Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Pariz, Texas u Art-kinu Croatia

Pariz, Texas u Art-kinu CroatiaArt-kino Croatia započinje 2012. godinu Ciklusom filmova Wima Wendersa koji obuhvaća selekciju iz redateljevog opusa posljednja tri desetljeća 20. stoljeća. Wenders iza sebe ima preko 50 filmskih naslova, ne prestaje s filmskom produkcijom još od 1967. godine, a snima igrane i dokumentarne filmove, ali i one kratkog metra.

Koja je budućnost filma? Soba 666, dokumentarni film nastao u Cannesu, nudi odgovor nekolicine poznatih redatelja kojih je Wenders pojedinačno pozvao kako bi u sobi 666 hotela Martinez, u samoći s kamerom, nastojali odgovoriti na to pitanje. Što su Fassbinder, Godard i Antonioni mislili o budućnosti filma davne 1982. godine vrijedi pogledati.

Pariz, Texas, jedan od najpoznatijih filmova ovog ciklusa, evocira pustinju. Travis, antijunak filma, ’izvire’ iz pustinje, nosi fotografiju ’neke druge’ pustinje koja njemu predstavlja mjesto bremenitosti i začeća: Pariz, ali onaj u Teksasu. Ovaj neobičan film ceste ponovno ’pronađenih’ oca i sina nastavlja se potragom za majkom.

13. siječnja, nakon filma Pariz, Texas, najavljujemo razgovor o Ciklusu filmova Wima Wendersa uz kulturologa Damira Batarela i filmskog kritičara Dragana Rubešu.
Što napisati za Nebo nad Berlinom? Riječ je izvrsnoj kombinaciji drame i fantazije koja uprizoruje već poznatu priču o spuštanju anđela među smrtnike i upoznavanju zemaljske žudnje koja je neusporediva s ’onim gore’.

I sam naslov, Alice u gradovima, ipak ponešto govori o radnji. Alice, djevojčica ostavljena u zračnoj luci ’na čuvanje’ novinaru, putuje po europskim gradovima u potrazi za majkom uz pomoć novog prijatelja.

Još je jedan Wendersov film ceste u ovogodišnjem Ciklusu. Suputnici se slučajno upoznaju te odlučuju zajedno nastaviti putovanje Istočnom i Zapadnom Njemačkom. Oni su, naravno, Kraljevi ceste.

Američki prijatelj je Dennis Hopper (čuveni Ripley) koji u svijet kriminala uvodi i nedavno oboljelog izrađivača okvira za slike, Johathana, koji pristaje na takve ’uvjete rada’ ne bi li priskrbio dovoljno novaca za svoju obitelj.

Također, u sklopu ovog ciklusa imat ćemo priliku pogledati i Skarletno slovo iz 1973., ali i Priču iz Lisabona te Braću Skladanowsky iz Wendersovog opusa devedesetih. Uz uistinu brojne nagrade i nominacije, Wenders je nagrađen za režiju Zlatnim lavom u Veneciji (Stanje stvari), nagradom Zlatna palma (Pariz, Texas) te nagradom za najbolju režijiu (Nebo nad Berlinom) u Cannesu.

Objavljeno 10.01.2012.

Vremeplov

Kada riječi utihnu glazba govori.
Hans Christian Andersen