Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Ponovo zabranjeni koncerti u Palachu

Ponovo zabranjeni koncerti u PalachuDaljnje održavanje koncerata u MMC Palach je vrlo upitno, o čemu smo već pisali. Biti će obustavljena dosadašnja praksa davanje dozvola za održavanje ovakvih manifestacija od strane MUP-a dok Grad Rijeka službeno ne utvrdi pravni status ovog kluba. Potrebno je, tehnički i pravno gledano pretvoriti Palach iz dosadašnjeg ’caffe bara’ u ’disco bar’.

Da li se radi o čekanju ’rješavanja papirologije’ ili o čekanju Godota izgleda nikome nije jasno. Time otpadaju najavljene koncertne promocije mnogih izvođača.

Sve ovo se događa usporedno s novim Spiritovim napuštanjem prostora u Blaža Polića 2/1 i odlaskom ’na cestu’, čime daljnje djelovanje udruge Spirit postaje vrlo upitno - jer krajem mjeseca kreće i najavljena rasprodaja inventara (po 9 kuna!?) ovog okupljališta mladih.

Damir Radović iz Udruge Ri Rock, koja organizira koncerte domaćih i stranih bendova u riječkim klubovima, dobio je od policije prilično nedvosmislenu poruku da do daljnjeg neće biti dozvola za žive svirke u Palachu. Naime, Palach je registriran kao caffe bar, što znači da se tamo ne bi smjeli održavati koncerti. Doduše, najstariji riječki klub još je u prosincu prošle godine predao molbu Gradu Rijeci, vlasniku prostora, da preregistrira Palach u disko klub s produljenim radnim vremenom, no sve se oteglo i još nema naznaka da će slučaj Palach uskoro biti predmet sjednice Gradskoga poglavarstva. U međuvremenu su se koncerti ipak održavali, ali u nekakvoj ”sivoj zoni”, sa stišanim razglasom i kraćim radnim vremenom. No, idila nije dugo trajala.

- U policiji su mi rekli da više nema dozvola dok ne dobijemo suglasnost Grada Rijeke. Pokazali su mi peticiju stanara Kružne ulice koji se bune zbog buke u Palachu. Mi smo s koncertima nastojali biti maksimalno uviđavni i završavali smo do 23 sata. U Palachu je i obnovljena zvučna izolacija, pa buka nije prevelika - rekao je Damir Radović za Jutarnji list. Napomenuo je da je zbog takve situacije upitan postao pomno razrađen program.

- U Gradu trebaju shvatiti da su koncerti u Palachu kulturno dobro Rijeke i da je svima u interesu da taj klub bude mjesto sa živim svirkama. Političarima su puna usta urbanog turizma koji je budućnost Rijeke, a živi koncerti trebali bi biti jedan od najvažnijih sadržaja koje grad može ponuditi mladim urbanim turistima. Tako je u svim svjetskim gradovima - istaknuo je Damir Radović.

U Palachu se zbog spleta različitih okolnosti koncerti nisu održavali godinama, a krajem 2005., kada su počele svirke, klub je oživio. U cijeloj priči bitna je činjenica da se Palach nalazi u samom centru grada, u neposrednoj blizini noćnih klubova kao što su Hemingway i El Rio koji uredno imaju dozvole za rad do ranih jutarnjih sati.

Anton Cvijić / Media info

Objavljeno 05.04.2006.

Vremeplov

Peter je bio bolestan od toga što je pop zvijezda, gitarski bog, pa je odlučio da nauči svirati druge instrumente. Među onima koje je izabrao bila je mandolina...
Michael Stipe (R.E.M.)