Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Maškarani rokenroul - Srebrni jubilej Riječkog karnevala

Maškarani rokenroul - Srebrni jubilej Riječkog karnevalaNa riječkom je Korzu 25. put zavladala sveopća maškarana euforija. Ovogodišnja Međunarodna karnevalska povorka ostat će upamćena kao jedna od najposebnijih do sada. Više od 70.000 gledatelja uživalo je u veličanstvenoj povorci unatoč hladnom i kišnom danu. Centrom Rijeke prodefiliralo je 95 organiziranih karnevalskih grupa sa 74 alegorijskih kola i oko 8.000 maškaranih sudionika. Povorka je započela snimanjem Milenijske fotografije na Adamićevom gatu kojom je Šime Strikoman ovjekovječio nekoliko tisuća maškaranih sudionika, a u podne je krenuo defile na čelu s meštrom Tonijem i kraljicom Riječkog karnevala. Povorku je promatralo osam veleposlanika akreditiranih pri Republici Hrvatskoj, predsjednik FECC-a Henry van der Kroon, delegati FECC-a iz Bosne, Makedonije, Nizozemske, Rumunjske i Srbije te mnogi gosti iz Hrvatske i inozemstva.

Na sedam pozornica sudionike i posjetitelje su u sedmosatnom programu zabavljali poznati radijski i televizijski voditelji. U povorci koja je proplesala Korzom, sudjelovale su pored regionalnih tradicijskih skupina i karnevalskih grupa i maskirane grupe iz Italije, Mađarske, Makedonije, Srbije, te velik broj hrvatskih maškara iz Labina, Pule, Kaštel Kambelovca, Makarske, Omiša, Kaštela Donjih... Bilo je tu pantagana, krumpirovih zlatica, vještica, karolina riječkih, malih letećih medvjedića, rakova kvarnera, vikinga, leptira, fratara, a iznenađenje su priredile dosadašnje kraljice Riječkog karnevala s alegorijskim kolima u obliku torte. Povorku su tradicionalno zaključili Halubajski zvončari, a nakon njihovog nastupa uslijedilo je vraćanje ključa grada gradonačelniku Vojku Obersnelu iz ruku meštra Tonija. Nama je zanimljiv bio i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel koji je tijekom povorke nosio prigodni rockersko-punkerski outfit - crni kožnjak sa zakovicama, kockarsku ”grungersku” košulju, kožne hlače, kožni kačket i crvenu maramu - izražavajući tako svoju naklonost riječkoj rock sceni i njenoj punkerskoj tradiciji.

Ova najveća hrvatska karnevalska manifestacija privukla je veliki interes gostiju i turista, koji su popunili riječke i dio opatijskih hotela. Oko 900 posjetitelja u 13 punih vagona stiglo je na Međunarodnu povorku putem organiziranog prijevoza vlakovima. Ugođaj najveće atrakcije jubilarnog Riječkog karnevala – 25. Međunarodne karnevalske povorke svijetu je prenesen putem Internet stranice Karnevala, na kojoj je omogućeno praćenje video prijenosa uživo pomoću nove Microsoft Silverlight tehnologije, a Kanal RI realizirao je direktan televizijski program s Korza. Izravan prijenos preko internetskih stranica pratili su gledatelji iz preko četrdeset zemalja svijeta. Po završetku karnevalske povorke upriličeno je paljenje pusta na moru ispred gata Karoline Riječke u organizaciji karnevalske grupe „POM-F-RI“ i spektakularni vatromet nakon čega se većina sudionika jubilarne povorke kao i velik dio gledatelja raspršilo po mnogobrojnim karnevalskim zabavama održanima u većini ugostiteljskih objekata te šatoru na gatu Karoline Riječke. Među njima valja istaknuti već tradicionalni Carnival party koji je započeo u 16 sati na Adamićevom gatu.

Osmi Carnival party u organizaciji udruge „Marabunti“ okupio je i ove godine velik broj suvremenih multimedijalnih hrvatskih i inozemnih umjetnika koji svojim glazbenim i vizualnim izričajima uspijevaju privući impozantan broj posjetitelja uglavnom mlađe populacije.

Od silnih pratećih glazbenih zbivanja u Rijeci tijekom i oko Karnevala posebno treba izdvojiti odlično posjećenu GREENeval - Tuborg Green koncertnu noć s grupama Majke i TBF održane u subotu navečer u Šatoru na Gatu Karoline Riječke. Majke, duboko predane bluesu karizmatičnog Gorana Bareta, i splitski TBF, trenutno najbolji domaći live band koji je premijerno predstavio novi album ”Galerija Tutnplok” i napravio odličan koncertni presjek svoje iznimne karijere, posve su zadovoljili ”rockerski apetit” oko dvije tisuća okupljenih riječana.

Treba spomenuti da su subotnji nastupi Disco’n’Actiona u Booki, Connecta u Dva lava, Gustafa dan ranije, Nene Belana i Marijana Bana s Fiumensima za sam kraj Karnevala na riječkom Korzu, te dvodnevni koncert Gibonnija u rasprodanom Teatru Fenice uz goste Damira Urban i Mayu Azucenu prigodno upotpunili jakom kišom neometen maškarani život Rijeke i njenih građana ovih dana.

Milenijska fotografija u visokoj rezoluciji može se preuzeti na Predikatovoj internet stranici.

Link: www.ri-karneval.com.hr

N/A, Mate Bogut

TBF - ”Smak svita”

Objavljeno 03.02.2008.

Vremeplov

Volim se družiti s prijateljima. Volim glazbu. Volim gledati filmove. Volim jesti. Volim kuhati. Volim sport. Volim životinje. Volim djecu. Želim spasiti svijet. I kako da kombiniram to sve? Ne znam.
Joan Jett