Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Objavljen program 13. Liburnia Film Festivala

Objavljen program 13. Liburnia Film FestivalaLiburnia Film Festival, festival hrvatskog dokumentarnog filma, izabrao je najbolje hrvatske dokumentarce za svoje je 13. izdanje (25. - 29. kolovoza, lučica u Ičićima kraj Opatije).

Među 14 filmova u glavnoj i pet u regionalnoj konkurenciji nalaze se četiri svjetske i dvije hrvatske premijere, kao i filmovi koji su već osvojili važne nagrade na hrvatskim i međunarodnim festivalima, no većinu će liburnijska publika gledati po prvi put.

„Teme su ove godine zaista raznovrsne, a ono što nam je posebno drago jest da su filmovi stilski različiti i promišljeni, i zaista možemo reći da imamo kreativno zrelu dokumentaristiku u Hrvatskoj. Ponovno će platno dijeliti debitanti s već etabliranim redateljima“, kazao je direktor i selektor festivala Oliver Sertić koji je, zajedno s izvršnim direktorom Igorom Bajokom i Mašom Marković, predstavnicom partnerskog Instituta dokumentarnog filma (IDF) iz Praga, konferencijom za medije u riječkom book caffeu Dnevni boravak najavio ovogodišnji program.

Sertić je proveo kroz program, te među ostalim najavio kako će svjetsku premijeru na LFF-u imati novi kratki dokumentarac Nebojše Slijepčevića, Pravda (u produkciji HRT-a), koji svoje protagoniste prati u nastojanjima da se izbore za obeštećenje imovine uništene u Domovinskom ratu.

Svjetsku premijeru imat će i Lila debitanta Igora Bogdanovića (Fade In), u kojem naslovnu ulogu ima još nerođena djevojčica, a čiji će skori dolazak na svijet u jedan ljubavni trokut unijeti nove i intenzivne silnice. Premijerno gledamo i Staklene oči Maria Papića (Grupa 7 i KKZ), o Zagrebu u refleksiji njegovih građevina.

Na 13. LFF-u gledat ćemo i prošlogodišnjeg dobitnika Srca Sarajeva za najbolji dokumentarac te još nekoliko nagrada na međunarodnim festivalima, Goli Tihe K. Gudac (Factum), a značajan festivalski put već ima i Riječanin Igor Bezinović sa svojim filmom Veruda – film o Bojanu (HRT) ovjenčanim Oktavijanom za najbolji dokumentarac na Danima hrvatskog filma.

Topao film o sestrinskom odnosu redateljice Eve Kraljević i njezine sestre Mije, osobe s Downovim sindrom, Lijepo mi je s tobom, znaš (Hulahop), nagradila je publika ZagrebDoxa, a Razred Vesne Čudić (Nukleus film) publika na Danima hrvatskog filma. Za obje redateljice, ovo je prvo redateljsko dokumentarno iskustvo, a projekcije na liburnijskom području bit će im drugo hrvatsko prikazivanje.

Spomenimo i eksperimentalni dokumentarac koji se „gleda ušima“ LFF-ovog starog znanca Damira Čučića, Rakijaški dnevnik (Hrvatski filmski savez), koji se s 62. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma vratio s nagradama za najbolju fotografiju (Boris Poljak), montažu (Čučić) i glazbu (Goran Štrbac). Gledat ćemo i nove filmove okušanih redatelja, Djeca tranzicije Matije Vukšića (Factum) i Riba ribi grize rep Nevena Hitreca (Hrvatski filmski savez).

„I ono što nam je posebno važno - pružiti priliku debitantima: Zorko Sirotić napravio je svoj prvi kratkiš Višak popušim sam (Kinoklub Zagreb), studentica Akademije dramske umjetnosti Nikica Zdunić Granje i korijenje, a Vjekoslav Gašparović u samostalnoj produkciji S vama kroz život“, naveo je Sertić.

Jedan film iz regionalnog programa prvi će put pred festivalsku javnost, bit će to Pismo za Ohio delničkog autora Rasima Karalića (Vis videostudio), a hrvatsku festivalsku premijeru imat će Delta – obilje umjetnosti Marina Lukanovića iz riječke produkcije Filmaktiv.

