Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Putokazi – Vremenski pop stroj bez znakova starenja

Putokazi – Vremenski pop stroj bez znakova starenjaKad ne bismo znali koliko je broj dva (2) sudbinski povezan sa životopisom riječke skupine Putokazi, ime njezina dvostrukog DVD-a Stroj.22.2.22 doimalo bi se zagonetnim. No, prisjetimo li se da su Putokazi osnovani 22. 2. 1984. i da DVD-om koji izlazi 22. 2. 2006. navršavaju 22. godišnjicu postojanja, dobit ćemo ključ za rješenje naoko skrivenog smisla u pozadini naziva novog izdanja grupe obilježene brojem 2.

DVD Stroj.22.2.22 pojavljuje se na kraju jedne od najuzbudljivijih i najkreativnijih epizoda u karijeri Putokaza koja je započela u proljeće 2004. izlaskom CD-a „Androida“. Prije tog višeslojnog, futurističkog projekta „trip-pop soundtracka za virtualni film“, Putokazi su na razini vokalnog sastava stalno fluktuirajućeg članstva za sobom ostavili slijed od osam albuma kojim dominiraju dvije tematske cjeline: nastupni LP iz 1987. popratile su posvete Beatlesima, musicalu i filmskoj glazbi (1991.-1994.), a nakon CD-a „Putokazi predstavljaju“ (1996.) uslijedila je njihova zapažena etno trilogija (1997.-2001.). Među putokaze u dosadašnjem životu Putokaza svakako se ubrajaju i sudjelovanje na Eurosongu („Don’t Ever Cry“, 1993.) te dvostruka nagrada Porin (1998. za najbolju izvedbu folklorne glazbe – „Tararajčica“ i 2002. za najbolju vokalnu suradnju – „Libar“ s Gibonnijem).

Ali, kao što stoji u prigodnom manifestu grupe uz najavu „Androide“, „uz izniman profesionalizam, Putokaze je uvijek krasila maksimalna predanost ideji koja se iskazuje kroz pristup ’izbrušen’ do savršenstva“. Riječka i zagrebačka promocija u svibnja 2004. označile su samo početak ispisivanja kruga oko „Androide“ prvim single-video brojevima „Android“ i „Gift Shop“. Sredinom listopada u zagrebačkoj knjižari Profil Megastore predstavljen je treći video s albuma, „Drukčija“, da bi Putokazi ušli u 2005. četvrtim video brojem „Sve što jesi“. Prva polovica prošle godine pripala je koncertno-scenskoj prezentaciji „Androide“ u Sarajevu, Puli, Osijeku, Varaždinu, Zadru, na EXPO-u 2005 u Japanu,..., koja se nastavila serijom ljetnih nastupa i kulminirala happeningom na stubama riječkog Grand hotela Bonavia 18. srpnja 2005. s gostima Damirom Urbanom, Massimom i dirigentom Alanom Bjelinskim.

Snimljen za prvi disk DVD izdanja Stroj.22.2.22, taj je događaj bio najavljen video spotom DJ Bizzare remixa skladbe „Snena pleše“, a šesti, aktualni singl „Play, Rew, F Fwd“ doživjeo je, osim video izdanja, i DJ Bizzare remix te Iztok Turk French Touch remix.

Dok će se remixevi “Androidinih“ singlova (uključivši Underground Sky remix „Cybille“) sakupiti na promotivnom, bonus CD-u, šest video brojeva sa CD-a „Androida“ (redatelja Žaka Valente, Matije i Mauricija Ferlina, Tomislava Rukavine i Bruna Razuma, kao i multimedijalnog studija Kreativni odjel iz Rijeke) dio su drugog diska DVD-a Stroj.22.2.22. On je povijesno-tematski doprinos 22. rođendanu Putokaza jer kroz 22 spota – od dalekih „All My Loving“ i „Aquarius“ do najnovije produkcije – predstavlja ne samo video kronologiju grupe, već i njezine ambicije na planu vizualnog identiteta koje su uvijek nadopunjavale one glazbene.

Od CD verzije „Androide“ do njezina raskošnog koncertno-scenskog uprizorenja kod riječkog hotela Bonavia 18. kolovoza 2005. koje je okosnica DVD izdanja Stroj.22.2.22, potvrđuje se još jedna opaska iz programatskog zapisa grupe, naime da „Putokazi nikad nisu podilazili općem trendu stvaranja za brzu konzumaciju i vjerojatni zaborav“.

Nikola Cvjetović / Media Info

Objavljeno 26.02.2006.

Povezani članci

Vremeplov

Cijelokupni smisao i ideja poezije tjeraju me u smijeh.
Frank Zappa