Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Promocija reizdanja Vrijeme i zemlja I., prvog albuma riječke scene

Promocija reizdanja Vrijeme i zemlja I., prvog albuma riječke sceneMožete kolikogod hoćete živjeti u sadašnjosti, ali povijest će vas uvijek odnekud povući za ruku. Jedan od dokaza tomu naći će se pred očima i ušima riječkih rock-duša ovoga petka, 19. lipnja, na brodu Arca Fiumana, gdje će u 12 sati biti predstavljeno reizdanje prvog albuma riječke rock-scene, albuma Vrijeme i zemlja I.

Album je sniman siječnja i veljače 1979. u ljubljanskom studiju Akademik. Prva koncertna promocija albuma dogodila se u riječkom Circolu, 21. svibnja te godine, ali je, zbog činjenice da se izlazak albuma otegnuo preko svih rokova, svirka u Circolu protekla samo s omotom ploče u rukama, bez vinila. Vinila? Riječ je preddigitalnom vremenu, kada su albumi tiskani u obliku LP-ja. Ne kao neka vrsta ekskluzivnog izdanja, koji prati CD, kao što je to danas razmjerno čest slučaj, već kao standardan format za prijenos glazbe na putu od izvođača do slušatelja. Budući da je svirka u Circolu održana bez albuma u rukama, „pravom“ koncertnom promocijom smatra se nastup grupe 26. listopada u tadašnjem kinu Partizan, današnjem Teatru Fenice. O kakvu je događaju riječ podosta govori podatak da je Partizan bio te večeri ispunjen gotovo do posljednjeg mjesta, usprkos činjenici da je riječku scenu u tom trenutku tresla žestoka eksplozija panka.

Pojava ploče Vrijeme i zemlja I. faktografski je značajan trenutak gradske pop-kulture, album je kronološki predvodnik svih albuma riječkih izvođača koji su uslijedili. Snimili su ga: Nenad Bačić (danas Nenad N. Bach, na albumu autor glazbe, također vokal i gitare), Davor Tolja (klavijature), Marinko Radetić (bas) i Joško Serdarević (udaraljke). Donosi 13 skladbi, nastalih kao vrhunac rada grupe, osnovane 1977. Među zaslužnima za pojavu albuma bio je i velikan domaće pop-glazbe, Arsen Dedić, koji je grupu čuo na Večeri slobodnih formi Zagrebačkog festivala, te je preporučio ljubljanskom izdavaču.

Važnost grupe Vrijeme i zemlja ne iscrpljuje se samo u kronološkom prvijencu. Iz njenih redova potekla je formacija Denis & Denis (Davor Tolja i Marina Perazić upoznali su se na snimanju u ljubljanskom Akademiku, gdje je Marina došla pjevati prateće vokale VIZ-u), također Xenia (Robert Funčić bio je stari suradnik Bačića, a sekcija Radetić-Serdarević postala je ritmičkom okosnicom Xenije). Bačić se prihvatio izgradnje karijere u SAD-u, nalazeći se na nosačima zvuka u društvu članova grupe U2, Pavarottija, Cohena, Springstena, članova grupe The Band, Richie Havensa, Indigo Girls. Prodao je preko dva milijuna nosača zvuka, napisao glazbu za pregršt igranih i dokumentarnih filmova u društvu Michaela Yorka, Martina Sheena, Kevina Spaceya.


Novo izdanje albuma Vrijeme i zemlja I. pojavljuje se s logotipovima kuće Scardona i Nenad Bach Music Ltd, u ograničenoj nakladi. Pored „regularnog“ materijala s vinila, uključuje i nekoliko dodatnih skrivenih skladbi iz 1980. godine. Iako nekadašnji članovi grupe o tomu šute, očekuje se da će događaj na Arci Fiumani u petak uključiti živu svirku, što znači barem dvije-tri teme s albuma slavljenika.

V. Đekić

Objavljeno 18.06.2009.

Vremeplov

Nekad se govorilo da u našoj kinematografiji imamo slabe scenariste i osrednje redatelje, ali tvrdim da je to velika zabluda - imamo sve veći broj slabih glumaca, koji su raspršeni, koji moraju sinhronizirati banane u reklamama ili pak skaču iz sapunice u sapunicu.
Aldo Paquola, riječki filmski kritičar i publicist