Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Riječke ljetne noći 2007 - Umjetnost kao putokaz kroz grad

Riječke ljetne noći 2007 - Umjetnost kao putokaz kroz gradČetvrte po redu „Riječke ljetne noći“ spektakularnim zračnim performanceom „K@osmos“, na pedeset metara visine na Gatu Karoline Riječke 5. lipnja otvorit će jedno od najpoznatijih svjetskih uličnih kazališta „Grupo Puja!“.

Na sceni HNK Ivana pl. Zajca pjevat će i režirati spektakl pantomime i opere „La commedia e finita“ slavni tenor Jose Cura, Balet HNK-a iz Zagreba na riječku će pozornicu dovesti rasplesanu „Coppeliju na Montmartreu“, a „Companhia de Danca Contemporanea – CeDeCe“ sa sobom će iz Portugala donijeti „Valove“ suvremenog baleta.
Simbol „Noći“, predstava „Mirisi, zlato i tamjan“ već se treću godinu izvodi na Kantridi. Igra se na zapadnom dijelu riječke morske obale, ali ove godine Hrvatska drama će i njen istočni kraj, plažu Glavanovo na Pećinama, pretvoriti u čudesnu pozornicu. „Mirisi...“ na početku, „Lukrecija o’bimo rekli požeruh“ na kraju.
Na željezničkoj postaji Pećine gledatelji će se sastati i započeti putovanje zvano „DDR - Dobrodošli u Rijeku“, a u Sveučilišnom kampusu na Trsatu zakazan je susret s Radom Šerbedžijom i „Nokturnom“. Duhove Staroga grada prizvat će ovih „Noći“ pisci i pjesnici i njihovi slušatelji i gledatelji, Riječani stari i mladi, na susretu s „Piscima pod zvijezdama“, i to dvije večeri. Jedna se zove „Morske trave“, a druga „Fabrio, Rijeka i prijatelji“.
Prostor Tvornice papira – Hartera ovog se ljeta pretvara u prizorište drame „Goldoni Terminus“, na Trsatskoj gradini svirat će tango glazbeni čarobnjaci, „Hombres de tango“ - Giampaolo Bandini i Cesare Chiacchiaretta, u Tvornici Torpedo koncert „Galeb“ održat će Oliver Dragojević i orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca, a genijalnim Handelovim oratorijem „Mesija“ 19. srpnja, Festival će i ovoga ljeta završiti u Torpedu.

Službena stranica: www.rijeckeljetnenoci.com

OTVORENJE „RIJEČKIH LJETNIH NOĆI 2007“
5. lipnja, Gat Karoline Riječke, 22 sata
„Grupo Puja!“ (Španjolska, Argentina): „K@OSMOS“, zračni performance

Predstavu „K@osmos“ osmislili su španjolski i argentinski performeri poznate „Grupo Puja!“. „K@osmos“ je dinamična i spektakularna predstava, koja se izvodi visoko u zraku. Osam performera visi s velike željezne kugle, 50 metara iznad mora i iznad glava gledatelja. Gledatelji moraju gledati gore, u nebo, da im ništa ne bi promaknulo, jer prisustvuju doživljaju neponovljive kazališne ceremonije u zraku. U predstavi „K@osmos“ uz rock grupu i performere-akrobate, svaki izvođač prenosi energiju na svakog čovjeka u publici. Ova je predstava proglašena najboljom predstavom na open-air festivalu „Fira Tarrega 2005“.
Ulaz slobodan.


6., 8. i 10. lipnja, HNK Ivana pl. Zajca, 21 sat
Premijera Opere i Baleta HNK Ivana pl. Zajca
„LA COMMEDIA È FINITA“, spektakl pantomime i opere
(prema odlomcima iz djela „La Boutique fantastique“ Otorina Respighija i Gioacchina Rossinija i cjelovitom opernom djelu „Pagliacci“ Ruggiera Leoncavalla)
Dirigentica: Nada Matošević, redatelj: José Cura, koreograf: Staša Zurovac. Sudjeluju: Jose Cura (u ulozi Canija), Sonia Peruzzo, Marco Danieli, Sergej Kiselev, Vladimir Moroz.

