Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Nakon višemjesečne kome Palach se vratio u život

Nakon višemjesečne kome Palach se vratio u životOmiljeni riječki ”četrdesetogodišnjak” trajno nastanjen u Kružnoj ulici sinoć je otvorio svoja vrata mnogobrojnim posjetiteljima željnih - pa, samog Palacha.

Ne baš nesretnog češkog rodoljuba Jana po kome je i dobio ime, već samo starog-dobrog Palacha, kluba koji već četiri desetljeća Riječanima nudi zabavu, sudjelovanje i uvid u tzv. off scenu, onu ponešto drugačiju i alternativniju dominantnim tokovima mainstream kulture.

Uz Kostu Radaka, jednog od prvih DJ-a kluba, dok je isti bio smješten samo u jednom svom sadašnjem dijelu tzv. Indexu, plovilo se sjećanjima šezdesetih i sedamdesetih, a nastavilo se slaviti ”povratak” Palacha uz DJ-e Toxxa i Marka Lergu, te nastupe koje su sa nove pozornice i novog razglasa odradili Duško Jeličić Dule i njegova, za ovu priliku r’n’r Bonaca, te uvijek raspoloženi Disco’n’Action čiji je nastup protekao uz efektne videoprojekcije.

Interijer je doveden do djelomičnog uređenja, ali se uz novi razglas, rasvjetu, pozornicu, svježe oličene zidove, nove šankove i ostale sređenije tehničke preduvjete za djelovanje kluba u aranžmanu Alena Mancea i UO Booka može reći da je obavljen ”lavovski” dio posla. U večeri druženja i ”krštenja” novog Palacha jedva da se i moglo proći kroz klub koji je doslovno bio prenatrpan brojnim posjetiteljima koji su željeli saznati što im klub može ponuditi na početku nove ere svog djelovanja.

Prema riječima samog Mancea, novog voditelja Palacha - povratka nema, iako vizija konačnog izgleda još uvijek nije do kraja provedena u stvarnost. Već druge večeri uz Edu Maajku, Letu štuke i Detour kreće promotivni koncert ”Green Fest”, 16. listopada dolaze kanadski Hanson Brothersi tj. alter ego benda No Means No, dok je 24. listopada rezerviran je za Elvis Stanić Group koji će u Palachu snimati live CD i DVD. No, to nije niti izdaleka sve. Mance je i inače poznat po organiziranju čestih svirki dok je vodio klub Booka u Zvonimirovoj ulici pa je za očekivati da uspješan koncept neće mijenjati niti u daleko povoljnijem okruženju kao što je Palach.

Okupljalište mladih i alternativaca Rijeke u Kružnoj otvoreno je i kreće s novim ljudima i novim programima koji će opravdanost svog četverogodišnjeg angažmana tek dokazati u mjesecima što slijede. Za sada, dade se zaključiti da su dali sve od sebe da ”ožive” Palach, te da im je to i uspjelo. Gužva koja se protezala od ulaza u Palach pa sve do Jadranskog trga potvrdila je da se uistinu događa nešto važno u srcu grada. Sve drugo, poput potpune funkcionalnosti i ostalih najavljenih programskih sadržaja, ovoga trenutka je manje važno. Vrijeme je, kao i uvijek uostalom, na strani kluba u Kružnoj.

Ako se u siječnju daleke ’69. nije uspjelo pomoći nesretnom praškom studentu filozofije, riječki se Palach nakon višemjesečne kome ipak uspio vratiti u život. Na obavljenom poslu i entuzijazmu kojim od 26.rujna odiše Kružna ulica, najmoprimcima ”vrućeg” gradskog prostora treba čestitati.

Robert Paulić

Objavljeno 27.09.2008.

Vremeplov

Glazba je uzvišenija forma od mudrosti i filozofije... u njoj duh živi, razmišlja i kroz nju utječe.
Ludwig van Beethoven