Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Ponovo zabranjeni koncerti u Palachu

Ponovo zabranjeni koncerti u PalachuDaljnje održavanje koncerata u MMC Palach je vrlo upitno, o čemu smo već pisali. Biti će obustavljena dosadašnja praksa davanje dozvola za održavanje ovakvih manifestacija od strane MUP-a dok Grad Rijeka službeno ne utvrdi pravni status ovog kluba. Potrebno je, tehnički i pravno gledano pretvoriti Palach iz dosadašnjeg ’caffe bara’ u ’disco bar’.

Da li se radi o čekanju ’rješavanja papirologije’ ili o čekanju Godota izgleda nikome nije jasno. Time otpadaju najavljene koncertne promocije mnogih izvođača.

Sve ovo se događa usporedno s novim Spiritovim napuštanjem prostora u Blaža Polića 2/1 i odlaskom ’na cestu’, čime daljnje djelovanje udruge Spirit postaje vrlo upitno - jer krajem mjeseca kreće i najavljena rasprodaja inventara (po 9 kuna!?) ovog okupljališta mladih.

Damir Radović iz Udruge Ri Rock, koja organizira koncerte domaćih i stranih bendova u riječkim klubovima, dobio je od policije prilično nedvosmislenu poruku da do daljnjeg neće biti dozvola za žive svirke u Palachu. Naime, Palach je registriran kao caffe bar, što znači da se tamo ne bi smjeli održavati koncerti. Doduše, najstariji riječki klub još je u prosincu prošle godine predao molbu Gradu Rijeci, vlasniku prostora, da preregistrira Palach u disko klub s produljenim radnim vremenom, no sve se oteglo i još nema naznaka da će slučaj Palach uskoro biti predmet sjednice Gradskoga poglavarstva. U međuvremenu su se koncerti ipak održavali, ali u nekakvoj ”sivoj zoni”, sa stišanim razglasom i kraćim radnim vremenom. No, idila nije dugo trajala.

- U policiji su mi rekli da više nema dozvola dok ne dobijemo suglasnost Grada Rijeke. Pokazali su mi peticiju stanara Kružne ulice koji se bune zbog buke u Palachu. Mi smo s koncertima nastojali biti maksimalno uviđavni i završavali smo do 23 sata. U Palachu je i obnovljena zvučna izolacija, pa buka nije prevelika - rekao je Damir Radović za Jutarnji list. Napomenuo je da je zbog takve situacije upitan postao pomno razrađen program.

- U Gradu trebaju shvatiti da su koncerti u Palachu kulturno dobro Rijeke i da je svima u interesu da taj klub bude mjesto sa živim svirkama. Političarima su puna usta urbanog turizma koji je budućnost Rijeke, a živi koncerti trebali bi biti jedan od najvažnijih sadržaja koje grad može ponuditi mladim urbanim turistima. Tako je u svim svjetskim gradovima - istaknuo je Damir Radović.

U Palachu se zbog spleta različitih okolnosti koncerti nisu održavali godinama, a krajem 2005., kada su počele svirke, klub je oživio. U cijeloj priči bitna je činjenica da se Palach nalazi u samom centru grada, u neposrednoj blizini noćnih klubova kao što su Hemingway i El Rio koji uredno imaju dozvole za rad do ranih jutarnjih sati.

Anton Cvijić / Media info

Objavljeno 05.04.2006.

Vremeplov

Mi smo bend individualaca, a ne projekt vlasnika dućana ili neke kompanije. Ne potpadamo ni pod kakvu glazbenu policiju koja će nam govoriti što trenutno da sviramo.
Zoran Subošić Zok (Hladno pivo)