José Cura, po mnogima je najveći tenor današnjice i aktualna svjetska operna superzvijezda. Za koncertni nastup na prošlim „Riječkim ljetnim noćima“ dobio je Nagradu „Novog lista“ za najcjelovitiji događaj Festivala. Koncert je proglašen glazbenim događajem godine u Hrvatskoj.
Ovog ljeta dolazi kao redatelj i interpret glavne uloge u spektaklu pantomime i opere „La commedia è finita“. Slavni pjevač, a uz to dirigent i skladatelj, kojem su otvorena vrata svih najvećih opernih kuća u svijetu, izabrao je upravo Rijeku za ostvarenje redateljskog debija s kojim otvara novo, veliko i važno poglavlje u svojoj bogatoj zvjezdanoj karijeri.
Opera „Pagliacci“ Ruggiera Leoncavalla, jedna je od najpopularnijih i najizvođenijih opera koja se odlikuje južnjačkom melodikom i strastvenošću likova. U vlastitoj režiji José Cura će pjevati ulogu Canija, a tom je ulogom oduševio publiku i kritiku u „Metropolitanu“ u New Yorku, milanskoj „Scali“ i prošloga ljeta na festivalu u Veronskoj areni. U prvom dijelu predstave „La commedia è finita“ bit će izvedena pantomima koja se temelji na odlomcima iz djela „La Boutique fantastique“ Otorina Respighija i Gioacchina Rossinija, u koreografiji Staše Zurovca.
Cijena ulaznica za premijeru je od 200 do 350 kuna, a za reprize od 150 do 300 kuna.


12.,13.,14., 15. i 16. lipnja, Portić na Kantridi, 21.30 sati
Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca
Slobodan Novak: „MIRISI, ZLATO I TAMJAN“
Redatelj: Vinko Brešan
Sudjeluju: Žarko Radić, Edita Karađole, Olivera Baljak, Denis Brižić, Biljana Torić, Andreja Blagojević, Zdenko Botić, Davor Jureško, Adnan Palangić, Alex Đaković, Nikola Stanišić, Tanja Smoje, Lucija Šerbedžija, Bakir Nezirović.

Ambijentalna hit predstava kojom se poznati hrvatski filmski redatelj Vinko Brešan pokazao i kao jednako sjajan kazališni redatelj, a koja je proglašena najcjelovitijim ostvarenjem „Riječkih ljetnih noći 2005“, tradicionalno je na programu Festivala jer tako želi publika.

„U prostoru Portića na Kantridi sa savršenim pogledom na Kvarnerski zaljev Brešan s mnogo filmičnosti usađene u ambijentalni teatar gradi mali svijet u kojem se samo na prvi pogled ništa ne događa. Slika otočkog života slaže se pomno i bez naglih skokova, s nemirima koji teku ispod površine dramskog zbivanja kao oluje koje more još nije iznjedrilo. Pokazalo se više nego dobrim potezom što se upravo Brešan prihvatio režiranja predstave u koju je njegovo bogato filmsko iskustvo unijelo novi kvalitativni poticaj u tumačenju sjajnog Novakovog djela“. (Helena Braut)

Olivera Baljak dobila je Nagradu Grada Rijeke i Nagradu „Zlata Nikolić“ riječkog HNK-a za ulogu Erminije u predstavi „Mirisi, zlato i tamjan“.
Dalibor Laginja će scenografijom za „Mirise, zlato i tamjan“ predstavljati Hrvatsku na Quadriennalu u Pragu, jednoj od najvećih svjetskih izložbi scenografije.
Cijena ulaznice: 50 kuna.


