Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Riječke ljetne noći 2006.

Riječke ljetne noći 2006.I ove godine HNK Ivana pl. Zajca, Grad Rijeka i Turistička zajednica Grada Rijeke organiziraju manifestaciju ”Riječke ljetne noći” što će se od 29. lipnja do 27. srpnja održavati u Rijeci pod motom: ”Pokušajmo na trenutak potražiti zvijezdu u sebi”.

Ovogodišnje izdanje, između ostalog, donosi: ”vatrometno” otvorenje - najpoznatije australsko kazalište ”Strange Fruit” izvest će na Korzu performance ”The Field” doslovce u zraku, koncert Joséa Cure, jednog od najvećih tenora današnjice, za kojeg su se već zainteresirali glazbeni sladokusci iz Hrvatske i inozemstva, koncert slavnog španjolskog gitarista Gerarda Núñeza, koreodramu ”Vjetar u borovima” koju će koreografirati legendarni Moe Yamamoto iz Japana, Orffovo remek-djelo ”Carmina Burana”, koje je prošle godine poslušalo 1.300 posjetitelja, ponovno će biti izvedeno u Tvornici Torpedo.

Posebnost ”Riječkih ljetnih noći” je ta se programi održavaju na lokacijama po cijeloj Rijeci: Marijin perivoj na Trsatu, portić na Kantridi, Tvornica Torpedo, franjevački klaustar na Trsatu, Trsatska gradina, Stari grad, Sveučilišni kampus, HNK Ivana pl. Zajca.

Ulaznice za sve programe su u prodaji, a mogu se kupiti na blagajni Kazališta (Verdijeva 5 a, Rijeka, tel: 051/337-114, e-mail: blagajna@post.t-com.hr), Turističkom informativnom centru (Korzo 33, Rijeka, 051/335-882), te putem Interneta na: www.kulturaplus.com. Sve informacije mogu se dobiti u službi Propagande (Uljarska 1, Rijeka, tel: 051/355-924, 355-909, 355-917, e: mail: propaganda@hnk-zajc.hr), te na webu: www.rijeckeljetnenoci.com na kojem je dostupan program RLJN i najave.

PROGRAM ”RIJEČKIH LJETNIH NOĆI 2006”

Svečano otvorenje RIJEČKIH LJETNIH NOĆI - 29. lipnja, Trg Republike Hrvatske, 21.30 sati - Ulično kazalište STRANGE FRUIT (Australija): The field (Polje) + vatromet.
Ulaz slobodan.

30. lipnja, 1., 3., 4., 5., 6., 7. i 8. srpnja - Portić na Kantridi, 21 sat
Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca
Slobodan Novak: Mirisi, zlato i tamjan
Redatelj: Vinko Brešan
Sudjeluju: Žarko Radić, Edita Karađole, Olivera Baljak, Denis Brižić, Biljana Torić, Andreja Blagojević, Zdenko Botić, Davor Jureško, Adnan Palangić, Alex Đaković, Nikola Stanišić, Sabina Salamon, Ana Kvrgić, Bakir Nezirević
Prihod od predstave 5. 7. HNK Ivana pl. Zajca darovat će obitelji Sverić.

1. srpnja – Trsatska gradina, 21.30 sati
Gerardo Núñez flamenco trio
Sudjeluju: Gerardo Núñez (gitara), Carmen Cortés (ples), Jesús Méndez (glas)

4. srpnja – Ulica Marka Marulića, Stari grad, 21 sat
Pisci pod zvijezdama u Starom gradu
Izbornik: dr. Darko Gašparović
Sudjeluju književnici: Daša Drndić, Ivica Prtenjača, Ervin Jahić, Milorad Stojević i Franci Blašković
Ulaz slobodan.

5. srpnja – Ulica Marka Marulića, Stari grad, 21 sat
Pisci pod zvijezdama u Starom gradu
Izbornik: dr. Darko Gašparović
Sudjeluju književnici: Nikola Petković, Igor Žic, Tatjana Gromača, Laura Marchig i Danijel Načinović
Ulaz slobodan.

5. srpnja – HNK Ivana pl. Zajca, 20 sati
Opera HNK Ivana pl. Zajca
Amilcare Ponchielli: La Gioconda
Dirigentica: Nada Matošević
Redatelj: Ozren Prohić
Sudjeluju: Mirella Toić, Nataša Jović-Trivić, Siniša Štork, Anđelka Rušin, Maurizio Comencini, Marzio Giossi, Dario Bercich, Davor Lešić, orkestar i zbor Opere i ansambl Baleta HNK Ivana pl. Zajca

7. srpnja – Dvorište Filozofskog fakulteta, 21.30 sati
INK Gradsko kazalište Pula
Pier Paolo Pasolini: Ribica
Redatelj: Ivica Buljan
Sudjeluju: Lucija Šerbedžija, Jose, Denis Rubinić (flauta, pikolo-flauta), Ivan Kuruc (harmonika), Igor Mihovilović (gitara), Nenad Mirt (kontrabas), Zdravko Širola (klepetaljke)

12., 13. i 14. srpnja – HNK Ivana pl. Zajca, 21 sat
Hrvatska praizvedba multimedijalne koreodrame u koprodukciji Hrvatske i Japana
Zeami Motokiyo: Vjetar u borovima
Redatelj: Nenad Glavan, koreograf: Moe Yamamoto
Sudjeluju: Daria Lorenci, Nataša Dorčić, Alen Liverić, Anđelka Rušin (mezzosopran), ansambl Baleta i ansambl Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca)
Suorganizator predstave Veleposlanstvo Japana u Hrvatskoj.

