Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Opatijske Barufe novi su veliki festival

Opatijske Barufe novi su veliki festivalTijekom prošlog vikenda unatoč stalnoj prijetnji sivih i teških oblaka koji su se smjestili nad Opatijom na Ljetnoj pozornici održano je peto izdanje glazbenog festivala Opatijske barufe - po svemu sudeći, više nego uspjelog opatijskog ”događanja naroda”. Alternativna i mlađa populacija odlučila je podržati ideju o drugačijem pogledu na život u Opatiji, a pritom se i dobro zabaviti uz 16-satnu artikuliranu buku koju su proizvodili opatijski, riječki, i gostujući bendovi poput odličnog srpskog Six Packa i žestokih zagrepčana Viva Glorio. Po prvi puta na Barufama su nastupili veliki hrvatski bendovi - KUD Idijoti i Let3, čime je festival nedvojbeno zakoračio stepenicu više u kvalitativnom smislu.

Što se tiče posjećenosti Barufa treba istaknuti da je okupljanje nekoliko tisuća mladih tijekom prošlog vikenda samo potvrdilo viziju organizatora da Barufe mogu postati veći i značajniji festival u ovim krajevima - ponajprije zahvaljujući angažmanu jakih (čitaj: skupih) izvođača. Prelomna točka, prvi puta su se na Barufama naplaćivale ulaznice, uspješno je prebrođena - svima je jasno da za jak festival treba i platiti ulaznicu za čiju su skromnu cijenu posjetitelji dobili daleko više nego li su mogli očekivati. Unatoč velikim oscilacijama u posjećenosti nastupa velikog broja izvođača, dobili smo odličnu organizaciju, rasploožene glazbenike, vrlo dobar razglas i korektnu rasvjetu, nenametljivo osiguranje, točan raspored nastupa te zanimljiva spontana prateća zbivanja u obližnjem parku ispred Vile Angioline (gutači vatre, perkusionisti, ulični svirači...).

Od nastupa velikog broja izvođača svakako treba istaknuti prvi (sic!) opatijski nastup Leta3 koji su okupljenima priredili dvosatni show program s ponekim novim zabavnim trikovima Mrleta i društva koji su u opatijsku noć pustili bijele golubice iz svojih umjetnih spolova i uspješno ispalili čepove iz zadimljenih stražnjica. Na opće veselje, naravno. Nova fora je da sviraju ”Ciklamu” tako da mađioničar ”prepili” basistu i vođu Leta na pola te da nose novi sado-mazo outfit. Da su Let3 najpopularniji domaći bend, potvrđuje i to što je obilna kiša doslovce oprala publiku za vrijeme nastupa najvećih riječkih kuronja ali ih nije uspjela rastjerati.

Grupa ManDrill ima novo ime koje su prezentirali na svom subotnjem koncertu. Sada se zovu Mandrili. Sviraju i neke nove stvari s budućeg albuma, od kojih je pjesma ”Tibet” siguran budući hit. Na prvo slušanje ”Tibet” se čini još kvalitetnijom pjesmom od dosadašnjih uspješnica, a publika je to znala nagraditi tako da su Mandrili dobili iznenađujuće glasan poziv na bis.

KUD Idijoti su večer prije priredili ”klasičan” koncert u nešto skraćenom, festivalskom izdanju, praćem kolektivnim plesanjem i urlanjem dobro znanih pjesama ovih omiljenih pulskih punkera u godinama. One Piece Puzzle bili su već tradicionalno profesionalni i vrhunski usvirani, mada im je krajnje vrijeme da izađu s novim pjesmama i dugoočekivanim debi albumom. Six Pack, hard core veterani iz Smederevske Palanke, odlično su odprašili svoj repertoar, baš kao i domaći Pasi. Riječki Morso se predstavio kao čvrst i moderan bend na tragu aktualnih rock stremljenja u svijetu koje predvode The Killers i slične skupine, no i njima treba album - iz prostog razloga što ljudi ustvari još ne znaju njihove pjesme. Riječki ”ameri” My Buddy Moose svojom su after-party svirkom u solidno popunjenom disco klubu Colloseum u petak navečer posve neočekivano odsvirali možda i najbolji koncert cijelokupne manifestacije.

Nemoguće je obuhvatiti sve viđene nastupe i događanja jer bilo je uistinu mnogo toga zanimljivog u ova dva opatijska popodneva i dvije večeri. Nameće se zaključak da Opatiji neophodno treba Centar mladih ili Centar alternative čime bi grad svakako dobio jer bi ”off” scena dobila priliku da kontinuirano radi i ”priozvodi” kulturu koja u Opatiji postoji - unatoč tome što se naoko čini da je wellness turizam potpuno zamijenio kreativni ”illness”. Glazba je , kao i uvijek, odličan okidač i inicijator mogućih promjena. Jedna se već dogodila - s Opatijskim Barufama dobili smo novi veliki festival u našoj okolici.

Robert Paulić

Objavljeno 19.05.2008.

Vremeplov

Glazba je za mene samo glazba. Možeš otići u bilo koji dio svijeta i čuti lijepu glazbu karakterističnu za to područje.
Etienne M’bappe