Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Opatija sljedeći tjedan postaje centar hrvatskog dokumentarnog filma

Opatija sljedeći tjedan postaje centar hrvatskog dokumentarnog filmaU ponedjeljak 23. kolovoza kreće 19. izdanje Liburnia Film Festivala koje će na nekoliko opatijskih lokacija kroz pet festivalskih dana, u popratnom i programu u konkurenciji, prikazati 44 hrvatska dokumentarna filma te ponuditi edukativni i razgovorni program. Festival će otvoriti hrvatska premijera filma „Trafika“ autorice Dore Slakoper.

Kao uvod u zarazni LFF, organizatori su u suradnji s beogradskim festivalom dokumentarnog filma Beldocs u nedjelju, 22. kolovoza, pripremili pretprojekciju filma „Govori da bih te video“ redateljice Marije Stojnić (najbolji film u srpskom natjecateljskom programu Beldocsa) koja će Amerikanske vrtove po prvi put pretvoriti u kino na otvorenom. Ulaz na projekciju je slobodan, a program podupiru Generalni konzulat Republike Srbije u Rijeci i Grad Opatija.

Na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji od 23. do 26. kolovoza s početkom u 20:15. prikazivat će se filmovi u konkurenciji za festivalske nagrade – najbolji film po izboru žirija i publike, najbolja režija, fotografija, montaža, dizajn zvuka te najbolji regionalni film.

Peteročlani međunarodni žiri, koji čine povjesničarka umjetnosti i kustosica Branka Benčić, montažer i redatelj Vladimir Gojun, redatelj i umjetnički direktor Beldocsa Marko Grba Singh, distributer i redatelj Szabolcs Szyrony te filmska kritičarka Višnja Vukašinović, do petka, 27. kolovoza odlučivat će o tome tko su autori najboljih hrvatskih dokumentaraca u prošloj godini. Laureate će osim priznanja, razveseliti i nagrade koje će primiti.

Najbolji film i nagradu publike festival nagrađuje novčanom nagradom, a Restart tehničkim servisom izrade DCP-ja. Svi nagrađeni dobit će originalnu statuu kastavskog umjetnika Saše Jantoleka.

U nagrađivanje dokumentarista od ove godine uključili su se partneri festivala, ACER Hrvatska, AVC Zagreb. ACER Hrvatska dodijelit će nagradu za najbolju montažu, a AVC Zagreb za najbolju fotografiju i najbolji dizajn zvuka. Kao i prethodnih godina, Institut dokumentarnog filma – IDF te Balkan Documentary Center, nagrađuju najboljeg režisera i najbolji regionalni film.

U petak, 27. kolovoza, prije samog proglašenja najboljih, publika će gledati dva dokumentarca nastala u produkciji suorganizatora Liburnia Film Festivala zagrebačke udruge Restart – „Letters to Nicholas“ (Dunja Ivezić) i „Više od 35“ (Timy Šarec). Festival će zatvoriti svjetska premijera filma „Enrico Marotti: Ovo je moj plov“ Relje Dušeka o svjetskom prvaku u windsurfingu iz Voloskog.

Ovogodišnji LFF-ov popratni program, osim već tradicionalnog qda-a s redateljima Pića s autorom (koja će se održavati u Cafe baru Eugenian od utorka do petka u 16:30), u razgovornom dijelu programa u petak, 27. kolovoza, u 17 sati u Vili Antonio donosi case study filma „Jedna od nas“ Đure Gavrana, koji će zbog svoje tematike biti uvod u tribinu „Kad nasilje živi doma“ što će se na istom mjestu održati u 18:15.

Organizatori tribinu donose u suradnji s udrugom SOS Rijeka - centar za nenasilje i ljudska prava čije će zaposlenice, koje svakodnevno rade sa žrtvama seksualnog nasilja, razgovarati s Đurom Gavranom o njegovom rastućem problemu seksualnog nasilja u našem društvu.

Popratni filmski program, što će biti prikazan u popodnevnim satima s početkom u 18 sati u opatijskoj Vili Antonio, podijeljen je na program Regionale, Kinedok predstavlja te retorspektivu dokumenatrnih filmova Đure Gavrana. U ponedjeljak i utorak bit će prikazano 13 filmova autor(ic)a ili produkcijskim kuća iz Primorsko-goranske ili Istarske županije.

U srijedu će se u Vili Antonio filmom „Povuci-potegni“ Nevena Hitreca predstaviti međunarodna alternativna mreža za distribucuju dokumentarnog filma Kinedok, dok će se u četvrtak publika dobiti pregled dokumentarnih filmova redatelja Đure Gavrana nastajale od 2010. do 2016. godine.

Detaljni raspored filmova zainteresirani mogu pronaći na internetskoj stranici.

Ulaznice za program na maloj Ljetnoj pozornici mogu se kupiti putem sustava Mojekarte.hr.

Cijena dnevne ulaznice je 15 kuna, a festivalske 30. Zbog epidemioloških mjera broj ulaznica je ograničen te organizatori pozivaju sve koji žele uživati u recentnim hrvatskim dokumentarcima u Opatiji da kupovinom ulaznice osiguraju svoje mjesto na projekcijama na vrijeme. Popratni program je besplatan za sve zainteresirane.

Organizatori se vesele jer će i ove godine ugostiti velik broj predstavnika hrvatske doku-scene, odnosno autora i autorica filmova koji će biti prikazani na festivalu. Među LFF gostima će se naći i polaznici nove LFF-ove Rough cut radionice namijenjene amaterima i profesionalcima čiji su dokumentarni filmovi u fazi rough cuta. Ovo će biti prvi od dvije sesije za šest odabranih projekata iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije s voditeljicama edukacije, renomiranim montažerkama Jelenom Maksimović i Hrvoslavom Brkušić.

Objavljeno 21.08.2021.

Vremeplov

Ono smo što jesmo, proizvod smo vlastitog razmišljanja.
Buda