26. i 27. lipnja, HNK Ivana pl. Zajca, 21 sat
Gostovanje suvremenog baleta „Companhia de Danca Contemporanea – CeDeCe“, Portugal „VALOVI/WAVES“

Balet se sastoji od tri dijela:
Hofesh Shechter: „Druga strana sretnog događaja / Beyond an Happy Event“
Luis Sousa: „Dva moja svijeta / Two worlds of my own“
Gagik Ismailian: Satie

„Postoji nešto razoružavajuće privlačno u ovom ansamblu...“ - John Percival, „What’s on“
„CeDeCe iz Portugala, svojim inovativnim načinom, omogućava snažnu dinamiku u susretu plesača, jednako upečatljivo kao i u pojedinačnim snažnim prizorima kao urezanim na pozadini.“ - Geoffrey West, „Scotland on Sunday“
„Energija ovih plesača je nevjerojatna.“ - Emma Manning, „The stage and television today“
Cijene ulaznica za premijeru je od 30 do 80 kuna, a za reprizu od 30 do 70 kuna.


28. lipnja, Tvornica Torpedo, 21 sat
Koncert OLIVERA DRAGOJEVIĆA i orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca
„GALEB“
Dirigent: Alan Bjelinski

Oliver Dragojević je pjevač s više od 30 godina dugom, iznimno uspješnom karijerom, koju je nedavno okrunio ispunjenjem svog sna: s velikim je uspjehom održao koncert u glasovitoj pariškoj „Olympiji“ i to s gudačima orkestra HNK Ivana pl. Zajca. Nakon takvog uspjeha dolazi u Rijeku, gdje će uz cijeli orkestar riječke Opere, po mnogima najkvalitetniji u Hrvatskoj, izvesti svoje nezaboravne i neprolazne hitove i još jednom pokazati zbog čega je i nakon toliko godina bogate i uspješne glazbene karijere na njezinom vrhu.
Cijena ulaznica od 100 do 120 kuna.


2. srpnja, HNK Ivana pl. Zajca, 21 sat
Gostovanje Baleta Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba
Leo Delibes - Youri Vamos: „COPPÉLIA NA MONTMARTREU“
Koreograf i redatelj: Youri Vamos

Balet „Coppélia na Montmartreu“ Yourija Vàmosa nastao je prema klasičnom baletnom djelu „Coppélia“ Léa Delibesa, a prvi put je izveden 1982. u Münchenu. U prošlom je stoljeću doživio mnoge prilagodbe i adaptacije. I Vàmos je posegnuo za pričom koju smješta u kultno sastajalište umjetnika i boema, na pariški Montmartre.
Vamos kreira prostor za suvremeni plesni mjuzikl i posvetu legendarnom Montmartreu. Koreografija zadire duboko u prostor, što je osobito vidljivo u prizorima veselja, a gledatelj pozornost uvijek može usmjeriti na neku od duhovitosti kojima je Vamos „začinio“ svoju „Coppeliju“. Vrhunac je baletna scena u Moulin Rougeu.
Cijena ulaznica od 30 do 100 kuna.


3. i 4. srpnja, početak predstave na Željezničkoj postaji Pećine, 20.15 sati
Prostor +, Rijeka: „DDR (Dobrodošli u Rijeku)“
Autor i redatelj: Žak Valenta
Koautori i izvođači: Mila Čuljak, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Gordana Svetopetrić, Ivana Kalc, Kate Foley, Sanda Žuvela, Ana Varšava, Karolina Šuša, Maja Dobrila, Milijana Linta, Dean Lalević, članovi navijačke skupine „Armada“ iz Rijeke.

Tko smo to mi? Što nas to spaja i čini Riječanima? Kako nas vide drugi? Kako vidimo sami sebe? Što volimo o nama, a što bismo mijenjali? Zbog čega ponekad želimo otići zauvijek, a kad odemo jedva se čekamo vratiti? Da li se želimo mijenjati i da li znamo kakvima bismo željeli biti?
Multimedijalni projekt „DDR“ ne pokušava odgovoriti na ova kompleksna pitanja, već ih samo preispitati s namjerom da potakne gledatelja na kritičko razmišljanje o vlastitom identitetu te o mentalitetu sredine u kojoj živi. Predstava se događa na specifičnoj lokaciji, željeznička postaja Pećine, vlak Zagreb-Rijeka, glavni željeznički kolodvor Rijeka.
Cijena ulaznice: 50 kuna.