14. srpnja – Tvornica Torpedo, 21 sat
Koncert Damira Urbana: Tri čvora na trepavici
Dirigent: Alan Bjelinski
Sudjeluju: Urban & 4 i orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca

17. srpnja – Trsat, Marijin perivoj, 21 sat
José Cura
Dirigentica: Nada Matošević
Sudjeluju: José Cura (tenor), Dubravka Šeparović-Mušović (mezzosopran) i orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca

20., 21., 22., 24. i 25. srpnja – Sveučilišni kampus, 21 sat
Praizvedba drame HNK Ivana pl. Zajca
Mate Matišić: Ničiji sin
Redatelj: Vinko Brešan
Sudjeluju: Božidar Alić, Zdenko Botić, Olivera Baljak, Damir Orlić, Dean Stjepanović, Leonora Surian, Adnan Palangić, Alex Đaković, Dražen Mikulić, Stjepan Perić, Nenad Vukelić, Sabina Salamon, Biljana Torić, Andreja Blagojević

25. srpnja – Franjevački klaustar na Trsatu, 21 sat
Večer Dore Pejačević i Sergeja Rahmanjinova
Sudjeluju: Nelli Manuilenko (sopran), Olga Cinkoburova (glasovir)

27. srpnja – Tvornica Torpedo, 21 sat
Carl Orff: Carmina Burana
Dirigent: Ivo Lipanović
Sudjeluju: Olga Kaminska, Sveto Matošić Komnenović, Joachim Seipp, orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca, Zbor ”Jeka Primorja” - Rijeka, Dječji zbor ”Tratinčice” – Rijeka.

Mani Gotovac, intendantica HNK Ivana pl. Zajca Rijeka:

Fenomenolozi kažu da su palače, trgovi, nekadašnje tvornice, odnosno prostori što pripadaju dugotrajnoj povijesti grada zapravo mrtvi dok im ljudi koji u njima sada žive ne udahnu život. Naše priredbe upravo to žele, oživjeti stara riječka mjesta. Kao svoja, kao sadašnja. Kada bi se to htjelo kazališno objasniti onda bismo došli do uvijek intrigantnog i slabo ispitanog termina ”ambijentalno kazalište”. Naša je namjera u poznatim ili nepoznatim prostorima Rijeke stvarati ambijentalni teatar. Na Korzu, Trsatu, Kantridi, u Torpedu, u Sveučilišnom kampusu, u ostacima Staroga grada, na Trsatskoj gradini... Te prostore valja nam stalno iznova otkrivati na svaki način, pa između ostalog i kao teatarske.

”Riječke ljetne noći” prizivaju u sjećanje Shakespeareov ”San ljetne noći”. On nam nekako šapuće da bi se sve to možda moglo odvijati u posebnom ozračju opuštenosti, možda snovitosti... Danju se radi, zarađuje, trči, svađa, mrzi. Danju se vidi kako smo dosta toga okljaštrili, kako je malo što ostalo, kako smo ”uništili zabludjele nade i snove”. Noću nadolazi smiraj, noću se vodi ljubav, ide u kazalište... Naravno noću se i drogira i krade i ubija i samoubija. I o tome će biti riječi na našim pozornicama. Postoji i drukčiji, duhoviti, ”turistički” komentar ljetnih festivala. Danijel Dragojević zapisao je negdje da se ljeti ne može misliti o ”biti ili ne biti” nego o tome hoće li sutra biti sunca i hoćemo li se moći kupati ili ne. Bila mi je uvijek draga ta dosjetka, ali se nisam s njom slagala. Ni na krajnjem jugu Hrvatske, a pogotovo ne u ovom gradu koji nekako treperi između blještavog i okrutnog Mediterana te čarobne i mračne Mitteleurope.

Na kraju nešto posve osobno: znam da volim preuveličavati, davati značenja tamo gdje ih nema, teatralno najavljivati teatar... Znam da je to moja velika mana i da ponekad ispadam smiješna. Pa ipak, jesam li pretjerala ako Vam kažem da će ovog ljeta u Rijeci biti jedan od najvećih svjetskih tenora Josè Cura iz Argentine, da će ”Noći” otvoriti jedno od najpoznatijih svjetskih uličnih kazališta ”Strange Fruit” iz Australije, da će riječkom baletu koreografirati Moe Yamamoto, legenda iz Japana, da će na Gradini nastupiti današnji mit flamenca Gerardo Núñez iz Španjolske, da će pisci i pjesnici Rijeke i Pule govoriti svoje tekstove u Starom gradu, da će Damir Urban i ”4” s našim orkestrom i Alanom Bjelinskim izvesti koncert-performance u Torpedu, da će opera HNK Ivana pl. Zajca pokazati svoju proslavljenu ”La Giocondu” i ”Carminu Buranu”, da će drama praizvesti provokativno djelo Mate Matišića ”Ničiji sin”, da će se na Kantridi igrati ”Mirisi, zlato i tamjan”... I tako dalje i tako dalje. Napokon, sve to zajedno ne oponaša kaos u kojem zbiljski jesmo nego pokušava stvarati i pokazati bogatstvo brojnih vrsta umjetnosti godine 2006. One dakle žive i kreiraju duhovne prostore ovdje i danas i za nas. Unatoč svemu.

Link: www.rijeckeljetnenoci.com

Karmen Bosnić / RLJN info

Objavljeno 28.06.2006.

Vremeplov

Imati bend danas u Hrvatskoj je isto što i imat hemeroide – nezgodno, zahtjevno, krvavo i nikog nije briga.
Ida Prester (Lollobrigida)