Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

RI ROCK FESTIVAL - Tresla se brda, rodila se udruga

RI ROCK FESTIVAL - Tresla se brda, rodila se udrugaNakon sukoba oko ”istrčavanja” s člankom u Jutarnjem listu i žestoke rasprave koje je nakon njega nastala, strasti su se stišale i održana je osnivačka skupština udruge ”Ri rock”. Obzirom da smo upravo mi reagirali na sporna pitanja [ponajviše oko polaganja prava na ”Ri rock” pojam, a ne Ri Rock festival] prenosimo u cijelosti članak iz Novog lista koji rezimira stanje:
Cilj udruge ”Ri rock” jest da se onemogući manipulacija festivalom Ri Rock čija je bit okupljanje neafirmiranih bendova, kaže predsjednik udruge Ivor Kalanj.

Ne želimo sukobe sa Simonom Dejhallom, s Hrvatskom glazbenom unijom ili s online magazinom Ri-rock.com. Cilj udruge koja okuplja sve neafirmirane bendove iz Rijeke i okolice, uz organizaciju Ri Rock festivala, jest kontinuirana koncertna aktivnost i promocija bendova, rečeno je na osnivačkoj skupštini udruge ”Ri rock” koja se održala u petak u Multimedijalnom centru Palach.
Na najorganiziranijem sastanku riječkih rokera, na kojem su se okupili predstavnici gotovo svih demo bendova, podizanjem zelenih ili crvenih listića, jednoglasno su prihvaćeni statut i organi udruge. Za predsjednika udruge izabran je Ivor Kalanj, dopredsjednik je Nikica Jurjević, a tajnik Damir Tomić. Upravni odbor, uz Kalanja i Jurjevića, čine Vedran Jakšić, Nikola Jovanović, Vanja Kauzlarić, Darko Petković, Hrvoje Karabajić, Damir Galetović i Tomislav Matić, dok Nadzorni odbor čine Goran Grgurev, Ivan Lucić i Damir Radović.
Zanimljiv je to rasplet priče oko ovogodišnjeg, 27. po redu Ri Rock festivala. Naime, nakon što se proteklih dva tjedna digla velika prašina oko organizacije najdugovječnijeg rock festivala u Hrvata, strasti su se na kraju ipak primirile.
Rezime zbivanja unatrag dva tjedna jest da je Simon Dejhalla odustao od organizacije, prepustivši festival udruzi ”Ri rock” koju čine članovi demo bendova. Cijela priča oko manifestacije započela je burnom raspravom koja se razvila na forumu internet stranice Rirock.net, a u kojoj su sudjelovali članovi demo bendova i svih zainteresiranih za riječku scenu. Rezultat te rasprave jest susret Simona Dejhalle i predstavnika demo bendova koji se dogodio 11. listopada u ”Palachu”. Na tom sastanku članovi demo bendova jasno su iznijeli svoje mišljenje i poručili ukoliko Simon Dejhalla bude organizator, oni neće nastupati, odnosno bojkotirati će festival. Dejhalla je odustao i organizaciju prepustio mladim snagama riječke scene.

– Do sada sam organizirao nekoliko Ri Rock festivala, pa sam i ove godine odlučio preuzeti odgovornost za tu manifestaciju, no kako su bendovi bili protiv toga, odustao sam i njima prepustio organizaciju. Smatram da je došlo do smjene generacije, a inicijativu da se bendovi organiziraju u samostalnu udrugu smatram odličnom, kazao je Dejhalla. Nakon otvorenog razgovora u Palachu, obje su strane priznale da su neki nesporazumi napokon razjašnjeni.
– Simonu Dejhalli ništa ne zamjeramo, no smatramo da je najpoštenije da sami organiziramo festival i koncerte. Ri Rock festival oduvijek je bila manifestacija namijenjena mladim neafirmiranim bendovima kojima je to bila prilika da se predstave zajedničkim koncertom, objasnio je Damir Tomić.
– Ne treba nam veliki rock spektakl jednom godišnje, već koncertni kontinuitet, objasnio je Ivor Kalanj, istaknuvši da je cilj udruge onemogućavanje bilo kakve manipulacije festivalom čija je bit okupljanje neafirmiranih bendova. Naime, članovi udruge nezadovoljni su idejom da Ri Rock festival bude jednogodišnji spektakl na kojem najmanje do izražaja dolaze upravo oni kojima je on namijenjen, a da se ostatak godine ta ista scena ignorira.

– Nad Ri Rock festivalom godinama su se razbijala koplja oko prava na organizaciju festivala, a naš je cilj prestanak manipulacije festivala, kazao je Goran Grgurev koji je naglasio da članovi novoosnovane udruge mogu biti svi bendovi koji to žele i koji se osjećaju dijelom te kulture, a ne isključivo riječki rock demo bendovi. Odluku o osnivanju ”Ri rock” udruge pozdravili su i u Hrvatskoj glazbenoj uniji.
– Prijateljski sastanak s članovima udruge ”Ri rock” riješio je neke nesporazume. Nitko nema monopol nad Ri Rock festivalom, kazao je vršitelj dužnosti predsjednika HGU-a Igor Karlić koji je naglasio da Hrvatska glazbena unija samo procjenjuje koja je ponuda najbolja i onda da svoj blagoslov.
Najveću polemiku izazvala je namjera novoosnovane udruge da pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo registrira ime Ri Rock i na taj način onemogući manipulaciju festivalom. No, ta je inicijativa izazvala negodovanje u određenim krugovima. Naime, mnogi su ustvrdili da je Ri Rock svačiji i ničiji, odnosno da nije ničije isključivo vlasništvo i postavlja se pitanje tko uopće može polagati pravo na Ri Rock. Upravo je ta inicijativa rezultirala oštrim raspravama na dvije internet stranice, Ri-rock.com i Rirock.net, no i ti su nesporazumi riješeni. Sve u svemu, proteklih su se dana tresla brda, a hoće li se iz toga izroditi miš ili nešto drugo, pokazat će vrijeme i rad novoosnovane udruge.

Danijela Bauk - Novi list

Objavljeno 22.10.2005.

Vremeplov

Kako mogu biti bilo tko drugi nego ja sam?
Dave Matthews