Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Maksim Mrvica - koncert kojeg ću se s užitkom sjećati godinama

Maksim Mrvica - koncert kojeg ću se s užitkom sjećati godinamaSinoć se u Centru Zamet održao koncert jednog od najistaknutijih pijanista današnjice, Maksima Mrvice. Tim nastupom obilježen je početak njegove hrvatske turneje.

Oko 21h cijela dvorana bila je u mraku, osim ambijentalne rasvjete koja je osvjetljavala pozornicu. Nakon kratke najave, na stage je stupio virtuoz.

U prvom dijelu koncerta svirao je svoj klasični repertoar: Brahmsa, Mačeka i Beethovenovu „Appassionatu“. Kroz njih nas je Mrvica proveo kao da se igra sa skladbama. Allegro-andante-allegro i došli smo do kraja uvodnih izvedbi.

Uslijedila je petnaestominutna pauza i na red su došli, široj publici poznatiji, crossoveri, uz koje se Maksim Mrvica ’’stajlingom’’ pretvorio iz klavijaturiste u pravu rock zvijezdu.

Zvukovima „Nostradamusa“ uvedeni smo u drugi dio koncerta. Za vrijeme sviranja, veliki video- zid pratio je pijanistov svaki pokret; njegove prste, kako lete po klaviru i teatralne ekspresije lica, dok je glazba prštila emocijama i „dodirivala“ svakog slušatelja na poseban način. Iza „Nostradamusa“ svirao je „Exodus“. Skladbu koja ga je proslavila u Hrvatskoj, te zainteresirala mlađe generacije za ovakvu vrstu muzike. Savršeno izmjenjivanje i nadopunjavanje matrice i klavira ostavilo je sve prisutne bez daha.

Izvedbe koje su me najviše zadivile bile su Mercuryjeva „Bohemian Rhapsody“, Griegova „Hall of the Mountain King“ i Huljićeva „Child in Paradise“.

„Hall of the Mountain King“ bila je klimaks večeri, gdje je Maksim pokazao brzinu i žestinu, koju može postići, a za to je bio nagrađen gromoglasnim pljeskom i vriskovima oduševljenja.

Ono što me iznenadilo, bila je činjenica da „Child in Paradise“ bolje zvuči uživo nego na CD-u. Ne samo da je ton puniji, već u njoj najviše dolazi do izražaja Mrvičin, tzv. X element, ili bolje rečeno, ono nešto što privlači publiku, ispunjava glazbu i ostavlja bez teksta.

Cjelovečernji performans završio je „Bumbarovim letom“, koji ga je doveo na MTV i približio svjetskoj publici. Slušatelje je digao na noge. Dugo su mu i euforično pljeskali, a kao dugogodišnji fan njegove glazbe, mogu zaključiti da je koncert bio izvrsno organiziran, a Maksim Mrvica stvorio je prekrasan ugođaj svojom pojavom i umijećem. Bio je to koncert, kojeg ću se s užitkom sjećati godinama.

Ivana Prica

Objavljeno 17.04.2010.

Vremeplov

Kad sam krenuo u prvi razred, neki ljudi, profesori, su me gledali kao ozbiljnog, inteligentnog mladića, drugi su me gledali kao štetočinu koju treba zabiti u nekakvu tvornicu ili rudnik, pa nek’ ruje za državu.
Goran Bare