Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Palach kao muzej riječke alternative?

Palach kao muzej riječke alternative?Prostor riječkog kluba Palach trenutno doživljava transformacije, naime sadašnje interijerno sređivanje prvog dijela kluba prvi su koraci u prilagođavanju prostora za ostvarivanje ideje javne prezentacije zbirke MMC-a i stvaranja muzeja riječke alternative.

Prema istraživanju agencije ’Puls’ Rijeka je prepoznata kao grad alternative, a činjenica je kako se nitko unazad četrdesetak godina nije sustavno bavio dokumentiranjem situacija s riječke alternativne scene, stoga i ne postoji dokumentacija koja to potvrđuje. Kada smo počeli pripremati izložbu ’10 godina MMC-a ususret 40 godina kluba Palach’, trenutno postavljenu u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, a koja je trebala biti retrospektiva 40 godina djelovanja Palacha, shvatili smo da dokumentacije prvih 30 godina djelovanja kluba gotovo da i nema. Osim što se ponešto nalazi u privatnim kolekcijama gotovo da i ne postoji dokumentacija o riječkoj rock i alternativnoj sceni, tvrdi Damir Čargonja.

Pročelnica Odjela gradske uprave za kulturu Ivanka Persić, kaže kako je Odjel upoznat s ovom idejom, ali kako od MMC-a, nisu dobili nikakvu službenu obavijest, pa se ovdje uopće i ne radi o pregovorima. S Čargonjom sam se čula telefonski, ali do sada nismo dobili nikakvu službenu obavijest. U razgovoru nam je rekao kako želi sačuvati dokumentaciju riječke alternative scene i napraviti muzej cijelog pokreta. Naravno da Grad Rijeka podržava ideju prezentiranja riječke alternativne scene i da ćemo takve ideje uvijek podupirati, ali Čargonja govori o pokretanju muzeja, a svi znamo da je to posao koji nije za diletante, već za stručnjake. Ako nastavi razmišljati na ovaj način morati će angažirati stručnjake koji će se baviti valorizacijom i analizom materijala, a morat će tražiti i suglasnost od Grada, kao najmodavca, ističe Persić za Novi list.

Po nama ideja je više nego dobrodošla ali zahtijeva studiozan pristup koji bi u projekt obavezno trebao uključiti neke ključne poznavatelje tematike poput Velida Đekića, Bojana Mušćeta, Gorana Lisice Foxa, Vave Simčića i drugih. Iako Čargonja tvrdi da ne postoji gotovo nikakva dokumentacija o riječkoj rock i alternativnoj sceni (koju pogrešno izjednačava s Palachom) u suprotno se lako možete uvjeriti ako kliknete na povijest na RiRock.com stranicama.

Anton Cvijić / N. Elezović / Novi list

Objavljeno 16.07.2007.

Vremeplov

Mislim da je najbolji način za nešto napraviti stalno se kretati naprijed, nikada ne sumnjati i kretati se naprijed. Ako pogriješiš reci da si pogriješio…
John Frusciante (Red Hot Chili Peppers)