Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

POVIJEST GRUPE LAUFER - Mat u dva poteza

POVIJEST GRUPE LAUFER - Mat u dva potezaLaufer djeluje od početka 1986.godine sa Damirom Urbanom kratko vrijeme kao basistom, koji ubrzo postaje pjevač i, uz brojne promjene u sastavu, vodeća snaga u grupi uz gitaristu Veselita Mudrinića. Napomenimo da je prije Damira Urbana u Lauferu kratko pjevao Alen Liverić, inače uspješni kazališni i filmski glumac, koji je (prema nepotvrđenim izvorima) dao tada bezimenom bendu ime Laufer.

Postavu koja je ostvarila najveći pomak Laufera od kraja 1993. godine čine iskusni i kvalitetni glazbenici, provjereni i u drugim riječkim skupinama: Silić, jedno vrijeme gitarist Leta 3 (kasnije radio sa Urbanom u samostalnoj karijeri, a sada Metrobolik), te Tibljaš (sada Metrobolik) i Simčić nekadašnja osovina sastava En Face. Uspout rečeno, Tibljaš se krajem ’90-tih ponovo vraća u En Face. Počeci djelovanja grupe donose dug i mukotrpan uspon sudjelovanjem na lokalnim manifestacijama: Ri Rock, Gitarijada ZO Rijeka, te onih šireg značaja poput ” Omladina ’87 ” u Subotici...

Pojavljuju se i na tri kompilacije od kojih je na ”Ritam promjena” prvi službeni audio zapis grupe, (skladba ”Iz mase”). Na kompilaciji ”Le desire” (DID Kopar, 1987.) grupa je prisutna sa skladbama Netko te posmatra i Za sutra. Na Gitarijadi ZO Rijeka ’89. Laufer osvaja prvo mjesto (uz Urbana, Mudrinić / gitara, Poklepović / bass gitara, Škrobonja / bubnjevi).
Zatim realiziraju nagradni video spot za HTV Studio Rijeka (redatelj: Edi Kraljić) za skladbu Ljubav je bol. Materijal za prvi album grupa snima 1990. sa producentom Draganom Lukićem u studiju Nenada Vilovića u Splitu, no zbog raznih okolnosti on nikada nije objavljen. Iz tog razdoblja medijski do sada izranja jedino legendarna skladba Moja voda.

Za vrijeme rata sudjeluju u vise rijeckih Band aidova: RI-val, ” Rijeka mira ” - Bedem ljubavi ... Uspostavljena suradnja s izvrsnim producentom Andrejom Štritofom afirmira sastav brojnim koncertima i televizijskim nastupima u Sloveniji, što je rezultiralo realizacijom dva samostalna vinilna izdanja: EP (Lopov Jack, Sve je laž, Znam,znam, Moja voda), te SP (Ljubav kao heroin, Dio tebe).

Uspješna suradnja s glazbenim producentom i snimateljem Janezom Križajem u studiu Tivoli (Ljubljana) nastavlja se radom na prvom albumu ”The Best Off”. Album izlazi pod etiketom slovenske ”Corone” i na njemu sudjeluje novi gitarista Vlado Simčić - Vava (kasnije Mone, Blagdan Band i Ri Rock Band) čime se napokon formira ”pravi”, svima znani Laufer.

Dodatni medijski naboj Laufer ostvaruju prvim mjestima na HTV emisiji Hit depo spotovima Moja voda, te Lopov Jack i Svijet za nas od kojih su zadnja dva napravljena u suradnji sa Matejom Klarić. Na CD kompilaciji ”The Best Of Indie Rock/Made in Croatia” skladba Svijet za nas osigurava grupi početkom 1994. daljnji medijski (prvenstveno radio) prodor na hrvatskoj rock sceni koji se osnažuje i rasprodanim koncertima u dva uzastopna dana u zagrebačkom klubu ”Jabuka”, a definitivno potvrđuje promotivnim nastupom za spomenutu kompilaciju u ”Kulušiću” i mnogim drugim, uglavnom rasprodanim nastupima diljem zemlje.

Nakon ljetne turneje po hrvatskoj obali grupa se premješta u studio na otok Krk i snima materijal za svoj novi album ”Pustinje” pod paskom iznimnog snimatelja i producenta Predraga Trpkova. Laufer i na ovom albumu nastavlja suradnju s producentom Janezom Križajem i album izlazi pod etiketom Croatia Records i T.R.I.P. ”Pustinje” utvrđuju Laufer u sam vrh hrvatske rock scene i grupa za navedeni album dobiva ”Porin” u rangu najboljeg hrvatskog alternativnog benda. Spotovi su snimljeni za pjesme Hej tata!, Govorim u snu i Mjesečev rog.

Zadnji izdan materijal je ”EP”, sa tek četiri nove pjesme i drugačijim (akustičnim i radio-edit) verzijama Govorim u snu i Mjesečev rog. Pod silnim medijskim pritiskom i zbog međusobnih neslaganja bend se raspada na samom vrhu karijere. Zadnji koncert je održan 09.03.1996. u Bjelovaru, te se taj datum u glazbenim kuloarima smatra totalnim kolapsom jednog od najboljih hrvatskih bendova.

Kratki jednokratni re-union ostvaruju na 25-tom jubilarnom Ri-rocku 13.12.2003. godine odličnim live nastupom pred rasprodanom Dvoranom Mladosti, nakon čega kreću glasine o dugotrajnom oživljavanju Laufera i snimanju novog albuma što sami članovi odlučno demantiraju u medijima. Unatoč svemu, Laufer se smatra jednim od najutjecajnijih rock bendova na području bivše Jugoslavije, rame uz rame sa EKV, Partibrejkersima, Azrom i ostalima.

Robert Paulić

Objavljeno 29.11.2004.

Vremeplov

Otišao sam na brod kako bi zaradio lovu za ”fleš”, a kad sam se nakon pet godina vratio s ”flešom”, nisam više imao koga slikati – scena je nestala.
Damir Krizmanić Kriza, riječki fotograf