Ista produkcija donosi i film Plenumovi triju redateljica, Marte Batinić, Sanje Kapidžić i Ane Jurčić, dinamični pregled blokade fakulteta u Rijeci s osvrtom na ta događanja danas. Statut riječkog redatelja Davida On (Zebra Creative Production) donosi crticu iz privođenja u londonsku policijsku stanicu, a nisku završava slovensko-hrvatska koprodukcija U očekivanju Axela Andree Celija i Simone Jerala (Ekvilib Inštitut i samostalna produkcija).

Tradicionalno će posljednjeg festivalskog dana biti prikazani i filmovi u produkciji Restarta, partnera festivala. Svjetsku premijeru imat će Umjetnik na odmoru Damiana Nenadića i Sandre Bastašić, a prvi put u ovom dijelu Hrvatske prikazuje se Ana trg Jelene Novaković, upravo nagrađene u Splitu i Novom Sadu. Restartova Škola dokumentarnog filma predstavit će se s dva završna rada, Rezidba Katerine Duda i Akvarij s umjetnim ribicama Bojana Mucka.

Filmovi u glavnom programu natječu će se za nagradu za najbolji film, nagradu publike te za strukovne nagrade za najbolju režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka, a od 2013. se godine dodjeljuje i nagrada najboljem regionalnom filmu.

Novina koju je LFF uveo ove godine financijske su nagrade od po 1.000 dolara za najbolji film i nagradu publike, a sredstva se prikupljaju putem crowdfunding kampanje koja za ima za cilj prikupiti 3.500$, te osim navedenih nagrada podržati i izradu originalnih festivalskih nagrada umjetnika Saše Jantoleka. Kampanja se nalazi na platformi Indiegogo, pod imenom Support the friendliest film harbour, i na ovdje

Nagradu za najbolju režiju već treću godinu zaredom podržava Institut dokumentarnog filma (IDF) iz Praga. Maša Marković iz IDF-a izrazila je veliku podršku hrvatskim dokumentaristima i zadovoljstvo što će dobitnik/ca nagrade za najbolju režiju direktno moći sudjelovati na idućoj sesiji njihovog programa stručnog usavršavanja za razvoj dokumentarnog filma Ex Oriente Film.

Najbolji regionalni film i ove će godine nagraditi drugi LFF-ov međunarodni partner, Balkan Documentary Center iz Sofije, koji omogućuje sudjelovanje regionalnog autora na trodijelnoj radionici BDC Discoveries. Regionalnoj nagradi od ove se godine pridružuje i Novi list.

Uvod u 13. festivalsko izdanje ponovno će biti LFF-ova mini-turneja Hrvatskom, kroz programe Liburnia uplovljava i Ususret LFF-u. U sklopu prvoga, pobjednički su filmovi s 12. LFF-a već gostovali u Zagrebu i Rijeci, a danas (utorak) gostovat će i u Silbi, kamo se vraćaju i 4. i 11. kolovoza. Tijekom kolovoza isti će filmovi posjetiti i dva umjetnička festivala, lošinjski Škver i mošćenički Mufić.

Uoči festivala, u programu Ususret LFF-u, tradicionalno će na Ljetnoj pozornici Opatija biti prikazani svjetski dokumentarni hitovi u distribuciji Restart labela. Ove će godine to biti prave dokumentarne „bombe“, pa ćete između 18. i 20. kolovoza, gledati ovogodišnjeg dobitnika Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film, Citizenfour (Laura Poitras), Pogled tišine za Oscara nominiranog Joshue Oppenheimera, U potrazi za Felom (Alex Gibney), U podrumu genijalnog austrijskog redatelja Ulricha Seidla te festivalske uspješnice Usputna stanica i Web Junkie – ovisnici o mreži.

13. Liburnia Film Festival organizira udruga Liburnia Film Festival iz Rijeke u partnerstvu s Restartom iz Zagreba, uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Opatije, Primorsko-goranske županije, TZ Lovrana, Mjesnog odbora i TZ Ičići, te mnoštva prijatelja.

Objavljeno 26.07.2015.

Vremeplov

Samo moram znati da sam dao sve najbolje od sebe i da sam bio iskren sam sa sobom.
Lenny Kravitz