Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Op.Art Festival 2015

Op.Art Festival 2015Ovog proljeća Op.Art festival slavi deset godina postojanja te je posvećen mladim i talentiranim umjetnicima, književnicima, pjesnicima i glazbenicima.

Festival počinje u petak 22.5. u 20 sati u novootvorenom opatijskom caffe baru, većini Opatijaca poznatom kao Mario, no sada sa sasvim novim identitetom i svježom energijom pod nazivom Eugenian.

Tu će se održati Večer uz priče neformalne književne skupine RI LIT koja će po prvi puta ove godine nastupiti u Opatiji. Šest autora i jedna autorica; Igor Beleš, Milan Zagorec, Zoran Krušvar, Enver Krivac, Izet Medošević, Davor Mandić i Željka Horvat Čeč, publici će se predstaviti sa svojim najnovijim djelima, ali i podsjetiti na svoje prethodne uspješne prozne uratke.

„Mario je nekada bio in mjesto osamdesetih, raskrižje na kojemu su gravitirali ama baš svi koji su sebe doživljavali ambicioznima, kreativnim i željnim dobre društvene akcije te se upravo na toj legendarnoj geografskoj poziciji, u travnju 1987. promovirala kompilacija riječke rock scene, album Rijeka-Paris-Texas“, kaže nam Vlado Simčić Vava, poznati riječki glazbenik, a mi se nadamo da će se u novom prostoru opet početi okupljati ono što bi Richard Florida nazvao ”kreativnom klasom” jer Opatiji je upravo ta mlada, pokretačka sila i najpotrebnija.

Nakon čitanja i druženja s autoricom/autorima, spuštamo se u klub Old School Pub, gdje posjetitelje u 22 sata očekuje svirka jednog od najvećih gitarista u regiji, Zorana Čalića, sa svojim novim projektom, Zoran Čalić Band, u kojem uz sebe na gitari i vokalu, okuplja još talentiranih glazbenika poput Ive Rimca, Andraža Mazija i Jerneja Kržiča.

„Zoran Čalić je širokom krugu ljubitelja glazbe dobro poznat kao dugogodišnji kompozitor i bivši gitarista jednog od uspješnijih rock sastava na ovim prostorima, vinkovačkih Majki, a u ovom samostalnom autorskom projektu, nastavlja se izražavati kroz rock’n’roll glazbu u kojoj se ovaj put, sa retro prizvukom, ali u modernoj kombinaciji vješto isprepliću zvukovi countrya, bluesa i psihodelije.

U Old School Pub dolaze promovirati svoj prvi singl pod nazivom U moru i plamenu, čiju ćemo medijsku promociju također doživjeti do kraja svibnja, 2015.godine dok će istoimeni album, pod izdavačkom kućom Dancing Bear, svjetlo dana ugledati u kolovozu 2015.“, napominje Jelena Germuth, voditeljica glazbenog dijela Op.Art festival – a.

Program Op.Art-a se nastavlja slijedeći petak 29.5. u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer s početkom u 19 sati i to grupnom izložbom mladih autora i autorica pod nazivom Supergrupa.

Naime, ova izložba simptomatično se nadovezuje uz Student day festival i njegov popratni sadržaj poznat kao Culture week čiji je cilj revitalizirati jedan dio grada i to upravo Križanićevu ulicu( poznatiju kao Pasage; Pasaž) preko puta hotela Kontinental u Rijeci.

Koliko god je Križanićeva zapuštena ulica, toliko ima potencijala postati lokacija u kojoj će se odvijati društveno-umjetnički sadržaji, upravo zbog činjenice da u njoj prevladavaju galerije i ateljei te da se nalazi u centru grada.

Barbara Babačić, voditeljica projekta Culture week i Op.Art festival, okupila je riječke muraliste i vlasnice/vlasnike galerija ( koji djeluju i kao streetartist - i) da 20.5.2015. počnu s ocrtavanjem murala u Križanićevoj ulici da bi se potom isti umjetnici svojim radovima predstavili na Op.Art festivalu 29.05.2015., unutar Umjetničkog paviljona Juraj Šporer s početkom u 19 sati.

”Ovakvim činom nastojimo senzibilizirati javnost za umjetnost koja se ne viđa često u Opatiji, a nužna je radi samog balansa i pretencioznog štiha kojeg spomenuti grad već godinama gradi te samim time marginalizira ostale umjetnike koji se ne uklapaju u njezinu buržujsko-turističku priču te nemaju prostora unutar kojeg bi se prezentirali publici” – ističe Babačić.

Autori i autorice koji će u opatijskom Šporer - u svoje radove imati izložene do 6. lipnja.2015. su; Ninja Tiger, pekmezmed, OjoMAGico, Šumski, Džedaj, Tifani Rubi, Željko Bašković, Petar Đakulović, Maja Vodanović i Bojan Hercigonj.

Nakon izložbe u Šporeru, plan je zadržati taj ”diskretni šarm buržoazije” i uživati u inovativnom domjenku fingerfood stručnjakinje Nine Špalj na terasi paviljona Juraj Šporera koji se nalazi tik uz more, a da se atmosfera održi takvom, svojim koncertom u 20 sati će se pobrinuti Mr.Lee&IvaneSky ( Mrle,Let 3 i Ivanka Mazurkijević, Stampedo ) uz pratnju Dražena Baljka ( Let 3) i Vlade Simčića Vave (ex Laufer) na gitarama.

Etablirani glazbeni par, Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević – s dugoročnim angažmanom u vlastitim rock sastavima, Let 3 i Stampedo – započinju zajedničko autorsko glazbeno putovanje koje varira od stvaranja filmske glazbe do ostalih muzičkih i kazališnih projekata.

Kako kaže Hrvoje Horvat, novinar hrvatskog izdanja Rolling Stone magazina, ova jedinstvena forma kombinira sjajne umjetničke vještine i pustolovni duh jednako kao primamljive efekte u novoj kombinaciji popa, countrya, techna, elektronike, vodvilja te ostalih utjecaja što sve zajedno stvara neku vrstu nelokaliziranog mjuzikla za one koji cijene prošlost, ali žive za budućnost.

Nakon koncerta na DJ mjesto sjeda Mr.Lee (Mrle) te prži mozak svojim dj setom koji ga je pozicionirao na treće mjesto Mixcloud ljestvice u svibnju 2015., a nastavljamo u ExPortDelti na Studentday festival - u.

Objavljeno 16.05.2015.

Vremeplov

Generalno gledano iz crvenog odela, kravata i starki pozdravlja vas jedan četrdesetogodišnjak koji se još ne predaje, jedna klinka koja tačno zna šta neće i dva klinca koja polako postaju svesna kako ništa ne znaju.
Nikola Pavković (Oružjem protivu otmičara)