4. srpnja, Sveučilišni kampus na Trsatu, 21.30 sati
Koncert RADE ŠERBEDŽIJE: „NOKTURNO“
Na gitari: Miroslav Tadić.

Karizmatični umjetnik Rade Šerbedžija u jednoj riječkoj ljetnoj noći izvest će svoj koncert posebnog programa, žanrovski možda najbliži onom šansonjerskom u francuskoj kulturi, poput onih Yvesa Montanda ili Jacquesa Brela. Jer, Rade Šerbedžija pjevat će i govoriti pjesme jednostavne, ali ne banalne. Pjesme koje iskreno, poput intimnog dnevnika, i umjetnički vrijedno, progovaraju o onim pitanjima što tište svakoga tko je živio i tko živi na ovome svijetu: od ljubavi do povrijeđenosti, poniženosti, samoće, siromaštva... To su pjesme koje potpisuju Rade Šerbedžija, Arsen Dedić, Miroslav Krleža..., a pratit će ga gitaristički virtuoz svjetskog glasa Miroslav Tadić.
Cijena ulaznice: 100 kuna.


5. srpnja, Trg Marka Marulića, 21.30 sati
PISCI POD ZVIJEZDAMA: „MORSKE TRAVE“
Izbornik: Nikola Petković
Sudjeluju: Ivan Rogić Nehajev, Delimir Rešicki, Simo Mraović, Boris Dežulović, Vesna Biga, Melita Sanković i riječki hip-hop band „Krug bez cenzure – KBC“.

Nakon upjeha prošlogodišnjih večeri „Pisci pod zvijezdama“, kada su riječki i istarski autori različitih generacija, čitajući svoja djela u posebnom noćnom ambijentu riječkog Starog grada, izazvali veliko zanimanje publike, posve je prirodno nastaviti s programom i ove godine. Ovogodišnji je izbornik poznati riječki književnik Nikola Petković, koji će odabrane autore okupiti oko zajedničke teme: „Morske trave“, a bit će to autori s Jadranskog i Panonskog mora.
Ulaz slobodan.


6. i 7. srpnja, Tvornica papira - Hartera, 21.30 sati
Praizvedba Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka u koprodukciji s „Teatro Stabile della Sardegna“ iz Cagliarija (Italija) i „Teatro Nacional D. Maria II“ iz Lisabona (Portugal) povodom 300. obljetnice rođenja Carla Goldonija
Tena Štivičić, Rui Zink, Edoardo Erba: „GOLDONI TERMINUS“
Redatelj: Toni Cafiero, sudjeluju: Giovanni Battaglia, Leonora Surian, Mirko Soldano, Rosanna Bubola, Elena Brumini, Rita Cruz, Woody Neri, Massimo Nicolini, Piergiuseppe di Tanno.

Troje poznatih europskih dramskih autora, Tena Štivičić iz Hrvatske, Rui Zink iz Portugala te Edoardo Erba iz Italije, napisali su tekst prema „predlošcima“ („canovacci”) koje je Carlo Goldoni napisao u Francuskoj, a koji nose zajednički naslov „Avanture Camille i Harlekina“. Maštoviti talijansko-francuski redatelj Toni Cafiero pokušat će stvoriti suvremenu kazališnu priču o današnjoj Veneciji u raljama globalizacije i komercijalizacije, kojoj novo potrošačko društvo oduzima dušu.
Nakon svjetske praizvedbe u Rijeci, predstava će biti izvedena u Lisabonu na festivalu „Lisboa MITE“ 19. i 20. srpnja, 26. i 27. srpnja na Biennalu u Veneciji, te 2. i 3. kolovoza na festivalu „La notte dei poeti“ u Nori i Cagliariju na Sardiniji.
Cijena ulaznica za premijeru je 80, a za reprizu 70 kuna.


