Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Otvorena Urbanova izložba u Zagrebu

Otvorena Urbanova izložba u ZagrebuNa otvorenju izložbe 40 stanica kojom je poznati glazbenik Damir Urban pokazao i svoj neosporni umjetnički talent, pojavili su se mnogi uglednici iz političkog i estradnog života Lijepe naše, pa čak i sam predsjednik Ivo Josipović.

Nakon odlično prihvaćenog posljednjeg live albuma No mix! No sex! popularni riječki glazbenik predstavio se i svojim likovnim umjetničkim djelovanjem.

Izložba pod nazivom 40 Stanica, na kojoj fanovi Damira Urbana mogu uživati u umjetničkim instalacijama, glazbi, mirisima održava se u zagrebačkoj Galeriji Velvet u Dežmanovoj ulici, a već je na samom otvorenju okupila brojne domaće face. Izložba je otvorena do 21. listopada, ulaz je slobodan.

Damir Urban svestrani je umjetnik i jedinstveni sudionik hrvatske glazbene scene koji u ovoj galerijskoj priči, osim svojom glazbom, ostavlja trag i osobnim umjetničkim djelovanjem. Posebna i pomalo neobična izložba 40 Stanica sastavljena od umjetničko-bprostornih instalacija, glazbe i mirisa, projekcija je Urbanova doživljaja i sjećanja na vlastito djetinjstvo, na vlastite korijene kojima se Urban ovim projektom na svojevrstan način vraća.

’’Neka sjećanja su lako dostupna, neka potisnuta, a neka s greškom, ’izmišljenih’ podataka. Neka ne možemo prizvati, pa i kad nam je nužno potrebno, a neka naviru nepozvana... Čini se da ponekad, jer se ne možemo sjetiti pravih podataka, potpuno mimo naše volje, krpamo, deformiramo, punimo praznine, dopunjavamo, pomalo izmišljamo..

Javljanje sjećanja nekad uzrokuje neki nama blizak događaj iz stvarnosti, a nekad tek miris, zvuk, okus.. Kao okidači i ključevi, sjećanja nam otvorevrata u neke davno zatvorene sobe, djetinjsto, izgubljene ideje i snove. Sitne pukotine i praznine koje su vremenom nastale, nadomještamo zakrpama, deformacijama, malim stanicama, koje nesvjesno usađujemo da bi naše sjećanje bilo jasnije i potpunije, pa onda više i ne vidimo razliku između onoga što jest, i što mislimo da je bilo. Tako te stanice postaju stvarne, prisvojene sjećanjem, sastavnim dijelom nas kakvi jesmo.’’

Damir Urban projekt 40 Stanica zamislio je kao trodjelni povratak u sjećanje, gdje veže fizičke elemente, miris i zvuk, prikazujući ih kao dio neraskidive cjeline povratka u djetinjstvo. Kao što se inače vežemo za sliku, miris, zvuk, kao što napravimo čvor na maramici, ožiljak na koži, Urban stvara Stanice, kao sastavni dio organizma sjećanja.

Zvuk, u obliku 30-minutne kompozicije napravljene specijalno za izložbu, i mirisi njegova djetinjstva, ovdje stoje u službi lakšeg priziva, pomažući doživljaj Stanica..

Ne propustite ovaj jedinstveni spoj likovne umjetnosti i glazbe, dođite u Galeriju Velvet od 12. do 21. listopada i uživajte u genijalnosti Damira Urbana.


net.hr

Objavljeno 12.10.2010.

Vremeplov

Volim Rijeku i rado i često dolazim u vaš grad jer mi je Rijeka jedan od najdražih i najživahnijih gradova u Hrvatskoj. Ne samo zbog jako aktivne i atraktivne glazbene, pogotovo rock scene i drugih kulturnih zbivanja, što je jako interesantna stvar za svakog novinara koji se bavi glazbom, nego i zbog duha stanovništva koji meni izuzetno odgovara. Rijeka je jedini grad, ne samo u Hrvatskoj, koja je artikulitrala rock kao gradski brand, kao dio gradskog identiteta.
Ante Batinović, novinar i glazbeni kritičar