Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Povijest metalom protiv maškara - Isključivo subjektivno viđenje

Povijest metalom protiv maškara - Isključivo subjektivno viđenjeFestival Metalom protiv maškara je započeo prije sedam godina kao projekt grupe Ventil inc. Naime, trebali smo imati još jedan u nizu koncerata u klubu Had, pa smo odlučili napraviti nešto drugačije. Odlučili smo napraviti opatijski rock festival, tako da će svaki član grupe Ventil inc. prezentirati svoj projekt bend. Tako su na prvom metalom nastupili Zoran (projekt bubnjara Damira Tomića), Yumi Ybdu (projekt basiste Luke Veselinovića), Bakstein (projekt autora vizualnog identiteta grupe Damira Steinfla), te Das Panzer - moj projekt. Također ne smijem zaboraviti Danijela Garciu koji je kao član Panzera ili drugih bendova bio prisutan na prvom i svim ostalim izdanjima festivala.

Od svih bendova te večeri jedino su Das Panzer svirali obrade. Svirali smo Metallicu, John Spencer Blues Explosion, Sepulturu, Sonic Youth. Godinama smo obogaćivali repertoar sa Melvinsima, Black Sabbathom... Das Panzer su redovito svirali na svakom festivalu dok se nakon petog nisu raspali.

Gosti prvog metalom protiv maškara su trebali biti Motorhead. Kažem trebali, jer nisu stigli u Rijeku zbog lošeg vremena na krčkom aerodromu.
Drugi metalom se organizirao u Palachu i bio je jedan od posljednjih koncerata prije nego što je grad zabranio održavanje koncerata u klubu. Taj festival je zapamćen po incidentu: prvo su Bruce Lee Fun Club počeli razbijati opremu, na što je koncert bio naprasno prkinut, pa grupa Zoran nije mogla nastupiti, zato se pjevač grupe Zoran - Sebastijan Dragojlović polio benzinom i u znak protesta zapalio. Zahvaljujući čudima estetske kirurgije on je danas živ i zdrav kao da se ništa nije dogodilo.
Gosti večeri su bili AC/DC koji su rasturili.

Inače dugi metalom se već emancipirao od matičnog benda Ventil inc. pa su na festivalu počele nastupati grupe koji nisu imale veze sa Ventilom ili su ga čak prezirale.
Treći metalom je održan u klubu Spirit, koji se nažalost ovih dana zatvara. Bit će zapamćen po najboljem nastupu Građanskog Neposluha kojeg sam ikada vidio u životu i jednog od boljih nastupa grupe Das Panzer. Ovaj festival nije pratio nikakav incident budući da se grupa Zoran raspala.
Ne sjećam se tko je bio gost večeri, ali znam da je netko bio....

Četvri metalom je održan u prostorijama Ri teatra Kalvarija i prvi put je trajao dvije večeri. To mi je najdraži metalom, jer sam na njemu po prvi put nastupio sa OŠ Sulud III, prvi nastup One piece puzzla na tom festivalu i oborili smo rekord posjećenosti u Kalvariji. Opet po prvi put, po prvi put sam doživio da se vlasnik prostora nakon koncerta veseli zaradi (zapravo lažem, već je na trećem metalom u Spiritu Pile bio ful zadovoljan zaradom). I mi smo zaradili, pa smo bahato pili pive od pol litre koje koštaju trideset kuna. Tipičan primjer kako novac kvari ljude.
Uglavnom, gosti večeri su bili Misfitsi čiju smo muziku puštali između bendova tako da je taj metalom bio možda najnabrijaniji i najozbiljniji do tada i ikad više.

Za Peti metalom smo festival preselili u Točku i tada festival postaje mega popularan među riječkim bendovima. Pamtit će se po izvrsnom nastupu Ramonesa i po najvećoj organizaciji da tad, po gomili ljudi. Te godine je festival prerastao u čudovište.
Iduće godine na festivalu su nastupili bendovi raznih stilova, išlo se čak do narodnjačkog rocka, što mi je zasmetalo.
Osim folk rocka bilo je zbilja genijalnih bendova i baš sam se lijepo zabavljao. Osobito me veseli što smo na tom festivalu napravili premijeru benda Mario Furka i Štićenici.
Gosti festivala su bili NOFX čija slava i moćna svirka nije mogla zaustaviti još slavniji i moćniji Točkin fajrunt.

I tako godina po godinu i došlo se do ovogodišnjeg koji je bio najzabavniji festival do sada. Potpuno bez pretenzija, samo čisto odavanje počasti muzičkim uzorima tako što smo održali voodoo ritual i mrtve uzore digli iz groba i vladali njima kao gospodari zombija, a živima zaprijetili vječnim prokletstvom ako ne dođu na festival.
I tako došli oni, svirali, mi smo plesali, pjevali... bilo mi je super.
I najvažnije - potjerali smo dobre duhove što su ih maškare prizvale i na taj način vratili balans u kozmosu.

Marin Tomić

Objavljeno 29.03.2006.

Vremeplov

Album smo radili zato jer smo mi htjeli, a ne zbog nekih pritisaka sa strane, da nas netko tjera da ga radimo.
Simon Rix (Kaiser Chiefs)