11., 12., 13, 14., 16. i 17. srpnja, plaža Glavanovo (Pećine), 21.30 sati
Premijera Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca
Anonimus iz 17. stoljeća: „LUKRECIJA O’ BIMO REKLI POŽERUH“
Tekst otkrio: Antun Kolendić. Jena zmešana štorija od teatra, mora i amora, ča ju je na novo zrihtal i va nove čakavsko-mediteranske kolorature prehitil Daniel Načinović. Redatelj: Jagoš Marković, sudjeluju: Denis Brižić, Olivera Baljak, Damir Orlić, Dragan Mićanović, Bosnimir Ličanin, Tanja Smoje, Alen Liverić, Alen Nezirević, Dragana Tomšić i članice Baleta HNK Ivana pl. Zajca: Deana Marčić, Tanja Tišma, Tena Ferić, Svetlana Andrejčuk, Svetlana Rasskazova...

Jagoš Marković, izrazito maštoviti tvorac totalnog kazališta u kojem publiku sa scene zapljuskuju snažne emocije, ali i precizno dorađene redateljske ideje, već je poznat riječkoj publici. U HNK Ivana pl. Zajca režirao je višestruko nagrađivanu uspješnicu „Filumena Marturano“ koja je oduševljavala i publiku u Italiji, operu „Carmen“, predstavu koja je „uzvitlala prašinu“ i izazivala polemičke tonove i izvan Rijeke, te Čehovljevog „Galeba“.
I ovoga puta, možemo reći, poznati redatelj nastavlja rad na svojoj omiljenoj temi - Mediteranu, jer njegovi najveći kazališni hitovi pripadaju upravo mediteranskom ciklusu.
Ulaz na mjesto održavanja predstave s plaže Hotela „Park“ (OŠ „Grivica“).
Cijena ulaznica za premijeru je 80, a za reprize 70 kuna.


16. srpnja, Trsatska gradina, 21.30 sati
Koncert GIAMPAOLA BANDINIJA i CESAREA CHIACCHIARETTE: „HOMBRES DE TANGO“

Dvojica međunarodno poznatih i često nagrađivanih talijanskih glazbenika, gitarist Giampaolo Bandini te harmonikaš i bandeonist Cesare Chiacchiaretta, svojim će nas koncertom odvesti u čarobni svijet tanga, te zavodljive, dramatične, ponekad sjetne, ali uvijek izrazito senzualne glazbe. Na programu koncerta tako će se naći djela skladatelja iz Argentine, domovine odakle je tango krenuo i osvojio svijet. Riječ je o glasovitim imenima kao što su Maximo Diego Pujol, Angel Villoldo te Astor Piazzolla, vjerojatno najpoznatiji tango glazbenik na svijetu i jedna od najvećih ikona argentinskog tanga, koji je stvorio svoj vlastiti stil „tango nuevo“, iako je svoju glazbu volio zvati „glazbom Buenos Airesa“.
Cijena ulaznice 100 kuna. Sponzor predstave: caffe bar „Gradina“.
18. srpnja, Trg Marka Marulića, 21.30 sati
FABRIO, RIJEKA I PRIJATELJI
Sretan 70. rođendan Nedjeljku Fabriju, Riječaninu.
Sudjeluju: Nedjeljko Fabrio, Petar Strčić, Darko Gašparović, Zdenko Botić, Ivanica Lovrić.

Poznati hrvatski i srednjoeuropski autor Nedjeljko Fabrio čitat će svoje tekstove u kojima piše o našem gradu. Rođen u Splitu, dugo je živio i radio u Rijeci, kojoj je posvetio i veći dio svog književnog opusa. Upravo o tome govorit će te večeri njegovi prijatelji.
Ulaz slobodan.


