Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Ožujak 2013. u Art kinu!

Ožujak 2013. u Art kinu!Ožujak u Art-kino donosi premijeru filma Maše Drndić i Irene Škorić, cikluse frankofonskog i španjolskog filma, najgledaniji prošlogodišnji slovenski film, europske filmske uspješnice, koncert Le Zbora, studentske filmove, novi broj časopisa Filmonaut...

Šangaj, najgledaniji film prošle godine u Sloveniji, donosi priču o vječnoj potrazi za srećom i ljubavi. Glavni protagonisti filma članovi su romske obitelji Mirga, a Belmondo Mirga pripovijeda priču o četiri naraštaja. Središnji lik filma, ciganski kralj Belmodno, odlučio je izgraditi svoje vlastito selo koje naziva - Šangaj. Dok Belmondo za život zarađuje krijumčarenjem - njegova snaga i utjecaj rastu, a na svoju stranu pridobiva čak i lokalne političare i policiju, što ga čini nedodirljivim za ruku zakona. Šangaj je na repertoaru Art-kina svaki dan do 7. ožujka.

Ovogodišnji ciklus Zabranjenih i zaboravljenih filmova donosi kontroverzni film Dezerter s Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi, In memoriam Krsto Papić s pregledom njegovih izvanrednih kratkih filmova, dva filma Lordana Zafranovića i film Povratak jednog od najvažnijih redatelja crnog vala Živojina Pavlovića. Zabranjeni filmovi donose i komediju Ciguli Miguli koji je prvi i jedini zabranjeni hrvatski film socijalističkog razdoblja. Ciklus Zabranjenih i zaboravljenih filmova u Art-kinu prikazuje se od 7. do 12. ožujka.

Posebnost ožujka svakako je i nesvakidašnja proslava 8. marta - aktivistički ljubavni film upakiran s nastupom Le Zbora donosi vrlo neobičnu i zabavnu proslavu. Intimni portret Mime i Marte u samo 37 minuta donosi ’slatke rasprave’ o brojnim životnim i ljubavnim pitanja glavnih protagonistica, a nakon filma slijedi nastup Le Zbora, prvog mješovitog ženskog, lezbijsko-feminističkog zbora u regiji.

U subotu, 9. ožujka u Art-kinu predstavit će se novi broj časopisa Filmonaut, a riječka će publika imati prilike pogledati i jedan od filmova predstavljenih u novom broju - Tražeći gospodina Goodbara. Ulaz je slobodan.

Nagrađivana britanska komična drama Podmornica prati odrastanje mladića i nedaće koje ono donosi. Petnaestogodišnji Oliver Tate ima dva cilja: izgubiti nevinost prije svog sljedećeg rođendana i ugasiti plamen između njegove majke i njenog bivšeg ljubavnika. Film je adaptacija istoimenog uspješnog romana Joea Dunthornea.

Kratkometražni igrani film I love YU scenaristice i redateljice Irene Škorić snimao se na lokacijama grada Rijeke i Zagreba, a radnja je smještena u šezdesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća, te u današnje vrijeme. Premijera filma održat će se u Art-kinu Croatia u četvrtak, 14. ožujka u 20 sati.

I ove godine Ciklus frankofonskih filmova donosi pregršt naslova koje hrvatska publika nije imala prilike vidjeti, ali i nekoliko naslova koji zbog svoje kvalitete zaslužuju ponovno biti na repertoaru hrvatskih kina. Početak frankofonije posvećen je izvanrednom francuskom redatelju Olivieru Assayasu (Irma Vep, Demonlover, Ljetni sati) dok u nastavku gledamo i prvijenac mladog francuskog redatelja Xaviera Dolana – Ubio sam majku. U sklopu programa prikazujemo i dva belgijska filma Divovi i Eldorado, švicarsku romantičnu komediju Pričaj mi o ljubavi, rumunjsku dramu Morgen te francuske naslove Korkoro, Ministar i Šahistica. Frankofonija ove godine donosi i dva animirana filma namijenjena obiteljskoj zabavi (Mia i Mogou, Slika). Ulaz na program frankofonskih filmova je slobodan.

Cezar mora umrijeti, film poznate braće Taviani, donosi priču zatvorenika iz strogo čuvanog zatvora i njihove pokušaje adaptacije Shakespeareove predstave Julije Cezar. Film je nagrađen Zlatnim medvjedom na prošlogodišnjem Berlinaleu te je bio i službeni talijanski kandidat za nagradu Oscar.

Queer MoMenti donose dokumentarni film koji prikazuje putovanje Grand Canyonom izraelske obitelji u maloj napučenoj prikolici. Priča se temelji na odnosu konzervativnog oca i njegova tri sina, od kojih najmlađi pati od PTSP-a, srednji je davno emigrirao iz Izraela, a najstariji je gej. Vrijeme za obitelj donosi univerzalnu priču o djeci koja nastoje izgraditi svoj život usprkos željama svojih roditelja. Ovomjesečni queer film prikazat će se u nedjelju, 17. ožujka u 20 sati.

Zaklada Sveučilišta u Rijeci predstavlja studentske filmove povodom obilježavanja 10. obljetnice postojanja. Uz premijeru filma mladog riječkog studenta Tonija Juričića (Preludij sumanutosti) gledamo i kineski studentski film nagrađen na festivalu u Cannesu te izraelski film iz iste konkurencije (Zbogom, Segal).

Premijera dokumentarnog filma mlade riječke redateljice Maše Drndić, Polazište za čekanje održat će se u četvrtak, 28. ožujka u 20 sati. Protagonist filma autobusna je stanica Žabica, slijepo crijevo Rijeke, kolodvor koji je premaleni za potrebe razvijenog grada, njegovo vječito privremeno rješenje.

Kraj mjeseca u Art-kinu proći će u znaku nagrađivanih španjolskih filmova koji se posebno bave tematikom djece i mladih.

Objavljeno 08.03.2013.

Vremeplov

Mislim da živimo u dosta, kako da se izrazim, deideologiziranom vremenu. To mora biti jasno, sve je bruto i neto, sve je zabava.
Mile Kekin (Hladno pivo)