat će se koncert benda ’’Tandemi prošlog sjećanja’’, a u dječji program uvodi vas Društvo ’’Naša djeca’’ Opatija.

Satnicu i program saznajte na službenim stranicama festivala.

Predavanje, Igor Puhar: Prezentacija hrvatskog svemirskog programa

Zvuči vam smiješno „hrvatski svemirski program“? Iznenadili biste se. I to postoji. I to ne samo u fantazijama. Primarni ciljevi projekta „Astronautika“ su osmišljavanje, izrada i lansiranje pikosatelita u Zemljinu orbitu, njegovo održavanje u operativnom stanju tijekom najmanje tjedan dana, te slanje balona sa sličnim instrumentalnim odjeljkom na visinu od 29 do 37km iznad Zemlje. Cijeli projekt osmislila je i realizira Astronomska udruga „Vidulini“ te suradnici iz zemlje i inozemstva.

Talk-show ’’Znanost za budućnost“ Krešimira Miška

Tema: Genetika - mapa budućnosti.
Mnogi su mišljenja da je čovjek sa genetikom u ruke dobio neizmjernu moć koju netko može i zloupotrijebiti. A kad se zloupotrebi nešto tako snažno i moćno tada i posljedice mogu biti zastrašujuće za čovječanstvo. U budućnosti će se vidjeti što genetika za čovječanstvo znači u moralnom, tehnološkom i socio-kulturnom pogledu. Upravo su stoga u talk-show na diskusiju pozvani vodeći hrvatski znanstvenici koji istražuju sva značajna polja utjecaja genetike: fizičar akademik Vladimir Paar, genetičarka dr. sc. Đurđica Ugarković te etičar dr. sc. Elvio Baccarini. Zavirite i vi s nama sa znanošću u budućnost.

Artistika: Vatreni spektakl

Vatreni spektakl vrhunskih majstora žonglera, bljuvanje i gutanje vatre uz dinamičnu srednjevjekovnu glazbenu podlogu. U nastupu se kombiniraju izvedbene tehnike sa raznovrsnim vatrenim rekvizitima, koreografijom i akrobatskim elementima.

Predavanje: dr. sc. Ivan Šimatović - Zašto su obustavljena istraživanja Mjeseca?

Ima li života na Mjesecu tisućljetno je pitanje na koje do prije 40-ak godina nije bilo moguće odgovoriti. Tek orbitalnim snimkama posada američkih Apollo misija te nekoliko američkih i sovjetskih satelita koji su sustavno snimali Mjesečevu površinu otkriveni su na njoj mnogi šokantni detalji, dotad nevidljivi našim teleskopima, koji su, kao povjerljive informacije najvišeg stupnja tajnosti, bili zatajeni pred svekolikom stručnom i širom javnošću. Stoga ne čudi da je nakon tog šokantnog saznanja bio reduciran program Apollo misija te su naglo, i bez uvjerljiva objašnjenja, bila prekinuta sva daljnja istraživanja Mjeseca. Također se odustalo od podizanja bilo kakvih baza na njemu. Krenite sa nama na putovanje na Mjesec koji još do sada niste vidjeli.

Performance: Mr. Lallo –Žonglerski spektakl i Vatreni nastup

Umjetničko ime ovog žonglerskog virtuoza i zabavljača je ”Mr. Lallo“. Bavi se komičnim uličnim teatrom. Koristeći različite elemente cirkusa (žonglerstvo, baloni, monocikl, žonglerstvo vatrom i sl.) kroz improvizaciju i interakciju ljude uključuje u njegov svijet mašte. Njegov cilj je da izvedba pobudi maštu i ostavi osmijeh na lica velikih i malih.
Mr. Lallo je zapravo Massimo Leggieri iz Rima, no već dvije godine živi na svom obiteljskom gospodarstvu na Učki. Svoje točke će posebno prilagoditi ovogodišnjem Liburniconu. Ne propustite ovu izvrsnu zabavu za sve generacije.

Prezentacija: Meteorološki balon

Meteorološki balon je balon slobodnog tipa opremljen instrumentima za meteorološka mjerenja. Loptast je i ispunjen helijem ili vodikom. Po namjeni mogu biti: za uzdizanje meteoroloških instrumenata (i za mjerenje vjetra na visini), za određivanje visine oblaka, i posebni, koji služe samo za određivanje brzine vjetra na visini. Ne propustite ovu vrlo zanimljivu kratku prezentaciju meteo balona i njegovo lansiranje u bliski svemir.

Talk show: ”Misterija” Krešimira Miška, tema: Svjetske urote

Jesu li teorije zavjere produkt ljudske mašte ili ljudskog razuma? Teorije zavjere nemaju poklonike samo među rijetkim paranoidnim pojedincima, već su prihvaćene u više socijalnih slojeva, uključujući i intelektualce. Stoga one, poput mnogih intelektualnih tvorevina, imaju neku funkciju. Da li smatrate da one pomažu boljem razumijevanju uzročno-posljedičnih veza ljudske aktivnosti kroz pretjerano pojednostavljenje i redukciju? Ili zamagljivanju činjenica? Ukratko, da li teorije zavjere pomažu ljudima da nađu smisao u naizgled kaotičnim događanjima? U čemu se onda razlikuju od religije? Kroz brojne poznate svjetske urote, njihove uzroke i brojna pitanja, voditi će vas naš popularni voditelj Krešimir Mišak. Gosti ove vrlo zanimljive diskusije biti će dr. sc. Ivan Šimatović i dr. sc. Marijan Vejvoda.

Koncert grupe ’’Tandemi prošlog sjećanja“

Ovaj mladi vokalno-instrumentalni sastav iz Opatije predstaviti će se po prvi puta posjetiteljima Liburnicona, nadamo se, u najboljem izdanju. Liburnicon i dalje nastavlja sa promocijom glazbenika iz lokalne zajednice čime činimo jednu malu dobru gestu prema mladima koji su aktivni i promiču pozitivne vrijednosti.

Debata: Žic vs. Kurelić, tema: Utopija vs Distopija

Nema ništa bolje od kasnonoćnih pametovanja. Onda su svi pametni. Ova debata dva velika ljubitelja sf & fantasya privući će cijelu intelektualnu elitu željnu nadmudrivanja. Dobacujte svoje komentare kulturno i baratajte argumentima. Distopija je, za one koji ne znaju, fiktivno društvo koje predstavlja antitezu utopije, obično ju karakterizira ugnjetavajuća kontrola kao kod diktatorskih vlada. Utopija valjda znate što je.


Satnicu i program saznajte na službenim stranicama festivala.

Objavljeno 21.07.2009.

Vremeplov

Pjesnici se igraju riječima.
Paul McCartney