Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Marinada - Ekstremne sonične avanture kroz glazbu

Marinada - Ekstremne sonične avanture kroz glazbuMarinada, autorski projekt Marina Alvira (Zona Industriale, Glasshopper, Gori Ussi Winnetou), beskompromisan je, originalan i vitalan član lokalne i nacionalne glazbene alternative.

Uz Alvira, Marinadu sačinjava društvo iz Gori Ussi Winnetoua (Josip Maršić i Nenad Tubin, ex-Regoč, Let 3, Very Expensive Porno Movie itd.), dok je u zadnjoj postavi benda i Robert Merlak, autor elektronske glazbe s nekoliko albuma na specijaliziranim inozemnim etiketama.

Nekada su albumi sa tajmingom od preko četrdesetak minuta bili standardom svjetske rock-pop scene, a danas zvuče vrlo kratko, dok su albumi u domaćoj ex-Yu produkciji redovito završavali nakon pola sata. Kada se razmotri cijeli tijek r’n’r povijesti i njegovog medijski popularnog zapisa (singlovi u pedesetim i šezdesetim, LP ploče i maxi singlovi u sedamdesetim i osamdesetim, te cd u devedesetim i ranim godinama 21. stoljeća), sam pogled na album ovog riječkog kvarteta djelovati će kao produženi EP ili uobičajeni mini album. Međutim, ovdje se radi o 40 minuta žive svirke koja bi nekada bila sasvim razumljivo protumačena kao live album.

”Live in Rijeka” sniman je tijekom prošlogodišnjeg nastupa na SEAS projektu u Harteri (lipanj 2005.), i vjerno ocrtava nova glazbena stremljenja grupe. Album sačinjava pet dugih, mračnih komada, satkanih od repetitivno-hipnotičkih dijelova, na tragu nečeg što su svojevremeno radili njujorčani Suicide, a lagane poveznice mogle bi se vući i prema kraut-rocku. U izgradnji zvučne slike Alvirov bas i vokal ravnopravno se nose s nakupinama elektronskih zvukova (elektronički bubanj, sintesajzer, FX i DSP).

Već prema istaknutom instrumentariju, ovdje je riječ o elektronskom rocku odpjevanom na engleskom jeziku, a utjecaji koji su prisutni svode se na repetativni plesni minimalizam Suicide (odlična uvodna skladba ”Freedom” u pravom vokalnom svjetlu Alan Vege), mješavinu A Certain Ratio i Joy Division (komadi ”Dog under water” i ”Day”), dok kompozicije ”Sea bar” i ”Time for time” sadrže mnogo umjetničke slobode glede različitih ambijentalno eksperimentalnih eskapada. (new wave, post-punk, kraut-rock, gothic, psihodelija, ambijentalna i eksperimentalna glazba).

U vokalnim pogledima Alvir zvuči kao kombinacija Ian Curtisa, Hugh Cornvella (ex-The Stranglers) i spomenutog Vege. Tekstovi su posve minimalistički i s određenom dozom mračnije atmosfere govore o raznim osobnim preokupacijama.


Kao i svi dosadašnji projekti u kojima su sudjelovali članovi benda, Marinada funkcionira u krajnje nekonvencionalnom području, a ”Live in Rijeka” namijenjen je svima koji imaju sklonosti prema ekstremnim soničnim avanturama.

U Marinadi podjela posla izgleda ovako: Nenad Tubin (elektronski bubnjevi i udaraljke), Robert Merlak (trake, FX, DSP), Josip Maršić (synth, gitara i bas), te Marin Alvir (vokal, bas i synth). Album ”Live in Rijeka” je objavljen ove godine na poznatoj underground etiketi Zdenka Franjića ”Slušaj najglasnije”.

Bonus: Marinada - ”U Rijeci kiša pada” (2006., Slušaj najglasnije)

Netom nakon objavljenog živog zapisa ”Live in Rijeka”, odmah je izašao i drugi (ili treći ?) album Marinade koji je poprilično iznenađenje spram elektronskog-gothic-rock debija. Ovo je isključivo akustični i vrlo miran album odsviran samo na akustičnoj gitari. Svi tekstovi su na hrvatskom jeziku i veoma su prijemčljivi zbog velike doze romantike, sjete, zanosa, čežnje i velike bujice jednostavnih, ali vrlo snažnih lirskih emocija.

Kroz 9 kompozicija povremeno se pojavi i dio patetike, no ona je vrlo dobro koncipirana kao aranžerski komad zacrtanih tema, a sudeći po raznolikosti ova dva albuma. U njihovom slučaju - nekonvencionalno je jednako kreativno. Možda ”uleti” još koji album do kraja godine.

Anton Cvijić

Objavljeno 11.05.2006.

Vremeplov

Smatram da čovjek ne mora potrošiti puno novaca da bi izgledao onako kako želi ili kako se osjeća.
Magdalena Lupi, riječka dramaturginja