19. srpnja, Tvornica Torpedo, 21 sat
ZATVARANJE „RIJEČKIH LJETNIH NOĆI 2007“
Orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca
Handel: „MESIJA“, oratorij
Dirigent: Miroslav Homen

Kad je oratorij „Mesija“ prvi put izveden u Londonu, u Covent Gardenu 1743. godine, kralj George II. i svi ostali posjetitelji iskazali su divljenje autoru. Odslušali su zbor „Aleluja“ stojeći na nogama. Nekoliko dana poslije Handela je posjetio Lord Kinnout izrazivši mu komplimente na „velikoj zabavi“. Skladatelj mu je uzvratio: „Moj gospodine, morao bih biti žalostan ako sam ih samo razonodio. Volio bih da sam ih učinio boljima.“
„Mesija“ je Händelovo najpoznatije djelo, nastalo u samo dvadeset i četiri dana, a praizvedeno u Dublinu, 13. travnja 1742. godine. Ovaj oratorij meditativnog karaktera nema klasičnu radnju nego koristi dijelove Starog i Novog zavjeta. Prvi dio govori o proročanstvu Mesijina dolaska, drugi opisuje Isusovu žrtvu i smrt, a treći govori o vjeri u vječni život.
Po završetku programa bit će dodijeljena Nagrada za najbolji događaj – najcjelovitije ostvarenje „Riječkih ljetnih noći 2007“. Nagradu dodjeljuje „Novi list“.
Cijena ulaznice od 50 do 80 kuna.


PRODAJA ULAZNICA:

Ulaznice za sve programe u prodaji su od 11. svibnja, a mogu se kupiti na blagajni Kazališta (Verdijeva 5 a, Rijeka, tel: 051/337-114, e-mail: blagajna@post.t-com.hr), Turističkom informativnom centru (Korzo 33, Rijeka, 051/335-882), putem Interneta na www.kulturaplus.com, te na kartomatu na Korzu. Sve informacije mogu se dobiti u službi Propagande (Uljarska 1, Rijeka, tel: 051/355-924, 355-909, 355-917, e-mail: propaganda@hnk-zajc.hr), te na web stranici www.rijeckeljetnenoci.com.
RADNO VRIJEME BLAGAJNE KAZALIŠTA do 19. srpnja je od 9.30 do 12.30 sati i od 18 do 19.30 sati, a subotom od 9.30 do 12.30 sati. Na dan održavanja predstave blagajna radi od 9.30 do 12.30 sati i sat vremena prije početka programa na mjestu održavanja.

Kupovinom ulaznica u paketu, ostvaruju se sljedeći popusti:
GLAZBENI PAKET (naslovi: „La commedia e finita“, „Valovi / Waves“, „Coppelia na Montmartreu“, „Mesija“) - popust od 10 posto;

DRAMSKI PAKET (naslovi: „Mirisi, zlato i tamjan“, „Goldoni Terminus“, „Lukrecija o’bimo rekli požeruh“, „Nokturno“) - popust od 10 posto;

PAKET ZA MLADE (naslovi: „Mirisi, zlato i tamjan“, „Valovi / Waves“, „DDR / Dobrodošli u Rijeku“, „Lukrecija o’bimo rekli požeruh“) - popust od 20 posto.

Ostali popusti:
10 posto popusta pretplatnicima HNK Ivana pl. Zajca iz sezone 2006./2007. te vlasnicima kazališne kartice (uz predočenje pretplatničke iskaznice to jest kazališne kartice)
10 posto popusta zaposlenicima Erste & Steiermärkische Bank d.d. - Rijeka, članovima VIP kluba Neckermann,
20 posto popusta za grupe (najmanje 15 ulaznica za pojedini program),
30 posto popusta zaposlenicima T-Hrvatskog telekoma d.d., Autotransa d.d. Rijeka, članovima Knjižnog kluba “Svijet knjige”,
40 posto popusta studentima i umirovljenicima uz predočenje odgovarajućeg dokumenta,
50 posto popusta vlasnicima iskaznica Euro 26 i ISIC.
Popusti ne vrijede za gostovanja i premijerne izvedbe.
Organizatori: Grad Rijeka, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka i Turistička zajednica Grada Rijeke.

Karmen Bosnić

Objavljeno 31.05.2007.

Vremeplov

Svatko će u budućnosti imati svojim 15 minuta slave.
Andy Warhol