Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Markovski - Ime koje bi trebalo zapamtiti

Markovski - Ime koje bi trebalo zapamtitiTko je Markovski? Iz diskografske kuće Dancing Bear javljaju da je to ime koje bi trebalo svakako zapamtiti.

Priloženu fotografiju uz tekst potpisuje Milica Czerny, a ista je nastala 29. i 30. prosinca u Stereo dvorani tijekom koncerata gdje su Damir Urban i njegov band ”4” snimali svoj prvi album uživo naslovljen ”Live At Stereo”. Na istom koncertu, Damir Urban je ekskluzivno predstavio grupu Sinteza i projekt ”Diskonekted” koji je već u svojoj ”underground” fazi privukao pažnju u svijetu elektronske glazbe, što među ”stručnjacima”, što među slušateljima.

Projekt ”Diskonekted”? Vezan je uz ime Saša Markovski - on je klavijaturist i član grupe Urban & 4, te autor nekoliko pjesama na zadnjem albumu ”Retro”. Kroz band je surađivao sa nekoliko vrhunskih hrvatskih glazbenika (Matija Dedić, Massimo, Alan Bjelinski). ”Diskonekted” je njegov prvi samostalni projekt koji je već u povojima kreativne faze stvaranja dobio podršku Damira Urbana i članova banda ”Urban & 4”. Milica Czerny će vizualno definirati identitet Markovskog u medijima, dok će Urbanov segment u projektu ”Diskonekted” za sada zadržati u tajnosti.

Markovski pojašnjava: ”Diskonekted” se bazira na elektronskom izričaju koji gaji izuzetno puno melodioznosti u sebi i sebe iz samog početka moje glazbene svjesnosti, tj. elektronika 80 godina i novi romantizam. U tom kontekstu prisutan je jedan snažan utjecaj bandova koje sam u to vrijeme slušao: Yazoo, Ultravox, Eurithmics, Human League, Depeche Mode, Propaganda, Simple Minds, Tears For Fears, Kraftwerk itd. Ti bendovi i njihova glazba ostavili su jedan ogroman trag u meni i mom poimanju glazbe. Projekt je nastao i pod utjecajima današnjih odličnih bandova poput: Chemical Brothers, Underworld, Propellerheads, FSOL itd.

Zapravo je cijeli ovaj projekt nastao kao želja spajanja ”starinske” i ”moderne” elektronike. Osnovna ideja oko projekta je bila ta da sam htio spojiti dva momenta, a to su moment ”hladne” elektronike koja je snažna, monolitna, bezgrešna, te na momente čak i monotona, sa momentom ”tople” melodije koju u sve to unosi ljudskost i sve ono što ljudskost sa sobom nosi. Elektronika daje odličan support melodiji tako da se ona može beskrajno razvijati pa čak i dijelovi koji su elektronski ”monotoni” u principu daju veći naglasak melodiji jer tako ona dolazi još više u prvi plan.” Ovo je prvi album Markovskog i biti će objavljen uskoro u izdanju Dancing Beara. Nakon dugo vremena u Hrvatskoj se izdaje album sa ovakvom vrstom glazbe. Strpljen, spašen - zbore mudri.

Robert Paulić / Artist info / Foto: Milica Czerny

Objavljeno 05.01.2007.

Vremeplov

Stvaram glazbu koju i sama želim slušati i za koju želim da je drugi čuju.
Dido