Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Prosinac 2012. u Art-kinu Croatia

Prosinac 2012. u Art-kinu CroatiaU prosincu u Art-kinu pogledajte Ciklus filmova Alaina Resnaisa, novi crnogorski film, izraelskog kandidata za Oscara, Festival filmova o ljudskim pravima, Filmske mutacije: festival nevidljivog filma te animirani hit Hotel Transilvanija.

Početkom prosinca u Art-kinu možete pogledati tri suvremena crnogorska filma. Lokalni Vampir redatelja Branka Baletića komedija je mentaliteta s elementima akcije, erotike i horora. Posljednje poglavlje redatelja Nemanje Bečanovića prati Jovana koji je upravo diplomirao književnost i odlučio napisati roman te se zato uputio na imanje koje se nalazi u zabačenim planinama gdje živi jedna vrlo čudna obitelj koja nema kontakta s civilizacijom. Dane crnogorskog filma zaokružujemo filmom Željka Sošića, Mali ljubavni bog, koji prati mladi bračni par koji prolazi kroz teško razdoblje.

Izraelski kandidat za Oscara, Fusnota, priča je o velikom rivalstvu između oca i sina, obojice ekscentričnih profesora pri Sveučilištu u Jeruzalemu. Sin je ovisan o priznanjima koje nudi Akademija dok je otac tvrdoglavi purist kojemu je cijeli taj establišment odbojan. Najprestižnija izraelska nacionalna nagrada ove godine nosi prezime oca i sina, Shkolnik, no greškom jave ocu da mu čestitaju...

Subota, 08.12.2012. rezervirana je za 43. Kvarnersku reviju amaterskog filma. Povodom 43. KRAF-a najavit će se monografija Kino video kluba Liburnija-film koja će obuhvatiti sva važna događanja i vrijedne autore koji su u proteklih pet desetljeća svojim aktivnostima i rezultatima uvrstili Kino video klub Liburnija-film u red najboljih kino klubova u Hrvatskoj.

Glazbeni-video program Sigur rós - the valtari mystery film experiment održava se diljem svijeta, na svih sedam kontinenata, između 07. i 09.12. 2012. Program se sastoji od nekolicine kratkih filmova video umjetnika, među kojima i Alma Har’el, Floria Sigismondi, Ramin Bahrani i John Cameron Mitchell. U nedjelju, 09.12.2012. u 20 sati pogledajte ovaj misteriozni eksperiment povodom novog izlaska albuma benda Sigur rós.

Deseti jubilarni Festival filmova o ljudskim pravima, od 12. do 16.12.2012. donosi osamnaest novih filmova koji različitim pristupom nude pogled u jednu od domena ljudskih prava. Čileanska drama Pabla Larraína, Ne, prati izbor između prošlosti (vojna hunta) i budućnosti (diktatura reklamnog spektakla). Hoće li general Augusto Pinochet ostati na vlasti ovisi i o Renéu (Gael Garcia Bernal) koji radi u oglašavanju za ‘Ne’ kampanju. Nakon čudesnog filma Alamar redatelj se našao u japanskoj planinskoj zabiti i snimio Inori, svojevrsnu molitvu starosti, bolesti i usamljenosti, a filmski kritičar Dragan Rubeša dodaje: Inori je praznik za oči i dušu; prava terapija. Zovem se Janez Janša, dokumentarni je film o značenju imena. Režiju i scenarij potpisuje Janez Janša s kojim će publika imati prilike razgovarati nakon filma. U djelomično biografskoj priči Oliviera Assayasa, Nakon maja, pratimo odrastanje i buđenje savjesti 18-godišnjeg Gillesa koji je mladi redatelj i slikar, ali i politički aktivist. Šezdesetosmaški majski dani su još u zraku. Srednjoškolci su na ljetnim praznicima. Kao pravi anarhisti, maštaju o revoluciji, a od politike se okreću umjetnosti.

Kada je propala filmska katarza? - pitanje je kojim započinju Filmske mutacije: šesti festival nevidljivog filma u Art-kinu Croatia. Ovogodišnji naslov Slika katarze vraća nas novim filmskim počecima kroz radove i izlaganja Pedra Coste i Martina Arnolda, koji poput izumitelja i magičara, ’Lumièrea i Mélièsa’, iskupljuju fizičku i umjetničku stvarnost suvremenog filma. U sklopu programa igramo i film 25.11. Dan kada je Mishima odabrao svoju sudbinu o ritualnom političkom samoubojstvu poznatog japanskog romanopisca Mishime.

U utorak, 18. prosinca, povodom rođendana Art-kina Croatia, igramo neobičan program Zvučna slika nijemog filma koji se sastoji od dva japanska nijema filma, anime Tengu hajka i Jirokichi štakor o legendarnom lopovu. Benshi (japanski narator) Ichiro Kataoka, violončelist Johannes Nauber te pijanistica Mia Elezović zvučno će dočarati sliku na platnu.

Matineje, za sve generacije, u prosincu donose priču u obliku hotelskog smještaja. Svi su dobro došli u Hotel Transylvaniju, Drakulin raskošan rezort s 5 zvjezdica gdje sva čudovišta i njihove obitelji mogu mirno živjeti, slobodni od doticaja s ljudskim svijetom. Hotel Transylvaniju možete pogledati svaki dan, od 21. do 24.12.2012..

Ciklus filmova Alaina Resnaisa započinjemo romantičnom dramom Srca o šest usamljenih ljudi u potrazi za ljubavlju u Parizu, Gradu svjetlosti i ljubavi. Nadrealni film sa strukturom koja više sliči snu nego klasično zamišljenoj priči, propituje temu sjećanja, istine i stvarnosti. U velikom, bogato uređenu hotelu, nalik palači, privlačni neznanac prilazi ženi tvrdeći da se znaju otprije. Štoviše, sreli su se točno Prošle godine u Marienbadu i zakazali ponovni susret u ovo vrijeme. Ona tvrdi da ga se ne sjeća… Jedna od najpoznatijih filmskih ljubavnih priča, Hirošima, ljubavi moja, kroz vezu mlade Francuskinje i japanskog arhitekta priča o utjecaju rata na pojedinca i društvo. Za kraj godine očekuje nas Ista stara pjesma (Same old song) glazbena komedija sa zanimljivim intervalima u kojima se likovi ubacuju u pjesme, pjevajući ih na playback glasom originalna izvođača. Kako je bolje završiti godinu i ovu bogatu retrospektivu, nego uz pravi ‘sing-along’. Filmove Alaina Resnaisa možete pogledati od 21. do 30.12.2012.

Objavljeno 06.12.2012.

Vremeplov

Sve se počelo linkati u jedan junk space. Tako danas funkcioniraju i mediji. To je čisti impresionizam. Toliko te informacija buba, a ni u šta nemaš vremena ući dublje. I onda ti se sve u istom sloju linka – rat u Iraku, Britney Spears, eto ti Ive Sanadera, Justina Timberlakea, Miše Kovača, sve je to jedan kupus koji se hiperlinka.
Vlado Bulić, književnik i kolumnist